Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ȘTIRI

Oroș a detașat un ‘tractorist’ anchetat de DNA în postul de secretar general la ministerul Agriculturii. Ordinul aprobat de Cîțu

👇 Donează! Susține-ne pe Patreon 👇

Become a Patron!

Ministrul Agriculturii Adrian Nechita Oros este cel mai mare dăunător al agriculturii românești și ne demonstrează prin acțiunile sale că la minister se formează o clică bazată pe pile cunoștințe și relații(PCR). Oros elimină profesioniștii de la minister și aduce în locul lor doamne care îi bucură privirea și indivizi cu cv-uri dubioase. Un caz aparte este acest individ, Liviu Gabriel Bulgaru, cunoscut ca omul de casă al lui Costel Alexe. Bulgaru nu a reușit să obțină un post în Parlament, fiind pus consilier cu scopul de a fi transferat ca si secretar genaral la ministerul Agriculturii.

Anchetatorii.ro a primit informații despre aceste acțiuni ale ministrului Agriculturii, Adrian Nechita Oroș, lucru care s-a și confirmat prin decizia prim-ministrului Florin Cîțu.

Liviu Gabriel Bulgaru a fost prins copiind când a dat examen ANFPA pentru ocuparea unei funcții publice. Fostul secretar genaral al ministerului Agriculturii l-a dat afară din examen pe Bulgaru.

Bulgaru a primit de la presa ieșeană porecla ”tractoristul” fiindcă nu stăpânește foarte bine limba română. În campania electorală a pus accent pe agricultură și s-a lăudat pe pagina de Facebook cu achiziția unui autogreder.

„Un proiect de succes a fost realizat în comuna Vlădeni, prin achiziționarea unui autogreder în valoare de aproximativ 223.000 lei. Un utilaj absolut de neînlocuit în cazul lucrărilor de infrastructură rutieră”, a anunțat triumfător Bulgaru. „Cam puțin pentru mijlocul campaniei electorale, când ar fi trebuit scoase la treabă pe ogorul propagandei măcar o divizie de tractoare.”, nota presa ieșeană.

Cîțu l-a eliberat din funcție pe Ionuț Cătălin Nica la cererea lui Oroș, pentru al detașa pe Bulgaru Liviu Gabriel în funcția de secretar general la ministerul Agriculturii. După cum observați aceste numiri în funcții de fac cu caracter temporar, pentru a se asigura obediența față de deciziile aberante care se impun de la vârful Partidului Național Liberal.

Bulgaru are ștate vechi în politica pedelistă fiind un bun slujitor al politicilor ce au distrus țara în epoca Băsescu. Acesta a fost anchetat de DNA pentru fraudă cu fonduri europene, iar serviciul teritorial Iași a reușit performanța de al face praf, iar jefuitorii au scăpat cu o mustrare.

În dosarul de corupție în care a fost anchetat Bulgaru s-a stabilit un prejudiciu de 18 miliarde lei vechi al bugetului comunităților europene.

DNA a impus măsură sechestrului pe avere l-a vizat inclusiv pe Bulgaru, fostul director al Agenției de Plăti și Intervenție în Agricultură, deoarece a aprobat efectuarea plăților în proiectele respective, deși a fost anunțat că lucrările care erau vizate de finanțare nu fuseseră efectuate conform proiectului. De asemenea, s-a instituit sechestru asigurător și pe averea Elenei Curcudel, primarul comunei Mironeasa, localitatea în care a fost săvârșită fraudă. Primăria Mironeasa a obținut o finanțare de 2,5 milioane euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în vederea modernizării infrastructurii comunei.

Implementarea proiectului a bătut recordul ca durata. Din cauza unor nereguli, contestații și rezilieri de contracte au fost organizate mai multe proceduri de achiziție, astfel încât finalizarea lucrărilor a durat nepermis de mult. Banii au fost alocați pentru asfaltarea drumului Schit Hadambu – Ursita – Mironeasa și achiziționarea unor utilaje de întreținere a arterelor comunale. Anchetă a demarat în anul 2011, când un grup de consilieri locali de la Mironeasa au depus o plângere penală care viza o serie de nereguli săvârșite în cadrul acestui proiect. Ultima firmă care a câștigat licitația se numește Conbetas SRL din Vaslui.

Imediat după încheierea contractului, Primăria Mironeasa a plătit firmei respective integral lucrările, deși nu-și făcuse treaba decât pe jumătate. Pentru a plăti firmei respective banii a fos încheiat în fals un proces-verbal de recepție finală a lucrărilor. De aceea în acest dosar procurorii au formulat și unele acuzații de fals și uz de fals. Liviu Bulgaru a aprobat plata ultimelor tranșe de bani în cadrul proiectului, deși știa că se fac unele verificări și că există unele suspiciuni de fraudă. Mai trebuie precizat că s-a luat măsură sechestrului asigurător și pe bunurile unor funcționari din APDRP cei care au avizat documentația efectuării plăților în cadrul proiectului de la Mironeasa.

După plecarea lui Liviu Bulgaru de la conducerea APDRP (devenită între timp Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale-AFIR) au început să iasă la lumina din ce în ce mai multe nereguli făcute în această instituție în perioada în care personajul avea putere de decizie asupra modului în care trebuie cheltuiți banii europeni alocați dezvoltării mediului rural. Liviu Bulgaru mai este cercetat într-un alt dosar de corupție instrumentat de DNA Suceava. În acest dosar este vorba despre aprobarea ilegală a unei finanțări pentru comună Moldovița. DNA a declanșat această anchetă în urmă unei plângeri depuse de conducerea AFIR.

În cadrul Măsurii 322, comuna Moldovița a obținut o finanțare în valoare de 100 miliarde lei vechi pentru modernizarea infrastructurii de străzi și a unui cămin cultural. Asta în condițiile în care comună Moldovița nu întrunea punctajul necesar conform criteriilor europene de evaluare pentru a obține acești bani. S-a constatat că documentele care conțineau punctajele în urmă evaluării depuse de comune au fost falsificate. Unele comune au fost depunctate abuziv, iar unele proiecte cum este cel al comunei Moldovița au fost supraevaluate. Au fost favorizate în special comunele conduse de primarii PDL.

Având în vedere fraudă constatată, APDRP a dispus recuperarea banilor de la Consiliul Local Moldovița. Falsurile au fost făcute pentru a satisface dorința fostului președinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a vrut astfel să-l ajute pe primarul comunei Moldovița să obțină finanțarea. Flutur era considerat baronul PDL al Moldovei în perioada guvernării democrat-liberalilor, iar primarul din Moldovița era membru al partidului. Flutur era cel care-l susținea pe funcție pe Bulgaru.

Dosarul Mironeasa a fost un alt mare eșec înregistrat de DNA Iași. Asta deoarece, după cum am spus și mai sus în acest dosar toate acuzațiile de corupție au fost soluționate cu achitare fiind pedepsite doar unele fapte mărunte de fals în înscrisuri care nu erau nici măcar de competență DNA. Mulți inculpați din dosar au fost achitați în totalitate fiind pedepsiți doar cei care au antedatat niște acte necesare pentru a obține de la AFIR ultima tranșă de plata din fondurile aprobate pentru asfaltarea drumului comunal din Mironeasa.

„Fiind audiați martorii din lucrări Manolescu Doru și Dumitru Uzuru aceștia au admis faptul că inculpații Pădure George, Bulgaru Liviu Gabriel și Boca Doroftei au cunoscut faptul că lucrările de modernizare a drumului comunal DC 49, Schit Hadambu-Ursită-Mironeasa nu fuseseră finalizate în termenul contractual, care nu putea fi depășit, iar beneficiarul depusese înscrisuri false (procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.20/08.06.2012 raportul privind execuția din dată de 11.06.2012, referatul proiectantului privind punctul de vedere asupra execuției obiectivului de investiție și procesul verbal de control al calității lucrărilor) împreună cu ultima cerere de plata din dată de 11.06.2012, modalitate în care au sprijinit implicit demersurile beneficiarului fondurilor nerambursabile să obțînă fără drept decontarea cheltuielilor cerute prin cererea de plata în cuantum de 1.810.179 lei din care 1.448.143 lei din bugetul UE și 362.035 lei din bugetul național și să evite rezilierea contractului și retragerea finanțării”, au arătat procurorii DNA

În acest dosar au fost trimiși în judecată șefi ai Agenției de Plăti pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (devenită între timp AFIR-Agenția pentru Finanțarea Invesititiilor Rurale ), respectiv Liviu Bulgaru și George Pădure, Elena Curcudel, primarul comunei Mironeasa, funcționari din această primărie dar și Carmen Mușat, cunoscut inspector al Inspectoratului de Stat în Construcții. Printre cei achitați se numără Liviu Bulgaru iar cei ”pedepsiți” au primit sentințe cu amânare.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button