Ministrul Agriculturii, Petre Daea, suferă de mitomanie în raport cu fermierii români. Daea zâmbește, face pe simpaticul, însă minte cum respiră în probleme de securitate națională. Aceste gesturi nu îi aduc onoare la venerabila sa vârstă și mai ales în condițiile în care se află agricultura românească. La această oră fermierii de la Luduș bat la ușile închise ale ministerului Agriculturii. Petre Daea nu face nimic pentru a salva Fabrica de Zahăr de la Luduș. Un alt lucru extrem de grav este faptul că Petre Daea îi aruncă pe fermierii cultivatori de sfeclă într-un faliment personal deoarece aceștia chiar dacă cumpără fabrica nu au capacitatea de a face investițiile necesare pentru repunerea în funcțiune fără sprijinul statului.
Grupul francez Tereos a decis să închidă fabrica să o taie și să o vândă la fier vechi în caz că nimeni nu este interesat să o achiziționeze.
Petre Daea i-a mințit pe fermieri că Fabrica de Zahăr va fi preluată ba prin Casa Unirea, ba că investitorul privat Scandia FOOD este interesat de achiziția companiei. În cele din urmă niciuna dintre aceste variante nu sa concretizat, astfel în ultimă instanță fermierii români au decis să pună mână de la mână pentru a cumpăra fabrica de zahăr.
În urma entuziasmului și a efortului financiar, fermierii au realizat că nu au cum să repună fabrica pe picioare fără ajutorul statului român. Petre Daea s-a pupat cu fermierii, i-a ridicat în slăvi, a promis vrute și nevrute însă ajutorul statului român întârzie să apără, astfel fermierii noștri sunt puși în fața faptului împlinit. Dacă ar accepta să facă plata necondiționat pentru Fabrica de Zahăr Luduș, fără garanții de stat, ar putea fi aruncați în faliment personal, iar fabrica de zahăr va rămâne tot un muzeu. Mai mult, fermierii spun că nu există nici suma necesară pentru achiziția fabricii fiindcă investitorii se tem că ar putea pierde banii fără ajutorul statului.
Ce spun fermierii de la Luduș – 15 noiembrie este termenul limită pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare
„Se fac presiuni pentru a accepta necondiționat Contractul de vânzare cumpărare a fabricii de zahăr. Însă, fara sprijinul concret al statului, achiziția fabricii doar de către fermieri nu este viabilă. Vă rugăm să ne sprijiniți pentru încheierea unui parteneriat public-privat!
Vă reamintim că termenul limită pentru semnarea Contractului de vânzare-cumpărare este 15 noiembrie 2022 și că, în acest moment, datorită timpului foarte scurt, fermierii nu dispun de suma necesară achiziționării fabricii, însă există oferte de finanțare, dar sunt condiționate de sprijinul/implicarea statului. Este ultima șansă de salvare a fabricii de zahăr de la Luduș! Vă rugăm să ne susțineți în demersurile inițiate pentru salvarea ei și, implicit, a sectorului zahăr din țară.”