ANCHETE

Schemele de devalizare a Termocentralei Mintia, Colterm și AquaCaraș: statul cu paguba, mafia cărbunelui cu miliardele

Grupările de crimă organizată ale patriei mafiote România au devalizat țara în ultimii 33 de ani cu peste 350 de miliarde de dolari. Peste 7.500 de societăți care au fost privatizate și care aveau o valoare de piață de circa 350 de miliarde de dolari statul român a reușit să încaseze 9 milioane de dolari. Acesta este succesul patriei mafiote conduse de Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Iohannis.

„Societatea IMGB București, care era evaluată în 1994 la prețul de piață de peste 2 miliarde de euro s-a vândut cu 500.000 de dolari. S-a distrus totul. Tot ce s-a făcut acolo s-a făcut pe licențe plătite din greu de statul român, cu dotări de excepție. Licența era în primul rând pentru turbinele 500 de MW folosite la Porțile de Fier I și II și funcționează și acum. Era o licență franceză, care a costat extrem de mult. Toată dotarea tehnică a uzinei era făcută cu produse japoneze, mai ales strungurile de mare precizie. 12 milioane de dolari costa numai un singur strung.”, afirma Nicolae Văcăroiu.

Măcar, Nicolae Văcăroiu a avut curaj să recunoască amploarea jafului din țară, el fiind parte a sistemului.

România nu are suficiente locuri în pușcării pentru experții în insolvență care au devalizat țara. Grupările mafiote căpușează companiile de stat, le secătuiesc de resurse, mai apoi vin și divizează firma care a devalizat compania de stat. După ce are loc divizarea compania de stat rămâne cu paguba de miliarde, iar companiile mafiei rămân cu firma bună și cu banii furați. Mai mult, odată ce compania de stat, fie ea Mintia, Colterm sau Aquacaraș, în cazurile pe care le vom detalia în acest material cad pradă în mâinile experților în insolvență ce urmează să privatizeze companiile de stat pe nimic. Același lucru se întâmplă și cu companiile căpușă, experții în insolvență fiind mână în mână cu grupările criminale. Cam așa arată rețeta secretă prin care România a pierdut peste 350 de miliarde de dolari în ultimii 33 de ani.

Când i se cântă prohodul companiei de stat bandiții vin și stau primii la masa credală. Expert Insolvenţa SPRL patronată de Emil Gros şi Alfa & Quantum Consulting SPRL Timişoara patronată de Bogdan Alic sunt beneficiare ale acestor scheme prin care Compania Națională a Huilei și Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au fost devalizate și privatizate. Emil Gros sa îmbuibat din banii de la CNH și Termocentrala Mintia de fiecare dată. Fața lui transpirată a transpirat milioane de euro prin privatizarea companiilor de stat pe nimic.

Emil Gros

Emil Gros este cel care a administrat lichidarea fostei CNH, poziţie din care l-a ajutat pe Marin Colțescu să pună mâna pe 2.000 tone deşeuri metalice feroase şi neferoase (aflate în subteranul şi incintele exploatărilor miniere), la un preţ de 0,9lei/kg, deşi acestea conţineau cantităţi mari de deşeuri de cupru, a căror valoare era de 16-22lei/kg.

Pe de altă parte, Bogdan Alic este fiul fostului director al Termocentralei Mintia- Costel Alic, cel care nu a mai plătit datoriile către CNH SA, oferindu-i lui Emil Gros privilegiul de a le recupera, cu majorarea consistentă a comisionului, bineînţeles prin ameninţarea permanentă cu insolvenţa nou înfiinţatului CEH la acea dată.

Am redactat în materialele anterioare despre combinațiile lui Emil Gros și Cătălin Vrânceanu privind devalizarea Complexului Energetic Hunedoara, dar nu am luat în calcul controversatul personaj Bogdan Alic.

Devalizarea Termocentralei Mintia II: Dioane, Stancu, Resmeriță și Vrânceanu, valeții de pică ai jafului din Valea Jiului

O sursă avizată a transmis Anchetatorii.ro că se plănuiește un nou jaf la Aquacaraș ceea ce confirmă informațiile prezentate de redacția noastră în marja acestui subiect. Cătălin Vrânceanu, soțul șefei DIICOT Caraș Carmen Vrânceanu, a delapidat fondurile europene, sume încasate în avans, din contractele cu Aquacaraș SA, pentru ”construirea și reabilitarea surselor de apă și stațiilor de tratare a apei” din Reșița, Bocșa, Anina și Oravița.

Aquacaraș – Vrânceanu a furat 11 milioane de ron

Președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Romeo Dunca, a postat pe pagina sa de Facebook informații despre schema prin care Vrânceanu pregătește divizarea companiei Explo Mining Coal SRL, astfel Aquacaraș va rămâne cu paguba, iar Vrânceanu Cătălin cu banii delapidați, bani cu care și-a construit o stație de betoane.

Gheorghe Flipescu, directorul Aquacaraș, a semnalat că soțul șefei DIICOT Caraș pregătește o țeapă de proporții. Astfel, pe firma veche Explo Mining Coal SRL rămân doar contractele neonorate cu Aquacaraș de unde a încasat 11 milioane de lei. După divizare urmează insolvența care conform surselor Anchetatorii.ro va ajunge la tovarășul de combinații de la Mintia și Colterm, Bogdan Alic prin Alfa & Quantum Consulting SPRL Timişoara.

Devalizarea Colterm – Vrânceanu, a livrat mâl în loc de cărbune! Alic Bogdan a preluat insolvența

Compania Explo Mining Coal din Timișoara a avut mai multe contracte privind livrarea de cărbune cu COLTERM SA, iar după cum am relatat în materialele anterioare firma familiei Vrânceanu este specializată în livrări de cărbune amestacat cu argilă, în loc de cărbune de calitate, plus anexe ilegale la contracte.

Potrivit unui centralizator privind calitatea cărbunelui, din aprilie 2021, SC Explo Mining Coal SRL a livrat către Colterm cantitatea de 1.511 tone cărbune energetic, la o putere calorica de 2289 kcal/kg.

După creșterea prețurilor la energie și criza de lichidități a Primăriei Timișoara, SC Explo Mining Coal SRL a renunțat la afacerea cu Colterm și, mai mult, a revendicat ilegal o așa zisă datorie de 628.096,68 lei, cu care s-a înscris în tabelul preliminar al creanțelor solicitate de creditori în cadrul procedurii de insolvență a societății de termoficare. Compania lui Vrânceanu a participat activ la devalizarea COLTERM SA, astfel timișorenii au fost puși în situația de a rămâne fără căldură și apă caldă în prag de iarnă. Această operațiune este similară cu cea de la Termocentrala Mintia, iar acele așa zise datorii sunt un patent al familiei Vrânceanu prin care statul român este jefuit.

La devalizarea Colterm au participat atât administrația liberală prin Nicolae Robu cât și administrația Fritz care a preluat schemele criminale. Firmele căpușă aduse de Nicolae Robu la Colterm au avut grijă să devalizeze compania municipală prin diferite scheme de tip cartel și datorii inventate pentru un cărbune cu putere calorică zero.

Nicolae Robu, fostul primar liberal al Timișoarei

După cum observați și dumneavoastră în imaginile de mai jos, cam așa arăta marfa livrată de Cătălin Vrânceanu. Un mâl scos cel mai probabil din Preparația Coroiești sau din iazurile de la Exploatarea Minieră Lupeni. Nu era ceva nou pentru Vrânceanu. Același lucru a făcut și la Termocentrala Mintia. Cu sprijinul mafiei liberale de la Timișoara, mafie patronată de Nicolae Robu, Vrânceanu a livrat mâl în loc de cărbune, dar în acte totul a fost în regulă, iar Colterm bună de plată.

La devalizare COLTERM au participat firmele AMV Style SRL, Redolaj SRL din Oradea, care realiza transportul de cărbune prin compania AMV Style SRL, Movistar SRL, și firmele lui Cătălin Vrânceanu LCS Terra Coal SRL, Explo Mining Coal și LCC Compania Cărbunelui SRL.

Printre firmele care au devaizat Colterm apare și Balcan Spring Srl, controlată de Ioan Badea, fost consilier local în sectorul 5, omul președintelui Forța Dreptei, Ludovic Orban ex-PNL.

Ludovic Orban

SC Movie Star SRL, o firmă RADIATĂ din Râmnicu Vâlcea, administrată de Belivac Eugeniu Adrian, a reușit performanța să câstige un contract de furnizare: 100.000 tone cărbune către SC Colterm SA. Movie Star este o firma fantomă, cu sediul într-un apartament de pe strada Cerna din Râmnicu Valcea, obiect de activitate – restaurante și ZERO angajați. Movie Star este un samsar ce face intermedierea între producător, o mină, și Colterm, societate aflată în insolvență. 

Redolaj SRL este firma lui Ioan Blidaru, un apropiat al patronului Explo Mining Coal SRL, Cătălin Vrânceanu.

Ioan Blidaru

Vrânceanu: ”Mafia din Valea Jiului mi-a cerut șpagă!” Și soțul șefei DIICOT a plătit

Firma AMV Style SRL, cu sediul în Târgu Jiu aparține fostului consilierului local PSD, Viorel Constantin Petcu. Firma lui Petcu a dat Colterm SA în judecată pentru recuperarea unor datorii de circa 3 milioane RON, în tandem cu Vrânceanu.

AMV STYLE SRL a baronului roșu Petcu este o firmă de apartament din Târgu-Jiu cu 5 angajați care câştigă anual milioane de euro din negoţul cu cărbune. Fără licenţă de exploatare dar cu pilele necesare unor afaceri la nivel înalt în cadrul ANRM și Ministerul Economiei, SC AMV Style SRL Târgu-Jiu furnizează complexurilor energetice materie primă în urma unor contracte obţinute foarte uşor, uneori prin încredinţare directă, cu toate că este vorba de sume foarte mari.

Viorel Petcu

Cătălin Vrânceanu acuza voalat în presa gruparea mafiotă din Valea Jiului patronată de Petcu că ia cerut șpagă pentru a putea livra cărbune la Termocentrala Mintia. Și bineînțeles Vrânceanu a plătit că doar curgeau milioanele de euro pentru toată lumea.

Viceprimarul USR, Ruben Lațcău, a comis un abuz în serviciu prin semnarea Hotărârii AGA a Colterm SA, nr. 7 din 3 decembrie 2020, care a încuviințat garantarea altor plăți către AMV Style SRL, în cuantum de 10,3 milioane RON, cu sediul general al societății de termoficare timișorene, situat pe strada Episcop Joseph Lonivici nr, 4 Timișoara, deși Curtea de Conturi a atras atenția asupra plăților ilegale făcute către această companie. Practic, Lațcău a făcut un gaj imobiliar.

Ruben Lațcău – viceprimarul Timișoarei, un penal în funcții publice

Justiția, mână în mână cu mafia cărbunelui

Societatea de termoficare a Timișoarei, Colterm SA, a intrat oficial în insolvență în octombrie 2021. Magistrații de la Tribunalul Timiș au stabilit că se deschide procedura de insolvență și au desemnat un administrator judiciar, altul decât cel pe care l-a anunțat Primăria Timișoara, unul apropiat grupărilor care a devalizat Mintia și Colterm, Bogdan Alic fiul fostului director al Termocentralei Mintia, Costel Alic.

„Deschide procedura. Desemnează administrator judiciar provizoriu consorțiul format din practicienii în insolvență Alfa & Quantum Consulting SPRL (lider de consorțiu), Maestro SPRL și Insolvein SPRL. Conform dispozițiilor art. 59 alin. 3 din Legea nr. 85/2014 stabilește termen pentru verificarea stadiului procedurii la data de 17.02.2022”, este soluția pe scurt a Tribunalului Timiș în procedura insolvenței pentru Colterm.

Liderul de consorțiu, Alfa & Quantum Consulting, este din Timișoara și îi are ca asociați coordonatori pe Bogdan Alic și Marius Cârceie (fost consilier județean PNȚCD – n.r.). Primăria Timișoara anunța atunci că reprezentanții Colterm vor propune judecătorului ca de insolvență să se ocupe societatea RomInsolv, care a gestionat și insolvența Oltchim sau RADET București. Ghinion. Justiția e cu mafia cărbunelui pe combinații. Numele lui Bogdan Alic apare în tot felul de insolvențe ce țin de sfera penalului, dar justiția din România e oarbă.

Dominic Fritz arată ca un primar depășit de situație, cel mai probabil la primul și ultimul mandat în Timișoara.

Va urma!

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button