Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANCHETEPOLITICĂ

ALO DNA!? Baroneasa Clotilde! Case, moșii, terenuri și conturi pline cu sute de mii în valută

Clotilde Armand poate intra fără probleme la categoria baronilor locali, pentru că deține o avere impresionantă comparabilă cu a celor pe care USR-PLUS îi demoniza în campania electorală din 2020.

Primarul Sectorului 1 are multe case, zeci de hectare de terenuri, conturi în euro și în lei de se întind pe câteva pagini în declarația de avere, chirii, tablouri și bijuterii. Piesa de rezistență o reprezintă o vilă cochetă din București unde Clotilde Armand locuiește cu familia sa. Casa doamnei primar ar valora, în opinia experților în imobiliare, circa 4 milioane de euro.

Progresismul neomarxist se susține cu cașcaval greu și metode ingenioase patentate de madame Clotilde. Sute de mii de euro au fost plătiți de PFA Clotilde Moroianu Armand Marie Brigitte către Clotilde Moroianu Armand Marie Brigitte.

Palatul ARMAND

Palatul de 4/5 milione de euro

Potrivit declarației de avere din aprilie 2018, Armand Clotilde Maria Brigitte deținea, împreună cu soțul său, Sergiu Moroianu, urmatoarele bunuri:

– teren intravilan, Bucuresti, sector 4, suprafata 246 mp, an 2000, contract de vanzare cumparare Moroianu Sergiu
– teren intravilan, Bucuresti, sector 1, suprafata 285 mp, an 2014, contract de vanzare cumparare Armand Clotilde
– teren intravilan, Bucuresti, sector 1, suprafata 92,75 mp, an 2018, mostenire Moroianu Sergiu
– teren agricol, sat Castranova, judetul Dolj, suprafata 48,92 ha, an 2008 – 2014, sentinta judecatoreasca Moroianu Sergiu
– teren intravilan, sat Castranova, judetul Dolj, suprafata 5200 mp, an 2015, partaj succesoral Moroianu Sergiu
– teren forestier, sat Castranova, judetul Dolj, suprafata 2,65 ha, an 2015, partaj succesoral Moroianu Sergiu
– teren agricol, sat Castranova, judetul Dolj, suprafata 21,42 ha, an 2015, partaj succesoral Moroianu Sergiu
– teren forestier, sat Castranova, judetul Dolj, suprafata 0,25 ha, an 2010, mostenire Moroianu Sergiu
– teren agricol, sat Castranova, judetul Dolj, suprafata 2,87 ha, an 2010, mostenire Moroianu Sergiu
– teren intravilan, sat Bascov, judetul Arges, suprafata 2447 mp, an 2010, mostenire Moroianu Sergiu
– teren intravilan Durlesti, Republica Moldova, suprafata 600 mp, an 2007, contract de vanzare cumparare Moroianu Sergiu.
– casa de locuit, Bucuresti, sector 4, suprafata 242 mp, an 2000, contract de vanzre cumparare Moroianu Sergiu si Clotilde Armand
– casa de locuit, Bucuresti, sector 1, suprafata 300 mp, an 2014, contract de vanzre cumparare Clotilde Armand
– apartament, Bucuresti, sector 1, suprafata 51,5 mp, an 2013, cumparare prin ordonanta judecatoresaca de la familie.
– apartament, Bucuresti, sector 1, suprafata 106 mp, an 2018, mostenire Moroianu Sergiu
– apartament, Bucuresti, sector 5, suprafata 24 mp, an 1995, contract de vanzare cumparare Moroianu Sergiu
– autoturism marca BMW, model 520, fabricatie 2010, an achizitie 2017, prin contract de vanzare cumparare de catre Moroianu Sergiu
– autotursim marca Nissan, model Pathfinder, fabricatie 2005, an achizitie 2009 prin contract de vanzare cumparare de catre Clotilde Armand.
– tablouri cu o valoare de ~ 15.000 euro, an achizitie 2004 – 2018
– bijuterii cu o valoare de ~ 3000 euro

DEPOZITE / ECONOMII / SALARII /

– 2016, an unde conform declaratei de avere Clotilde Armand avea economii de peste 400.000 de lei (aproximativ 188.000 de euro și 16.500 de dolari)
– plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate în valoare de 135.000 de euro și 41.000 de lei.
– 2016, castiguri din salarii, de 250.000 de lei ca director al Egis România.
– 2016, castiguri din salarii, de 284.000 de lei de la Egis Bulgaria.
– 2016, castiguri din chiriile imobilelor detinute in proprietate, aproximativ 40.000 de euro
– indemnizatie europarlamentar (6826 euro indemnizatie + 4500 euro alocatie birou parlamentar + 320 euro / zi diurna)

Fentează taxele la stat

Potrivit declarației de avere, în anul 2018, Clotilde a încasat de la firma franceză Egis, ca manager, 163.000 de lei. La acești bani s-au mai adăugat încă 281.000 lei, pe care i-a câștigat ca Persoană Fizică Autorizată. Ea a continuat să lucreze ca manager Egis, dar pe PFA, pe același obiect de activitate, consultanță pentru lucrări de infrastructură, în baza unor contracte de prestări servicii, cu CNAIR, dar și cu diverse companii de construcții, pe bani publici. Totul se întâmpla când Armand Clotilde era consilier local USR și critica, în termeni duri, cum se cheltuie banul public, acuzând corupția din jurul administrării bugetului local.

Începând cu 2019, Clotilde nu mai apare ca manager la Egis, dar în același timp veniturile PFA Clotilde Marie Brigitte Armand au explodat la 602.000 de lei anual. Explicația poate să fie dată de faptul că ea se ocupă în continuare de managementul firmei Egis, dar facturează pe PFA ca să nu plătească dări mari la stat.

Firma de lobby și public affairs Point Public Affairs SRL, din grupul GMP controlat de Felix Tătaru, care s-a ocupat de campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis și Traian Băsescu au legătură strânsă cu madame Clotilde Armand. Din declarațiile de avere firma lui Tătaru i-a plătit zeci de mii de euro lui Clotilde Armand pentru închirirea unei case. Felix Tătaru este cunoscut ca un apropiat al lui Dacian Cioloș și Klaus Iohannis.

Șefa banilor, Clotilde Armand are șase pfa-uri între care 5 radiate. Experții în domeniu spun că prin această metodă se încasează sume de bani la negru și se fac plăți ilegal pe persoană fizică fără a plăti taxe la stat. Doar Asociația pentru Democrație Clotilde Armand mai figurează înregistrată.

Cum funcționează afacerea pe persoană fizică Clotilde

Madame şi-a prestat ei înseşi servicii de management, sute de mii de lei au fost încasaţi de Clotilde Armand de la Armand Clotilde Marie Brigitte Persoană Fizică Autorizată.

Metoda este şi mai interesantă dacă se urmăreşte în timp: din 2013 şi până în prezent, actualul primar al Sectorului 1 a înfiinţat, periodic, diferite entități economice sub forma P.F.A (Persoană Fizică Autorizată). Pe care le-a radiat după încasarea unor fonduri. Înfiinţarea şi radierea repetată de entități P.F.A este o tehnică – spun experţii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală – folosită în cazul în care s-ar dori evitarea plăţii TVA.

Faptul că edilul se plăteşte singură arată că există intenţia de a se proteja sursa primară a fondurilor încasate. În plus, și serviciile pentru care PFA Armand Clotilde Marie Brigitte i-a plătit lui Clotilde Armand sume importante atrag atenția: „servicii de management”. Sub acest contract-cupolă, persoana fizică autorizată beneficiază de taxe de impozitare mai mici.

Neconcordanțe între documentele oficiale ale edilului

Optimizarea fiscală a lui  Armand a început în 2013. Atunci când a creat P.F.A  Armand Moroianu Clotilde Marie Brigitte. În același timp, actualul edil făcea parte din conducerea concernului Egis – societate implicată în scandalul Bechtel. P.F.A-ul, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), își avea sediul pe strada Atena din Capitală, iar activitatea s-a derulat până la jumătatea anului 2015.

În 2016 apare prima neclaritate: în toate declarațiile de avere completate de Armand – aflată atunci în cursa electorală pentru Primăria Sectorului 1 – nu se menționează niciun fel de entitate P.F.A. La fel, nu există vreo informație de acest gen nici în declarațiile de interese. La capitolul venituri independente apar, în actele de prezentare a averii, sume importante primite din partea Egis Bulgaria. Doar că, la Ministerul Finanțelor, misterul se amplifică: spre deosebire de înregistrările ONRC,  Armand Moroianu Clotilde Marie Brigitte PFA  mai apare cu un alt cod unic de identificare, dar… radiată în 2014! Cu un an mai devreme decât în scriptele Registrului Comerțului. Potrivit informațiilor din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală noul cod poate fi acordat de către Ministerul Finanțelor la plata unor taxe. Astfel, actualul edil ar fi omis să facă această precizare în declarațiile de avere.

Interesant, însă, potrivit C.V-ului său – de pe pagina oficială a Primăriei sectorului 1 – în perioada 2013-2017, Clotilde  Armand susține că a ocupat funcția de Director General al filialelor Egis, inclusiv cea din Bulgaria. În aceste condiții, misterul este și mai adânc, fiindcă propriile sale documentele se contrazic. Contribuțiile pentru poziția de Director General (așa cum scrie în C.V-ul său) sunt echivalente cu cele plătite pentru un angajat. Contribuțiile plătite pentru veniturile obținute prin PFA din „management” (așa se mentionează în declarația de avere, dar și în obiectul de activitate de la ONRC) sunt considerabil mai mici!

Strategia se repetă la indigo pe bani mulți

 Anul 2016 a fost pentru Clotilde Armand unul fără PFA. În listele de agenți economici de la Ministerul Finanțelor apare simplu și curios:  Armand Moroianu Clotilde Marie Brigitte. Cu sediul schimbat – de pe strada Atena, pe Bulevardul Elisabeta. Fără a fi P.F.A sau S.R.L. În declarația de avere primește, în continuare, sute de mii de lei pe an ca director al Egis România și pentru servicii de management în folosul Egis Bulgaria. C.V –ul, însă, nu se modifică: rămâne în funcția de director și pentru România, și pentru Bulgaria.

În 2017, însă, se schimbă situația: la Registrul Comerțului este înregistrat PFA-ul Armand Clotilde Marie Brigitte. Cu activitate până în februarie, anul trecut, noua entitate a actualului edil apare în declarația de avere ca fiind cea de la care Clotilde Armand încasează sume pentru „management”.  În declarația completată pentru anul fiscal 2017  suma înscrisă ca fiind încasată de edil de la P.F.A  este de 281.446 lei. Potrivit acelorași documente, în 2018, Armand a încasat de la P.F.A suma de 602.374 lei, iar în 2019 – 429.733 lei.  

La aceste sume, diferențele între cotizațiile către stat sunt enorme. Astfel: la venitul net încasat de 281.446 de lei, plățile către buget în calitate de angajat s-ar ridica la 211.253 lei. La același venit, PFA-ul ar plăti taxe de doar 58.699 lei. La fel, pentru venitul net de 602.374 lei, pentru angajat se plătesc 450.472 lei, în timp ce PFA-ul achită…74.910 lei! În fine, pentru venitul net de 429.733 lei, cuantumul taxelor pentru un contract de muncă este de 321.382 lei, iar cel al PFA-ului este de 56.232 lei.

P.F.A  Armand acoperă „plătitorul primar”

Apariția P.F.A  Armand Clotilde Marie Brigitte în actele oficiale de justificare ale averii au făcut ca numele plătitorul primar să dispară.  Interesant,  în 2018,  la Ministerul de Finanțe apare pe lista agenților economici  P.F.A  Armand Clotilde Marie Brigitte cu un alt număr de identificare. Potrivit „firme.info”, codul respectiv arată că P.F.A-ul a fost înființat la începutul lui  2018 și radiat în martie. Iar 1 aprilie 2018 a fost data la care, coincidență, s-a schimbat plafonul pentru scutirea TVA. În toate aparițiile pe listele Ministerului Finanțelor, PFA-urile lui Clotilde Armand nu sunt însoțite de adnotări privind plata de taxe. Informații precum plata impozitului pe profit sau a taxei pe valoarea adăugată nu există.

ARMAND MOROIANU CLOTILDE MARIE BRIGITTE – SECTOR 5 – CUI 25003886 – -/-/-MUNICIPIUL BUCUREȘTI, SECTOR 5, BLD. REGINA ELISABETA, NR.23, SC.B, AP.7RADIERE din 01.03.2016

ASOCIATIA PENTRU DEMOCRATIE CLOTILDE ARMAND – SECTOR 1 – CUI 38674034 – -/-/-MUNICIPIUL BUCUREȘTI, SECTOR 1, ROMA, NR.41 DEMISOLINREGISTRAT din 10.01.2018

ARMAND CLOTILDE-MARIE-BRIGITTE PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ – SECTOR 1 – CUI 37317629 – F40/565/2017MUNICIPIUL BUCUREȘTI, SECTOR 1, STR. ROMA, NR.41 CAMERA 1RADIERE din 12.02.2020

ARMAND CLOTILDE-MARIE-BRIGITTE PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ – SECTOR 1 – CUI 37562857 – -/-/-MUNICIPIUL BUCUREȘTI, SECTOR 1, STR. ROMA, NR.41RADIERE din 12.03.2018

ARMAND MOROIANU CLOTILDE MARIE BRIGITTE PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ – SECTOR 1 – CUI 32467200 – -/-/-MUNICIPIUL BUCUREȘTI, SECTOR 1, STR. ATENA, NR.28, ET.1, AP.2RADIERE din 01.12.2014

ARMAND MOROIANU CLOTILDE MARIE BRIGITTE PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ – SECTOR 1 – CUI 32192079 – F40/3406/2013MUNICIPIUL BUCUREȘTI, SECTOR 1, STR. ATENA, NR.28, ET.1, AP.2RADIERE din 19.06.2015

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button