ECONOMIEPOLITICĂ

Să vorbim de funie în casa spânzuraților: Ludovic Orban și Florin Cîțu au furat de la români 295 de milioane de euro

Ludovic Orban pomenea ieri despre funie în casa spânzuratului cu referire la plagiatorul Nicolae Ciucă, premierul actual al României. Românii trebuie să știe ce jaf a comis Ludovic Orban împreună cu Florin Cîțu , ambii foști premieri marionetă ai regimului Iohannis, de altfel ca și actualul locatar de la Palatul Victoria.

Ar fi cazul să vorbim de funie în casa spânzuraților și să arătăm românilor cum cei doi premieri liberali au furat de la români 295 de milioane de euro. Colosala sumă a fost făcută cadou în pandemie fraților Ioan și Viorel Micula.

Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a plătit către fraţii Micula 295 de milioane de euro în decembrie 2019, după ce oamenii  de afaceri au blocat conturile Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor. La ministerul de Finanțe, instituția care virat banii către frații Micula, se afla nimeni altul decât Florin Vasile Cîțu. Decizia de a bloca conturile Romatsa, Nuclear Electrica și Conpet reprezenta un atentat la siguranța națională iar statul român putea decide punerea în stare de arest a celor doi indivizi care se ocupă cu scheme la nivel înalt.

Blocarea conturilor Romatsa a periclitat siguranța traficului aerian la nivel european, fapt ce permitea instituțiilor judiciare să ia măsuri la adresa fraților Micula. Nimeni nu a mișcat un deget pentru că suntem conduși de trădători de țară precum Ludovic Orban și Florin Cîțu. Să ne mai întrebăm despre șpaga primită de acești premieri ajunși la groapa de gunoi a politicii?

Frații Micula

Ambii foști premieri o duc bine mersi, în timp ce instituțiile judiciare ale statului român dorm cu capul pe dosare. Acest jaf asupra poporului român intră în carta tunurilor naționale postdecembriste.

Potrivit răspunsului Ministerului Finanțelor compania European Food SA a încasat de la statul român suma de 258.582.561 milioane lei și a plătit statului român 31.758 mii lei. Statul român încearcă astăzi prin intermediul ANAF să recupereze prejudiciul comis de Ludovic Orban și Florin Cîțu. Acțiunea statului român se lovește de sistemul judiciar românesc, iar frații Micula au contestat deja sechestrul impus de ANAF asupra European Food SA.

Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a declanşat la începutul lunii aprilie procedura de executare silită a grupului European Food&Drinks pentru recuperarea sumei de 1,2 miliarde lei.

Procedura a fost suspendată provizoriu de Judecătoria Beiuş, unde reprezentanții companiei au deschis un proces pentru anularea executării.

Istoricul deciziilor care a îmbogățit abuziv familia Micula cu 295 de milioane de euro prin sprijinul acordat de Ludovic Orban și Florin Cîțu

18 iunie 2019: Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei Europene. „În esență pentru motivul că Comisia a făcut uz retroactiv de competențele sale pentru fapte care erau anterioare aderării României la Uniune la 1 ianuarie 2007. Tribunalul a plecat astfel de la premisa că ajutorul vizat fusese acordat de România la data abrogării schemei de stimulente fiscale, și anume în anul 2005”, arată CJUE în comunicatul de presă emis pe 25 ianuarie 2022.

6 decembrie 2019: fraţii Micula au pus sechestru pe conturile companiilor de stat Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru recuperarea banilor.

13 decembrie 2019: Guvernul Orban face o primă plată voluntară de 280 de milioane de euro către fraţii Micula pentru stingerea datoriei.

“Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. În mod evident, după ce Ministerul Finanţelor va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii. La ora actuală Romatsa se găseşte într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigaţie aeriană din cauza lipsei resurselor financiare”, declara premierul Ludovic Orban.

martie 2020: Tribunalul de arbitraj de pe lângă Banca Mondială a respins pretențiile fraților Viorel și Ioan Micula, care solicitau statului român peste 9 miliarde de lei despăgubiri, în cadrul unui alt proces deschis împotriva României.

5 ianuarie 2022: România a câștigat, definitiv, la Washington,  procesul de arbitraj început încă din 2014 prin care risca plata a 9 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro) către frații Ioan și Viorel Micula. Un comitet de pe lângă tribunalul internațional de la Washington (ICSID) a respins definitiv pretențiile fraților Micula și a dat dreptate statului român. 

25 ianuarie 2022: CJUE anulează decizia TUE care a validat plăţile către fraţii Micula şi trimite cazul spre rejudecare tot la TUE.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button