ANCHETE

Țăranii, prada jefuitorilor de terenuri agricole: 600 de oameni din comuna Călărași (Dolj) s-au trezit fără pământuri

👇 Donează! Susține-ne pe Patreon 👇

Become a Patron!

Primarul localității Călărași, judetul Dolj, Sorin Sandu, susține că după ce a preluat mandatul, au apărut cazuri cu cetățeni din localitate care s-au trezit fără terenurile agricole și de faptul că sunt chemați la judecătorie pentru a clarifica rapoarte încheiate în urmă cu 11 ani. Acești oameni susțin că nu au vândut terenurile agricole și reclamă faptul că nu au participat la asemenea tranzacții, precum și că semnăturile nu le aparțin pe acele contracte.

Domnul primar Sorin Sandu afirmă că în 2008 nu s-au mai încheiat contracte autentice la un notar, în locul lor finalizându-se niște antecontracte, tipizate, scrise de mână. Suspect este faptul că absolut toate contractele au aceeași 2 martori, un intermediar între cumpărător și vânzător și un agent agricol al primăriei din localitate. Aceste contracte nu au număr de înregistrare și toate au același cumpărător.

„Județul Dolj este premiantul României în ceea ce privește aportul de forță de muncă pentru străinătate. Faptul că pleacă forța de muncă activă încarcă toate unitățile administrativ teritoriale pe parte socială, stând oamenii din categorii vulnerabile pe care statul român trebuie să îi susțină.” spune domnul Sorin Sandu.

Întrebat cum se va rezolva această situație pe calea justiției, domnul Sorin Sandu răspunde: Cumpărătorul încearcă prin intermediul instanțelor să câștige terenurile. Cetățeanul este chemat în instanță, numai că procedura prevedere posibilitatea de judecare în lipsă. O treime din titularii de drept al terenurilor sunt decedați și în mod cert nu au cum să se mai prezinte. Prin această mișcare, cumpărătorul câștigă procesele.

Mai grav este faptul că acest așa zis cumpărător a încasat banii din fonduri europene de la APIA ani la rând fără a fi tras la răspundere. Adevărul a fost scos la iveală și în atenția opiniei publice și a organelor de anchetă de noul primar al localității, Sorin Sandu. Adeverințele de la primărie pentru accesarea de fonduri europene nu vor mai fi eliberate atâta timp cât în spatele registrelor agricole nu vor exista acte de propietate autentice încheiate între actualul propietar și cel care cumpără un teren.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button