Ofereau zeci de mii de locuri de muncă şi făceau economia ţării mai înfloritoare. Este vorba despre fabricile judeţul Arad care şi-au închis porţile în cei 34 de ani negri ai postdecembrismului. Acum, în unele locuri se află doar o imagine şocantă: ruine și mormane de moloz. Județul Arad a încăput pe mâna mafiilor de partid din PSD și PNL. Județul este stăpânit de zeci de ani de baronul jefuitor din PNL, Gheorghe Falcă. Aradul a devenit mafia vestului. Asasinate la comandă, crimă organizată și trafic de droguri și țigări la cel mai înalt nivel. Acestea sunt noile afaceri ale mafiei de partid și de stat după ce au pus la pământ toată industria României.
Scurt istoric al distrugerilor din Arad
Prima fabrică de seringi de unică folosinţă din România, Sanevit Arad, care nu mai produce nimic de un deceniu şi se află în faliment, este scoasă la licitaţie publică pentru preţul de pornire de 1.685.000 de euro.
Tribunalul Arad a admis încă din 2021 începerea procedurii falimentului şi dizolvarea fabricii Sanevit 2003 Arad. Fabrica era unică în România la mijlocul anilor 1990 şi avea o capacitate anuală de producţie până la 200 milioane de seringi şi 520 milioane de ace medicale. Din 2013, Sanevit nu a mai produs nimic şi a rămas cu datorii de aproximativ 8,4 milioane de lei.
Angajații au acuzat mereu că fabrica a început să aibă probleme după ce, în urmă cu mulți ani, Guvernul Boc a facilitat aducerea de seringi și ace de unică folosință din China.
Fabrica UTA, a cărei dezmembrare masivă a început în 2004. Nu a mai răams nimic. A urmat apoi UTA Arad şi Tricolorul Roşu – distruse după era Ceauşescu. Municipiul cât şi judeţul Arad a rămas în ultimii ani fără fabricile în care existau zeci de mii de locuri de muncă. Acum, în unele locuri se află doar o imagine şocantă. Este cazul fabricii UTA, a cărei dezmembrare masivă a început în 2004. A urmat apoi IMAR-ul, compania care a furnizat mobilă Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române, iar în perioada 1985-1990 a fost principalul furnizor pentru Casa Republicii.
Dacă în locul unora s-au înălţat mall-uri sau alte clădiri sunt zone în care imaginea unde odată a fost o fabrică este dezolantă.
Exemplu avem IMAR-ul şi Tricoului Roşu. În aceste fabricii mii de oameni au muncit, poate şi o viaţă întreagă.
Fabrica de textile UTA, fosta mândrie a economiei comuniste, a fost rasă de pe pământ.
Fabrica de păpuşi Arădeanca are o tradiţie de peste o jumătate de secol. Ea este unica firmă din România care a produs păpuşi. Nici Ungaria, nici Bulgaria sau Iugoslavia nu au avut o asemenea producţie. Cea mai apropiată fabrică de profil s-a aflat în Rusia, dar calitatea păpuşilor ruseşti nu s-a apropiat de a celor româneşti.
În judeţul Arad, muncitorii de la fabrica de lemn care a aprovizionat Casa Poporului au fost nevoiţi să se apuce de agricultură. Şi fabrica de cherestea din localitatea Bocsig, cea mai mare de acest profil din zona de vest, a lăsat în urmă şomeri. Fosta glorie a comunismului a funcţionat peste 100 de ani, începând cu 1900 şi până în 2010, când a apărut un conflict de muncă. Fabrica a dat de lucru la peste 1000 de persoane din comună şi satele învecinate. Oamenii, care acum sunt şomeri, îşi amintesc de vremurile în care se aflau în fruntea ţării. Ceea ce ei produceau se distribuia în multe zone ale lumii. Se muncea din greu, dar oamenii aveau din ce trăi şi mai ales erau mândri de ceea ce realizau. Mulţi îşi amintesc de vemurile în care lucrau de zor la parchetul produs pentru Casa Poporului.
În 34 de ani de jaf și distrugere PSD și PNL au distrus toată industria României. Nimic nu a mai rămas în urma lor.