OPINII

Cum a făcut Ciolacu blat cu Orban la comanda lui Iohhanis

Alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 au produs o surpriză mare, la care nimeni nu se aștepta: partidul AUR a reușit să adune 9% din opțiunile de vot, eliminând de pe scena politică din România două partide aparent importante, un fost președinte de stat și doi foști prim-miniștri.

Jocul politic ce aparent era rezolvat înainte de 6 decembrie s-a complicat destul demult: PSD, PNL, USR, UDMR, PRO ROMÂNIA și PMP își împățiseră deja funcțiile în statul român, în bună credință că nimeni nu le va exploda aranjamentele.

PMP și PRO ROMÂNIA au dispărut de pe scena politică, așa și Victor Ponta, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu.

Partidul AUR a umblat pe sub radar și a reușit să ducă în parlamentul României 47 de parlamentari, deputați și senatori. Liderul acestui partid este George Simion, dar el își exercită mandatul de copreședinte alături de Claudiu Târziu.

George Simion a demascat în mai multe rânduri un blat existent între fostele partide parlamentare și acest blat tinde să se confirme. El acuză pe Marcel Ciolacu că a fost pus în fruntea PSD cu sprijinul lui Klaus Iohannis și președintele își exercită controlul asupra socialiștilor prin intermediul lui Marcel Ciolacu.

Acest blat s-a văzut în modul cel mai evident atunci când a fost necesar să se asigure cvorumul necesar votării președintelui camerei deputaților. Partidul AUR și-a retras toți parlamentarii din sală și decanul de vâstă care conducea ședința a declarat-o închisă.

Supriza a fost mare pentru cei prezenți în sală și pentru care toate jocurile au fost făcute.

PSD ar fi trebuit să fie cel mai important partid de opoziție din România. La acel moment, folosindu-se de oportunitatea oferită de retragerea partidului AUR, ar fi trebuit să facă același lucru. În acest caz ședința s-ar fi încheiat și alegerea lui Ludovic Orban ar fi întârziat cel puțin o zi.

Nu a fost să fie așa, blatul dintre PSD și coaliția de guvernare fiind unul pe față. Partidul AUR s-a retras dar PSD și-a menținut parlamentarii în sală și a putut astfel asigura cvorumul necesar pentru validarea lui Ludovic Orban.

Sigur că mai multe nereguli s-au întâmplat aici. Ședința nu ar fi trebuit să mai continuie deoarece decanul de vârsta, deputat AUR, a cerut închiderea sesiunii. Acest lucru nu s-a întâmplat și în loc să se programeze o nouă ședință, cei rămași în sală au continuat ședința deși ea a fost considerată închisă.

Partidul AUR a rămas la momentul de față singurul partid ce asigură opoziția reală împotriva sistemului politic actual. PSD este doar formal în opoziție în timp ce a împărțit cu PNL , UDMR și USR zeci de mii de funcții publice în toată România.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button