Sâmbătă am asistat la un eveniment unic în Federația Rusă. Revolta mercenarilor Wagner. Rusia este cunoscută pentru lovituri de stat și puciuri eșuate însă acum am avut ceva nou. O dramă. Un eveniment asemănător a mai avut loc în august 1991.
Tentativa sovietică de lovitură de stat din 1991 (19 august 1991), cunoscută și ca Puciul din august, Puciul Vodka ori Lovitura de stat din august, a fost o încercare a unui grup de conservatori comuniști sovietici de a-l răsturna de la putere pe președintele Mihail Gorbaciov și de a prelua controlul asupra țării. Liderii puciștilor erau comuniști radicali, care considerau că reformele lui Gorbaciov au mers prea departe.
Evgheni Prigojin se încadrează perfect în tiparul personajului radical cu un comportament nociv ce poate arunca în orice moment totul în aer. Nu degeaba și-a câștigat porecla – ”Ogarul lui Putin”.
Evgheni Prigojin este un fost pușcăriaș al defunctei URSS. A stat 10 ani în gulagurile sovietice pentru că i-a furat unei doamne poșeta și pantofii. Evgheni Prigojin a jucat rolul de bucătar în timpul regimului Putin. Prigojin a devenit celebru în momentul când servește masa președinților Putin și Bush.
Celebritatea sa i-a permis să obțină toate contractele cu livrările de hrană pentru Armata Rusă. La un moment dat Prigojin s-a prezentat la ministerul Apărării cu o cerere mai ambițioasă. El dorea teren de la Ministerul Apărării pe care să-l poată folosi pentru pregătirea „voluntarilor” care teoretic nu aveau legături oficiale cu armata rusă, dar puteau fi totuși folosiți pentru a lupta în războaiele Rusiei. „Ordinele vin de la Papa”, le-a transmis el oficialilor Apărării, folosind o aluzie la Vladimir Putin, fapt ce a deranjat conducerea Armatei Ruse.
În războaiele purtate de mercenarii Wagner în Africa, Evgheni Prigojin a intrat în contact și cu serviciile secrete americane. Suspect sau nu, toate războaiele Wagner în Africa au fost duse împotriva guvernelor marionetă controlate de Franța. Astfel, Franța a fost scoasă din Africa, iar SUA a lăsat Franța și în afara AUKUS. Așa a ajuns România să cumpere două balene Scorpene care pot fi folosite pe post de momeală la malul Mării Negre. Zona de coastă a României nu depășește 50 de metri adâncime, total inadecvată pentru submarinele din clasa Scorpene, dar țara noastră e condusă de generalii bese-n cizme de la Cotroceni.
Inimă de câine – de Evgheni Prigojin
În cultura rusă, cei ca Prigojin sunt numiți Șarik. Șarik este un apelativ rusesc pentru animalele patrupede, mai exact, un dulău vagabond, flocos și lihnit de foame, care hoinărea pe străzile din Sankt Petersburg. Câinele are norocul de a-l întâlni pe profesorul Putin, care îl va atrage pe dulău cu un salam de cea mai bună calitate și îl va adăposti în locuința sa luxoasă pentru vremurile respective. Dar mâncarea bună, zgarda prețioasă și alte privilegii la care alți câini nici că ar putea visa, vor fi doar prefața pentru un experiment cât se poate de inimaginabil: mânat de ambiții științifice, profesorul se simte pregătit să efectueze un transplant de hipofiză și de gonade de la un om, lui Șarik, cu scopul de a proba o teorie a regenerării și a întineririi.
Operația este una grea, dar a fost efectuată oarecum cu succes, deoarece câinele a rămas în viață, deși rezultatul nu a fost cel dorit, deoarece câinele nu va întineri, ci doar se va umaniza, o umanizare de joasă speță a societății. Prigojin devine o adevărată pacoste la casa omului, capătă trăsături umane, dar are un comportament primitiv, fără prea multe cizelări, devenind chiar violent atât fizic, cât și verbal. La început acesta scotea doar fragmente de cuvinte auzite de prin colțurile străzilor pe unde obișnuia să hoinărească, iar încetul cu încetul a ajuns să gândească singur și să-și dorească o identitate proprie, ca orice cetățean.
Profesorul se satură de comportamentul tot mai vulgar și mai violent al lui Prigojin, îl operează din nou și acesta se transformă iar în câine.
Această fabulă inspirată din nuvela Inimă de câine – de Mihail Bulgakov ni-l descrie perfect pe omul Evgheni Prigojin.
De circa șase luni, Evgheni Prigojin a început să aibă conflicte directe cu conducerea Armatei Ruse, iar comportamentul său ne arăta clar că acesta a început să își construiască o identitate proprie. Reamintesc faptul că Prigojin i-a înjurat public pe Gherasimov, Șoigu și președintele Putin în timp ce filma soldații ruși uciși la Bahmut de armata ucraineană. Acel moment a fost factorul declanșator al evenimentelor din 24 iunie. Mai mult, Prigojin a spus pe contul său de telegram că se va retrage cu mercenarii săi în regiunea Rostov pe Don după cucerirea Bahmutului.
Cum a decurs revolta mercenarilor Wagner
Evgheni Prigojin și mercenarii Wagner au ocupat toate unitățile militare din regiunea Rostov pe Don și inclusiv unități în regiunea Voronej fără să tragă un glonț. Mercenarii Wagner sunt considerați eroi de populație, dar și-au câștigat și respectul în fața soldatului rus de rând.
Evgheni Prigojin s-a întâlnit în dimineața de 24 iunie, în sediul comandamentului districtului militar rusesc de Sud din orașul Rostov pe Don cu ministrul adjunct al Apărării rus, Yunus-Bek Yevkurov, și cu primul adjunct al șefului Statului Major General al GRU, Vladimir Alekseyev. Yevkurov i s-a adresat cu ”tu”, iar Prigojin i-a zis ca trebuie să îi vorbească cu ”dumneavoastră”.
Vladimir Alekseyev transmite un mesaj mercenarilor Wagner: indiferent de intențiile voastre, este o înjunghiere în spatele țării și a președintelui – nu vă puteți gândi la o lovitură mai mare pentru imaginea Rusiei și a forțelor armate, o astfel de provocare ar putea fi făcută doar de dușmanii țării.
Președintele Putin a avut un mesaj similar, chiar dramatizând cu o comparație între revolta Wagner și Revoluția Bolșevică de la 1917.
Prigojin a fost tot timpul în negocieri cu Kremlinul. După începerea negocierilor, Fontanka, site-ul rusesc controlat de FSB, a prezentat imagini cu perchezițiile din Sankt Petersburg din biroul lui Evgheni Prigojin: arme, cocaină, valize cu dolari, pașapoarte false, lingouri de aur, titluri de stat… toate confiscate, plus 4 miliarde de ruble(48 de milioane de euro), banii pentru salariile mercenarilor Wagner. În timp ce Prigojin negocia cu Kremlinul, o coloană de circa 5 mii de mercenari a plecat spre Voronej unde au fost bombardați de elicopterele armatei ruse.
Potrivit surselor locale, 7 elicoptere și un avion AN-24 ale armatei ruse au fost doborâte de Wagner.
„În primul său mesaj pe Telegram de când a acceptat să părăsească Rusia, Prigojin a declarat că scopul rebeliunii Wagner a fost de a-i trage la răspundere pe cei care au făcut greșeli în războiul împotriva Ucrainei și că aceasta a dezvăluit probleme grave de securitate în țară. El și-a exprimat regretul că Wagner nu a vrut să arate agresiune, dar că a fost nevoit să țintească avioanele rusești după ce acestea au fost atacate cu rachete, susținând că 30 de luptători au murit pe 24 iunie în schimbul de focuri cu armata regulată.”
O camionetă Wagner cu mitralieră și un camion civil au fost bombardate de armata regulată rusă
În online presa occidentală a reacționat după tiparul revoluțiilor portocalii(Prigojin erou), în timp ce diplomația a tăcut mâlc
Zeci de canale ale Wagner și ale lui Prigojin au apărut ca ciupercile după ploaie, pentru a amplifica mesajele transmise de aceștia. Știri transmise live din minut în minut. Presa română a mințit și ea grupa mare de dimineața până seara, chiar și după încheierea evenimentelor. În scurt timp, traficul pe telegram în Rusia a crescut de la câteva sute de mii de accesări la peste 80 de milioane. Rețeta perfectă pentru o revoluție portocalie. Ca și cunoscător al lumii ruse pot spune cu siguranță că erau mai degrabă canale controlate de Occident decât de cineva din Rusia. Canalele de telegram rusești au un patern, un anumit tipar al postărilor, în timp ce canalele controlate de serviciile secrete occidentale, în speță americane, sunt navaliste.
Ultimul mesaj după încheierea evenimentelor de pe un fals canal al Wagner: „Nu se poate avea încredere în infractori. Dacă scoate un cuțit, trebuie să-l lovești. Un politician cu perspective îndoielnice a acționat ca un idiot complet și a tras pe sfoară un număr mare de oameni. Dacă nu ai curajul să mergi până la capăt, nu trebuie să începi nimic. Sper să fie distrus într-un mod subtil și josnic. Toate bunurile sale ar trebui să îi fie luate. Aceasta este opinia mea personală. Astfel de oameni abjecți și josnici ar trebui să fie nimiciți.”
Tihanowska și comandantul regimentului Kalinowski s-au adresat belarușilor. Ghinion
Presa rusă relatează că podul peste râul Oka, în apropiere de Serpukhov, este blocat cu kamaz-uri. Armata rusă își face apariția în zonă
Baraje în districtul Yasenovo la periferia Moscovei
Zelenski anunţă victoria Ucrainei după o şedinţă a comandanţilor supremi
”Fie ca victoria Ucrainei în acest război şi transformarea cu succes a instituţiilor statului nostru într-unele atât de puternice şi de eficiente cât sunt şi soldaţii noştri – fie ca acesta să fie cel mai bun omagiu pentru memoria tuturor eroilor noştri, din diferite timpuri, care au luptat şi au murit pentru libertatea şi puterea Ucrainei”, a conchis Zelenski.
Gogoșarul de Buzău și-a jucat rolul de marionetă
„Toate autorităţile române monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia, în deplină cooperare cu aliaţii noştri. Sunt la curent permanent de către Ministerul Apărării şi MAE cu privire la situaţie. Suntem în coordonare cu aliaţii noştri”, a scris Ciolacu pe Twitter.
Cetățenii orașului Rostov pe Don încearcă să plece din oraș de teama eventualelor lupte dintre mercenarii Wagner și cecenii din trupele speciale AHMAT
Depozitul petrolier din Voronej este bombardat de armata rusă
Barajale cu Kamaz-uri sunt ineficiente în fața coloanei Wagner
Corupția din Rusia și șanțurile de apărare
Imaginile cu șanțurile săpate în grabă pentru a opri coloanele Wagner ne arată corupția statului rus în toată splendoarea sa. Peste stratul de pământ au turnat 10 centimetri de asflat. Vorbim totuși de autostrada federală care leagă Moscova de Rostov pe Don. Dacă ați crezut că ai noștri sunt corupți, să știți că sunt mici copii pe lângă oligarhii ruși. În Rusia se fură miliarde de dolari la fiecare contract cu statul în proiectele de mare anvergură.
Prigojin anunță întoarcerea în cazărmi pentru a nu fi vărsat sânge rusesc. Șeful mercenarilor Wagner pleacă din sediul Districtului Militar Sud ca un erou. Rușii îl ovaționează la scenă deschisă.
Efectele reale ale zilei de 24 iunie
Populația Federației Ruse a fost confuză, la fel și agențiile de presă ale statului rus. Armata rusă a fost lovită în moalele capului, în act similar cu armata ucraineană pe 24 februarie 2022. Elitele Rusiei s-au aliniat în spatele președintelui Putin de teamă sau de nevoie. Orice mișcare în front ar fi fost catalogată drept trădare de țară. Scenariul a fost cunoscut de câțiva. În visele umede ale unora, Victoria Nuland deja împărțea colaci rușilor în Piața Roșie din Moscova.
„Marşul Wagner a scos la lumină probleme grave de securitate în Rusia. Noi am blocat toate aerodromurile şi unităţile militare. În 24 de ore, am parcurs o distanţă echivalentă celei care desparte frontiera cu Ucraina de Ujgorod (capitala regiunii Transcarpatia, cel mai mare oraş din vestul Ucrainei, Ujhorod în ucraineană). Dacă, la începutul (ofensivei ruse) sarcinile ar fi fost efectuate de către combatanţi ca cei din Wagner, poate că «operaţiunea specială» ar fi durat doar o zi.
Noi am demonstrat un nivel de organizare care ar trebui să fie al armatei ruse. Când treceam prin oraşe ruseşti, civilii veneau să ne întâmpine cu steaguri ruse şi embleme Wagner. Erau bucuroşi când veneam şi trecem pe lângă ei. Mulţi dintre ei continuă să ne scrie cuvinte de susţinere. Unii sunt dezamăgiţi că am oprit rebeliunea, pentru că, în marşul nostru pentru dreptate, ei au văzut o susţinere în lupta împotriva birocraţiei și a corupției”, spune Evgheni Prigojin la două zile după evenimente.
Tot ceea ce spune Evgheni Prigojin este real, iar reacția populației la prezența trupelor Wagner ne arată realitatea din Rusia; un stat slab, un președinte rupt de realitate, o operațiune specială aranjată la Geneva cu SUA doar pentru a spori averile oligarhilor din Occident și Rusia. Ucraina e doar o victimă în jocurile celor mari.
Cei care spun că Putin vrea să distrugă Occidentul prin prelungirea războiului din Ucraina nu au făcut armata și mai sunt și proști pe deasupra. Occidentul chiar dacă sărăcește are de unde pleca, în schimb Rusia nu. Rusia e o Românie mai mare, o țară golită de resurse, jefuită de o conducere cleptocratică cu averi colosale puse la secret în Occident.
Având în vedere că Prigojin trăiește ne arată că Vladimir Putin a pierdut deja controlul în Rusia și calcă pe urmele lui Gorbaciov. Nu a înțeles nimic din lovitura de stat din 1991 și întoarcerea efemeră a lui Gorbaciov în fruntea statului după puciul din august. Pe 26 decembrie 1991 URSS a încetat să mai există. Trei luni a mai apucat să conducă URSS. Gorbaciov spunea în scrierile sale că are un singur regret. Că nu l-a ucis pe Elțîn. La nivelul conducerii de stat ruse și ca fost șef al KGB, Vladimir Putin, a făcut o greșeală fatală. Când nu îl poți ucide pe câinele care îți mușcă mâna însemnă că nu mai poți fi președintele Rusiei. Este o regulă nescrisă în Rusia.
Vladimir Putin: „Toată lumea a fost unită pentru Patria Mamă. Pentru a distruge revolta. Orice încercare de revoltă sau şantaj va eşua. Cine dorește poate pleca în Belarus.”
Alungarea lui Evgheni Prigojin și a trupelor Wagner în Belarus nu îl va salva pe Vladimir Putin de viitorul său politic nefast. Dacă Kremlinul va finanța în continuare Wagner e posibil să avem o incursiune fulger asupra Kievului, dinspre Belarus. Ghinion pentru Zelenski. Nasol când serviți popcorn.
Marea problemă a lui Putin este că Prigojin va vorbi, iar efectele vor fi catastrofale pentru președintele rus. Din acest moment Putin are lesă și timp limitat. Kadîrov a căzut în patima alcoolului și a substanțelor interzise. La nevoie nu îl va putea salva pe Putin cum nu a făcut-o nici pe 24 iunie. Occidentul bălește de 31 de ani la resursele Rusiei și s-ar putea să pună mâna pe ele împreună cu China din cauza elitelor corupte de la Moscova.
Dacă Rusia nu scapă elegant de Vladimir Putin a pierdut deja războiul pe care acum îl mimează cu Occidentul.