ANALIZE

Trecerea PSD de la suveranism la neomarxism

Neomarxismul este o ideologie care extinde sau retușează gândirile marxiste din secolul al XX-lea, de obicei prin încorporarea elementelor din alte tradiții intelectuale occidentale precum ”cancel culture”, ”politica woke”, LGBTQ, ”ziua mândriei”, ”political correctness”, feminismul și anarhia, toate fiind importate din SUA de noul PSD reinventat al premierului Marcel Ciolacu. Neomarxismul se încadrează în cadrul mai larg al noii stângi ce încearcă să se reinventeze.

Trecerea PSD de la suveranism la neomarxism

Politica democrată din Statele Unitee reprezintă un model pentru Partidul Social Democrat din România. Primii pași au început prin transformarea postului Antena3 patronat de Dan Voiculescu. Dacă Antena3 era considerat un post suveranist acest lucru mai poate fi spus astăzi. Antena 3 a fost portavocea PSD încă de la înființare, iar transformarea sa este strâns legată de transformarea PSD.

Antena 3 a devenit oficiosul CNN în România, o portavoce a neomarxismului american, fapt care se reflectă azi în politicile PSD-ului condus de Marcel Ciolacu. Acum Antena 3 se adresează unui alt tip de public, fapt ce a produs și o debusoalare a electoratului social democrat.

În acest context, transformarea Partidului Social Democrat (PSD) sub conducerea lui Marcel Ciolacu într-un partid cu tendințe neomarxiste reprezintă o schimbare semnificativă în direcția ideologică a partidului.

Datorită evoluției PSD către neomarxism în România a rămas teren propice pentru partide suveraniste precum Alianța pentru Unirea Românilor. Practic AUR-ul lui George Simion cucerește la pas teritoriul lăsat liber de PSD prin trecerea sa la neomarxism.

Transformarea PSD într-un partid neomarxist ar putea aduce o redefinire a conceptului de luptă de clasă în contextul actual, inclusiv recunoașterea noilor forme de inegalitate și exploatare. PSD a crezut că trecerea sa către neomarxism ar putea atrage un nou segment de alegători, inclusiv pe cei care împărtășesc valorile și perspectivele neomarxiste importate din Occident, inclusiv sprijinul partenerului strategic Statele Unite ale Americii.

Baronii locali ai PSD sunt învechiți și lipsiți de idei inovatoare, astfel trecerea PSD către curentul neomarxist a fost lăsată pe mâna conducereii lui Marcel Ciolacu, care a și readus partidul la guvernare cu ajutorul președintelui Klaus Iohannis. Baronii nu au reacționat la această transformare deoarece pe ei îi interesează doar resursele statului. Atâta timp cât au acces la bugetul statului conducerea PSD de la București nu este deranjată de viperele veninoase care sug sângele națiunii.

Unii social-democrați ar putea acuza partidul de abandonarea tradițiilor și valorilor sale anterioare, dar nimeni nu mișcă în fața premierului Ciolacu având în vedere că acesta se pregătește să candideze la alegerile prezidențiale din anul 2024, conform înțelegerii realizate cu generalul Lucian Pahonțu și Klaus Iohannis.

Transformarea PSD într-un partid neomarxist influențează relațiile cu alte partide politice, guverne și organizații internaționale, iar miza lui Marcel Ciolacu este sprijinul din SUA, sprijin pe care mizează și în campania prezidențială din 2024. PSD-ul lui Marcel Ciolacu execută ordinele venite de la Washington, astfel partidul a devenit o portavoce a Ambasadei SUA la București. PSD susține Ucraina în războiul cu Rusia, iar statul român a devenit cal de bătaie pentru exportul cerealelor din țara vecină. Toată infrastructura statului român a fost pusă la dispoziția cerealelor ucrainene, astfel Marcel Ciolacu a reușit să intre în grațiile SUA.

PSD-ul condus de Marcel Ciolacu odată trecut la neomarxism a devenit o slugă a corporațiilor străine și a Comisiei Europene. Marcel Ciolacu afirmă că microîntreprinderile românești au ajuns să aibă un regim fiscal similar al firmelor offshore, din perspectiva scutirilor fiscale, iar ele trebuie puse să plătească biruri mai mari. Același premier PSD nu spune nimic despre companiile străine care declară profit zero sau pierderi și nu plătesc nici un fel de taxe în România. 

PSD intră într-o incoerență ideologică, având în vedere că există discrepanțe între retorica neomarxistă și istoricul și acțiunile anterioare ale partidului din perioada lui Liviu Dragnea. Dacă în perioada lui Liviu Dragnea PSD era un partid cu accente puternic suveraniste, un partid care câștiga alegerile cu 45%, acum PSD a intrat sub curentul neomarxist în speranța de a se reinventa având în vedere că electoratul său tradițional dispare.

Pierderea bazei electorale tradiționale este strâns legată de transformarea PSD într-un partid neomarxist, însă ar putea aliena o parte a bazei electorale tradiționale a PSD, care ar putea percepe această schimbare ca fiind prea radicală sau nesatisfăcătoare. Fapt concretizat în procentele AUR. Graba cu care Marcel Ciolacu a aruncat PSD într-o schimbare atât de majoră ca ideologie politică aduce de la sine pierderi majore pentru partid. În 2024 electoratul PSD aflat încă în adormire ar putea descoperi această trecere la neomarxism a partidului, fapt ce va însemna și o trecere a electoratului către alte partide ce încearcă să ocupe golul lăsat pe scena politică.

Deși Marcel Ciolacu speră prin această mișcare să obțină funcția de președinte al României, contextul internațional și regional s-ar putea întoarce împotriva sa și a PSD având în vedere gaura bugetară imensă, lipsa reformelor și războiul din Ucraina, război ce poate lua întorsături neprevăzute.

Partidul AUR și George Simion pot ocupa locul lăsat liber de PSD pe eșichierul suveranist și chiar pot produce surprize majore la alegerile de anul viitor, având în vedere că deja se preconizează o victorie a AUR la europarlamentare, iar George Simion l-ar putea spulbera pe Marcel Ciolacu în turul II al alegerilor prezidențiale.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button