ANCHETE

Mafia argilei din Dobrogea are rădăcini spaniole

La început a fost doar domnul Cornea Ion Daniel, un român care a lucrat mulți ani în Spania. Om de afaceri de succes în Spania, deținător al unei firme de construcții, prin natura afacerilor a intrat în contact cu PAMESA GRUPO EMPRESARIAL SL., o firmă foarte cunoscută pe plan internațional, care produce plăci ceramice etc. și ca atare are nevoie de cantități uriașe de argilă caolinoasă.

Întors din Spania în România, domnul Cornea Ion Daniel a înființat firma Silicat Explorer Company S.R.L., firmă care a preluat prin transfer (transfer însoțit de dosare penale etc.) licența de concesiune nr. 1161/2000 de la Miniera Medgidia S.A. Pentru a pierde urma dosarelor în care era implicată firma Silicat Explorer Company SRL, Cornea Ion Daniel, a transferat licența de concesiune pentru exploatarea argilei caolinoase în cariera Țibrinu, jud. Constanța, către o altă firmă de-a sa, Iris Aly Explorer S.R.L.

Firma Silicat Explorer Company S.R.L. și-a păstrat C.U.I. – ul și a renăscut din propria cenușă, ca pasărea Phoenix, sub numele de Danubian Argila SRL.

De ce a apărut firma Danubian Argila SRL?

Conform Ordinului nr. 198/2009 emis de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, calculul și verificarea producției de argilă caolinoasă din cariera Țibrinu se face prin realizarea unei ridicări topografice realizată de o firmă specializată. Prin ridicarea topografică se calculează volumul de argilă caolinoasă extras din carieră, iar pe planul de situație realizat se poate vedea și suprafețele de pe care s-a extras argila.

De la preluarea licenței de Miniera Medgidia S.A. și până în trimestrul I al anului 2022 inclusiv, firmele Silicat Explorer Company SRL și Iris Aly Explorer SRL au realizat toate ridicările topografice prin contractarea unei firme specializate din orașul Constanța. Deoarece au început să apară în spațiul public ilegalitățile comise de Iris Aly Explorer SRL (exploatarea argilei de pe pășunea aparținând Primăriei Mircea Vodă, exploatarea argilei de pe terenurile private  învecinate cu cariera Țibrinu, fapt pentru care proprietarii au depus plângeri penale la IPJ Constanța pentru încălcarea proprietății private  etc.), domnul Cornea Ion Daniel a hotărât ca începând cu trimestrul al doilea al anului 2022 firma Danubian Argila SRL să se ocupe de realizarea ridicărilor topografice pentru calculul argilei caolinoase extrase din cariera Țibrinu și realizarea planurilor de situație aferente.

De ce era nevoie de acest lucru?

Pentru că practic de ani de zile nu se mai exploatează din perimetrul de 11 ha concesionat prin contractul de concesiune nr. 3145/12.04.2017 încheiat cu Primăria Mircea Vodă, pentru care există autorizația de mediu nr. 79/17.05.2018:

De ani de zile, cu binecuvântarea reprezentanților Gărzii de Mediu Constanța, argila caolinoasă se exploatează exclusiv din afara perimetrului autorizat de Agenția de Mediu Constanța, prin Autorizația de mediu nr. 79/17.05.2018. Practic, s-a exploatat de pe pășunea Primăriei Mircea Vodă (există somații emise de Primăria Mircea Vodă în acest sens), de pe terenurile private adiacente carierei Țibrinu și de pe teritoriul vechii cariere de argilă caolinoase Cuza Vodă (terenul pe care se află cariera Cuza Vodă a fost concesionat de Primăria Cuza Vodă firmei Iris Aly Explorer SRL!), iar toată argila extrasă din afara perimetrului autorizat de mediu a fost raportată la A.N.R.M. – C.I.T. Constanța (domnului Lascu Tănase) ca fiind extrasă exclusiv din perimetrul de 11 ha autorizat de mediu!

În acest caz pe suprafața celor 11 ha de unde s-au extras milioane de tone de argilă ar trebui să existe acum un crater uriaș!

În consecință, domnul Cornea Ion Daniel, care nu a acționat singur, ci cu sprijinul din umbră al firmei PAMESA GRUPO EMPRESARIAL SL. din Spania (beneficiarul în fapt a întregii cantități de argilă caolinoasă extrasă din cariera Țibrinu și transportată cu vaporul în Spania) și a autorităților locale și centrale ale statului român, a simțit nevoia să renunțe la serviciile topografice ale firmei de specialitate din Municipiul Constanța (care a refuzat să falsifice ridicările topografice după cum a cerut iris Aly Explorer SRL) și a hotărât ca firma Danubian Argila SRL să realizeze ridicările topografice și planurile de situație trucate, pentru a ascunde ilegalitățile.

Conform înregistrărilor de la ONRC, firma danubian Argila SRL este de fapt o asociere mafiotă între Iris Aly Explorer SRL (50%) și PAMESA GRUPO EMPRESARIAL SL. (50%):

 Mergând mai departe spre rădăcinile spaniole ale mafiei argilei caolinoase din Dobrogea: domnul Javier Portales este director cu aprovizionarea  în cadrul PAMESA GRUPO EMPRESARIAL SL.:

și conform înregistrărilor de la ONRC este și administrator în cadrul firmei Danubian Argila S.R.L., alături de domnul Cornea Ion Daniel, se ocupă personal cu preluarea argilei din România, de la cariera Țibrinu:

În concluzie, PAMESA GRUPO EMPRESARIAL SL. este rădăcina mafiotă din care își trage seva aroganța și puterea financiară firmele Iris Aly Explorer SRL și Danubian Argila SRL, pentru a  realiza traficul de influență și corupția din instituțiile de stat din România.

Va urma!

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button