Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, transmite un mesaj din partea fermierilor dobrogeni oficialilor de la București în contextul ridicări embragoului de import în privința cerealelor ucrainene și cer interzicerea de îndată a importurilor din Ucraina. Fermierii români se confruntă cu o serie de probleme grave, printre care putem enumera seceta pedologică, lipsa investițiilor în sistemele de irigații, prețurile derizorii pentru cerealele produse în România, cozile de la frontiere din cauza blocării aderării României la spațiul Schengen și concurența neloială a cerealelor din Ucraina. Fermierii români cer compensații la fel ca în Polonia de 30 de euro pe tonă pentru tranzitul cerealelor ucrainene, deoarece nu putem să devenim platformă logistică pentru Ucraina gratuit. Agricultorii se plâng și de faptul că anul trecut au înființat culturile la prețurile de două, chiar de trei ori mai mari din cauza scumpirilor la îngrășăminte, pesticide și motorină, iar acum prețurile la cereale sunt la jumătate.
Anchetatorii.ro: Care sunt problemele cu care vă confruntați în acest moment?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Așteptăm ca Guvernul României să prelungească interdicția de import pentru cerealele ucrainene. Fermierii bulgari protestează astăzi la frontiera cu România din cauza ridicări embargoului de către Comisia Europeană. Dacă nu se iau măsuri și noi suntem pregătiți să ieșim din nou în stradă, altfel intrăm în faliment. Avem o concurență neloială din partea cerealelor din Ucraina, pentru că noi trebuie să respectăm anumite standarde de mediu, privind pesticidele, îngrășămintele și calitatea semințelor. Noi cerem doar echitate în raport cu fermierii din Ucraina.
Anchetatorii.ro: Cum vă afectează creșterea tranzitului de cerealelor ucrainene?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Creșerea tranzitului cerealelor ucrainene a dus la o amânare a livrărilor de către fermierii români. Astfel, am fost nevoiți să depozităm la terți, ceea ce generează costuri. Ambuteiajele și din porturi și de pe drum, de pe drumurile naționale da, au generat întârzieri, ceea ce înseamnă a dus la o scumpire a transportului. Și dacă ne uităm acuma, toate aceste costuri cu depozitarea, cu creșterea transportului, în contextul în care au crescut și prețul la motorină, plus cu competiția neloială, apar probleme grave. Acum există perspectiva să poți să cumperi din Ucraina marfă sensibil mai ieftină, fapt ce va duce la o scădere a prețului oferit fermierului român în fermă pe prețul la kilogramul de cereale.
Anchetatorii.ro: Bulgarii protestează astăzi la frontiera cu România. Ce plan de bătaie au fermierii români?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Bulgarii protestează astăzi pentru că guvernul bulgar nu vrea să introducă nici măcar unilateral interdicția de import, după modelul pe care îl fac polonezii, ungurii și slovacii. În Romania am înțeles că Guvernul așteaptă până diseară, când o să iasă Ucraina, cu măsurile pe care le propun și ulterior să vedem ce măsuri adoptăm și noi. Dacă se va face ori o interdicție, prelungim interdicția, ori e o variantă de compensare a fermierilor, iar în Bulgaria gândiți-vă că s-a întâmplat același lucru care s-a întâmplat și în Romania, când s-a importat marfă. Acuma sunt probleme la procesatori. De exemplu în Bulgaria, recunoscută ca mare procesator de ulei și există riscul ca să cumpere floarea soarelui din Ucraina mult mai ieftină decât să cumpere de la producătorii și fermierii bulgari. Din cauza asta protestează și ei. Și la noi asociațiile de fermieri, la nivel declarativ, din tot ce am discutat, sunt mobilizați pentru luni, pentru eventualitatea unui unui protest, așa cum a fost și în luna aprilie, când, știți foarte bine, au ieșit peste 7.000 de fermieri, peste 10.000 de utilaje în toate punctele vamale pe drumurile naționale, inclusiv în Constanța.
Anchetatorii.ro: Dacă fermierii vor fi lăsați de izbeliște de Guvern ce se va întâmpla cu prețurile?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Să vedem ce o să se întâmple săptămâna asta, dacă se prelungește sau nu se prelungește interdicția. Acuma, dacă România o să ia decizia de a se prelungi unilateral, interdicția e un lucru bun. Dacă nu, apar foarte multe nemulțumiri. Noi nu o să avem control, pentru că noi, scuze, noi am cerut de fiecare dată dacă și pe partea de importuri și pe partea de tranzit să se reintroducă controalele în vămi. Cel mai important lucru este să se introducă controalele în vămi ale A.N.S.V.S.A.-ului, să se verifice calitatea mărfii. Sunt mecanisme de control, asigurarea trasabilității mărfurilor. Browse transport. Sunt mai multe variante, dar e clar că, în concluzie, fermierul român va avea de pierdut, va vinde la prețuri mult mai mici.
Anchetatorii.ro: Camioanele din Ucraina am înțeles că nu plătesc acea taxă de drum printr-o derogare de la Ministerul Transporturilor. Aveți cunoștință despre acest lucru?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Nu, nu am cunoștință, dar pot să mă interesez. Dar este important ca și un lucru de salutat este că Ministerul Transporturilor a cerut despăgubiri. A cerut compensații pentru deteriorarea infrastructurii rutiere de către transportatorii ucraineni. Îmi propun să se poată face o acțiune comună, ca noi, fermierii, am cerut toate costurile care au generat ieftinirea mărfurilor, la fel ca în Polonia să se plătească niște compensații, gen 30 de euro pe tonă. Dacă e să ne uităm cât a crescut transportul, depozitarea, cât au crescut tarifele la operare în port. Cam în zona asta te duci undeva în jur de 30 de euro. Este normal să se compenseze dacă vrem să fim solidari. Nu putem să devenim platformă logistică pentru Ucraina gratuit.
Anchetatorii.ro: În primăvară v-au promis niște bani de la Uniunea Europeană. Ați primit ceva de la UE?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: S-au dat banii si acuma s-a mai dat încă o a doua tranșă, care era de 30 de milioane de euro. Care a venit și a fost dublată de Guvernul României și s-a dat ca ajutor la subvenția la motorină. Adică fata de 1,5 lei s-a plătit 3,5 lei, s- a adăugat o sumă de 2 lei pe litru de motorină folosită în agricultură.
Anchetatorii.ro: Cum stăm cu cozile de la frontiere? Fermierii români se plâng că stau zile întregi în vămi?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Important e ca România să transmită semnalul că merită să intre în Schengen cât mai repede, pentru că deja ne uităm la granițe. Vă spun sincer. Și uitați-vă la granița cu Bulgaria să vedeți cum stau șoferii câte două trei zile, adică drumuri pe care ar trebui să le facă în patru, cinci, șase ore, durează două trei zile. Asta înseamnă pierderi pentru fermierii români. Speranța mea este să intrăm măcar pe partea de aeroporturi și partea de naval și ulterior, dacă e într-o etapă ulterioară să intrăm și pe partea de transporturi rutiere. Este o decizie politică a Austriei care ne aduce mari deservicii. Din pacate, pentru că ne gândim la sănătatea șoferilor care stau zile întregi la coadă.
Anchetatorii.ro: Cum vă afectează importurile de cereale ucrainene?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Asta este cea mai mare problema, asta cu importurile care o să ducă la scăderea prețurilor oferite fermierului român. Dacă ne uităm, jumătate de țară este afectată de secetă, producțiile sunt mult mai mici față de anul trecut. Se vine după doi trei ani de zile în care a fost secetă. A fost acel an 2020 extrem de secetos, 2022. Anul trecut la fel vedem ca și acuma, toamna. Cel puțin pe zona asta, jumătate de țară, încă nu au venit ploile. Însămânțările sunt întârziate, deci sunt foarte mulți fermieri mici care întâmpină dificultăți în reluarea ciclului de producție.
Anchetatorii.ro: Problema este că dacă nu se fac sistemele de irigații, nu, nu o să mai avem agricultură în sud, cel puțin, și în partea de câmpie de vest.
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Clar, asta este clar irigațiile sunt cheia succesului. Asta e, trebuie urgent. Va fi o sesiune de depunere proiecte acum pentru organizații. Organizațiile utilizatorilor de apă mai vin bani și prin Planul Național de Irigații. Ei, am văzut că acum, în a doua parte, spre sfârșitul anului, trebuie să fie o sesiune prin care se vor aloca 400 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigații care aparține organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații.
Eu aș fi făcut din reabilitarea sistemului de irigații, aș fi făcut un proiect național pe perioada unui mandat al unui guvern de patru ani de zile, să aloc cu prioritate bani pentru irigații și atuncea scăpam și de despăgubiri și absolut orice. Noi, ca fermier, de mulți ani aș spune: Domnilor guvernanți, decât să dați bani pentru despăgubiri, mai degrabă băgați bani trei ani de zile, reabilitați tot ce înseamnă sistem de irigații mare și ați scăpat și de problema irigațiilor și de problema despăgubirilor pentru secetă.
Anchetatorii.ro: La noi în Olt am văzut că deja au început să și facă oamenii singuri pompe, sisteme de irigat, să își tragă apă de pe unde apucă!
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Sunt foarte mulți care deja au început să se descurce singuri. Fie iau apă din canale, din lacuri, din Dunăre, din puțuri forate. Disperarea i-a împins pe oameni să găsească soluții. Dar disperarea este să vină Guvernul cu soluțți că nu mai poate fi rentabilă agricultura. Gândiți-vă că acuma, dacă e sa ne uităm la o producție, la o producție de 3 tone jumate, 4 tone la grâu, nu îți acoperă costurile de înființare de anul trecut, nici cu subvenții, nici cu absolut nimic. Pentru că noi, ca fermieri, am trecut, am înființat culturile la prețurile când prețurile la materii prime erau de două chiar de trei ori mai mari, vorbim de îngrășăminte, de pesticide, motorina era la 9 lei și ceva. S-au făcut niște eforturi foarte mari, iar acum prețurile sunt la jumătate față de anul trecut. La cultură, la o producție de 4 tone nu scoți cheltuielile. Dar să zic că foarte mulți fermieri vor avea probleme cu reluarea ciclului de producție.
Anchetatorii.ro: Care sunt probleme cu care se confruntă fermierii din Dobrogea? Cum stați cu recolta de anul acesta?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: În Dobrogea, situația este extrem de dramatică, ca să zic așa. La culturile de toamnă orz, grâu, rapiță, producțiile sunt în scădere, undeva la 40 la sută față de anul trecut. Seceta s-a manifestat în mod crunt pe perioada verii. La ora actuală, culturile de primăvară, floarea soarelui și porumb sunt periclitate. La floarea soarelui s-a recoltat cred că producții mai mici cu 60/70 la sută față de anul trecut, iar la porumb cred că undeva pe 70 la sută din suprafața județului nu s-a recoltat nimic. Nu a mai plouat din luna iulie. Seceta continuă din păcate. Fermierii au pierdut momentul potrivit pentru însămânțarea rapiței. Așteaptă cu sufletul la gură să vină o ploaie ca să poată să pună grâul. Deja suntem în întârziere. Lucrurile nu arată bine. Nici prognozele în perioada următoare nu arată niciun fel de ploi, ceea ce pune sub mare risc înființarea culturilor pentru anul viitor.
Din păcate, realitatea din teren ne arată că suntem, cred că cea mai aridă zonă la ora actuală. În 2020 nu s-a recoltat nimic de pe 90 la sută din suprafața agricolă. 2023, la fel un an prost. A fost secetă și în 2019 2022, secetă în 2023. Deci dacă ne uitam în ultimii patru ani de zile, trei au fost afectați de secetă în Dobrogea.
Anchetatorii.ro: Apar nemulțumiri în multe state UE din cauza produselor agricole ucrainene? Avem o concurență neloială?
Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea: Am văzut deja săptămâna trecută, nu știu, era o știre cu fermierii din Franța. Ministerul Agriculturii le-a recomandat fermierilor francezi să nu mai pună sfeclă de zahăr pentru că urmează să importe zahăr din Ucraina. Au comentat și ei că nici lor nu le convine. Vă dați seama. Nu le convine și problema asta cred că o să ia amploare dacă o să fie multe nemulțumiri pe subiectul ăsta. Pentru că noi producem, deci noi producem după niște standarde de calitate impuse de Uniunea Europeană. Și atunci, aș spune eu, dacă tot vrem, adică haideți să fim solidari, dar să fim și să beneficiem de echitate. Noi ce vrem? Echitate? Da, dacă vindem la fel, hai să producem la fel. Fermierii din Ucraina ne fac o concurență neloială în momentul de față.
Anchetatorii.ro: Vă mulțumesc!