Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentaților a dezvăluit miercuri că peste 1 milion de dolari s-au „scurs” de la un om de afaceri român „corupt” către familia Biden, în timp ce Joe Biden pe atunci vicepreședinte, s-a exprimat la București în favoarea anti-corupției în națiunea est-europeană, scrie NewYorkPost.
Dezvăluirea a fost facută de comitetului reprezentantului republican James Comer într-o conferință de presă miercuri dimineață în care au fost dezvaluite angajamentele mai puțin cunoscute ale primului fiu, Hunter Biden si asociații sai în țările unde tatăl său avea relații.
Într-o notă de 36 de pagini, comitetul citează înregistrările bancare pentru a descrie modul în care s-ar fi transferat 3 milioane de dolari de la Bladon Enterprises Limited a lui Gabriel Popoviciu către Robinson Walker LLC – controlată de partenerul de afaceri al lui Hunter, Rob Walker – între noiembrie 2015 și mai 2017.
Din cele 3 milioane de dolari, se spune în notă , aproximativ o treime – 1.038.627,08 dolari – au fost transferate în conturi bancare aparținând lui Hunter Biden, prima noră Hallie Biden și un membru al familiei Biden fără nume.
.@MarcoPolo501c3 ‘Report on the Biden Laptop pg.178: „Chris Boies was the perfect partner for Hunter in this arm-pulling operation, given the former’s deep relationships with people who could help influence the outcome of Gabs’s case.
Boies bragged to Archer: “One of my… pic.twitter.com/lDRgcQSDEk
— KanekoaTheGreat (@KanekoaTheGreat) May 10, 2023
Procedura reflectă o diviziune similară a unui transport de aproximativ 3 milioane de dolari la începutul lui 2017 de la firma chineză CEFC China Energy.
Aproximativ o treime din această sumă a fost împărțită între Hunter, Hallie, fratele lui Joe, James Biden și un al patrulea Biden, neidentificat, potrivit unui memoriu al Comitetului de Supraveghere din martie. Contul sau conturile neidentificate Biden care au primit banii românești au aratat 80.000 de dolari în patru tranzacții.
După ce nota anterioară a comisiei în care se menționa că un Biden neidentificat a primit venituri CEFC, echipa juridică a lui Hunter Biden a emis o declarație prin care neagă că oricine altcineva decât cei trei Biden numiți a fost plătit.
Hallie Biden a primit 10.000 de dolari de la firma lui Walker — aparent din banii din România — în februarie 2017, potrivit memoriului, clarificând scopul unei plăți la care se face referire în documentul din martie.
Hallie, văduva fiului defunctului lui Joe Biden, Beau, a primit 25.000 de dolari în venituri aparente din transferurile CEFC mai târziu în același an.
„Tranzacțiile românești arată dovezi de trafic de influență și o corelație între munca familiei Biden și a asociaților lor de afaceri și apoi responsabilitățile vicepreședintelui Biden în timpul mandatului”, se arată în noul memoriu.
„Comitetul este îngrijorat de modelul familiei Biden de a curta afacerile în regiuni ale lumii în care vicepreședintele de atunci a avut un rol uriaș și a influențat politica SUA”.
Money transferred from Romania while Biden was Vice President, and stopped coming in when Biden was no longer VP. pic.twitter.com/mUpAwzqBzM
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) May 10, 2023
Hunter Biden a început să lucreze pentru Popoviciu în 2015 în timp ce acesta era urmărit penal pentru acuzații de corupție în România. La un moment dat, cel de-al doilea fiu de atunci a aranjat un acord secundar separat cu magnatul în afara firmei sale de avocatură, Boies Schiller Flexner LLP.
O persoană familiară cu aranjamentul a declarat pentru The Post în august anul trecut că acordul secundar cu Popoviciu i-a adus lui Hunter și asociaților săi „milioane”.Nu este clar câți bani a câștigat Hunter Biden pentru munca sa pentru Popoviciu.
Popoviciu, condamnat pentru luare de mită în 2016, a atras atenția în SUA din cauza momentului de interacțiuni cu Hunter.
Într-un caz, fostul director FBI Louis Freeh – pe care Hunter l-a folosit pentru a lucra la apărarea lui Popoviciu – l-a sunat pe tânărul Biden în iulie 2015, cu doar două ore înainte ca Hunter să fie programat să se întâlnească cu tatăl său, potrivit e-mailurilor de la laptopul abandonat al primului fiu.
Hunter a zburat în România pe 15 noiembrie 2016, pentru o excursie de două zile pentru a-l reprezenta pe Popoviciu în fața Direcției Naționale Anticorupție a țării după care a rezervat un „mic dejun cu tata” la două zile după întoarcerea sa.
Nota Comitetului de Supraveghere – publicată cu câteva ore înainte de termenul limită de la prânz pentru ca FBI să predea un document care pretinde că președintele Biden a luat mită în timp ce era vicepreședinte – critică și legăturile dubioase ale Casei Albe conform cărora familia Biden ar fi primit bani din China, oferind capturi de ecran reale ale transferurilor bancare.
Joe Biden la București: Corupția este un cancer! După ce s-a văzut cu Iohannis a început să curgă șpaga
Nota menționează că, în mai 2014, Joe Biden „a vizitat România și a ținut un discurs adresat prim-ministrului român, judecătorilor, procurorilor și liderilor parlamentului”, spunând:
„Corupția este un cancer, un cancer care mănâncă credința cetățeanului în democrație, diminuează instinctul pentru inovație și creativitate; bugetele naționale deja strânse, exclude investițiile naționale importante. Risipește talentul generațiilor întregi. Sperie investițiile și locurile de muncă. Și, cel mai important, le neagă oamenilor demnitatea lor. Minează puterea colectivă și hotărârile unei națiuni. Corupția este doar o altă formă de tiranie.”
Nota mai spune că, în septembrie 2015, Joe Biden „l-a întâmpinat pe președintele României Klaus Iohannis la Casa Albă”.
O declarație a administrației Obama-Biden cu privire la întâlnire a spus că Biden „a salutat concentrarea președintelui Iohannis asupra eforturilor anticorupție și a statului de drept ca mijloc de a consolida securitatea națională și de a promova investiții mai mari și creștere economică”. Iohannis a spus că Biden „și-a exprimat satisfacția față de progresul României în lupta împotriva corupției”.
Nota Comitetului de Supraveghere notează că „în decurs de cinci săptămâni de la această întâlnire, Bladon Enterprises Limited (Bladon Enterprises) a început să facă depozite în contul bancar al Robinson Walker, LLC”.
Se pare că Departamentul de Justiție se apropie de o decizie finală cu privire la acuzarea lui Hunter Biden de fraudă fiscală și alte presupuse infracțiuni. Avocații lui Hunter s-au întâlnit cu avocații Departamentului de Justiție pe 26 aprilie la Washington, în ceea ce ar putea fi un pas final înainte de o decizie de acuzare. Între timp, președintele Biden a fost văzut duminică împreună cu fratele său mai mic, James Biden, care a colaborat cu Hunter în multe dintre relațiile sale din străinătate.
Printre cele mai cunoscute tranzacții internaționale ale primei familii, Hunter Biden a câștigat până la 1 milion de dolari pe an, devenind în consiliul de administrație al companiei ucrainene de gaze naturale Burisma între 2014 și 2019, începând cu momentul în care tatăl său conducea politica administrației Obama în Ucraina.
O serie de e-mail-uri și alte documente intrate în posesia tabloidului britanic Daily Mail arată cum miliardarul român Gabriel ”Puiu” Popoviciu a apelat la serviciile lui Hunter Biden, fiul actualului președinte al Statelor Unite, Joe Biden, pentru a-l scăpa de ancheta DNA care îl viza. Afacerea descoperită acum datează din 2016, scrie publicația britanică.
Primele informații despre conexiunea dintre Popoviciu și Hunter Biden, alături de un fost șef al FBI, Louis Freeh, au apărut încă din 2019, însă noile documente prezentate de Daily Mail arată cât de extinse erau planurile puse la cale de Hunter Biden pentru lansarea unei campanii de propagandă în favoarea lui Popoviciu, toate în timp ce tatăl lui Hunter era vicepreședinte.
Ambasadorul Klemm, ultima speranță a lui Popoviciu
Popoviciu a fost menționat pentru prima dată în e-mail-urile lui Hunter în septembrie 2015, când acesta lucra la compania Boies Schiller Flexner. A apărut menționat apoi în 2016, când era la un pas de condamnare și când americanii ar fi căutat să obțină sprijin de la ambasadorul Hans Klemm pentru o întâlnire cu procurorii români.
Unul dintre proprietarii companiei, Chris Boies, i-a scris lui Hunter Biden și partenerului său de afaceri, Devon Archer, cu subiectul ”Popoviciu” și mesajul:
”Să discutăm când este convenabil… Unul dintre partenerii mei este cel mai bun prieten cu recent numitul ambasador în România”.
Hunter și colegii săi au intrat în acțiune, Michael Gottlieb, un avocat angajat la Boies Schiller, apelând la ajutorul ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, într-un ultim efort de împiedicare a condamnării lui Popoviciu:
„Am contactat Klemm și l-am rugat să ne ajute să intermediem întâlnirea [cu procurorii români anticorupție]”, i-a scris Gottlieb lui Hunter pe 17 mai 2016.
”Ar trebui să punem la punct un pachet convingător cu toate viciile pe procedură și pe fond din rechizitoriul împotriva lui Gabs și ar mai trebui să punem la punct începutul unei strategii de presă. Și să facem o listă cu numele mari cu care să lucrăm.”
O sursă juridică implicată în discuții a declarat pentru DailyMail că nimic din acest plan nu a ajuns vreodată să se concretizeze.
„Toate ideile discutate în acest e-mail, inclusiv pregătirea unui pachet și a unui mediaplan, nu au fost niciodată puse în aplicare sau execuție. Toate acestea fuseseră discutate ca parte a unei potențiale strategii, care depindea în totalitate de programarea unei întâlniri cu cineva din guvernul român cu privire la acest caz. Dar acea întâlnire nu a fost niciodată programată și nu s-a întâmplat niciodată, deoarece guvernul român a refuzat”, a spus sursa, care era membru al echipei de avocați ai lui Popoviciu.
Intră în schemă fostul șef FBI
La un moment dat, sătul de ineficiența strategiei adoptate, care nu s-a soldat cu vreun succes sau vreo întâlnire cu persoanele relevante din România, Gottlieb li se plânge colegilor săi de publicarea unui articol în Politico.eu, în care procurorii români anti-corupție erau lăudați.
”Articolele de genul ăsta își bat joc de toate eforturile noastre cu USEMB [ambasada SUA] și de-asta mă aștept ca HK [Klemm] să nu prea aibă interes în a lua orice fel de poziție publică”, scria Gottlieb.
Este momentul în care Hunter Biden a hotărât să ceară ajutorul prietenului familiei Biden, Louis Freeh, fost director al FBI.
”De acord, Michael. Este momentul să începem să adunăm o echipă mai high profile, care să poată vorbi despre nedreptățile de acolo. Pe cine avem în firmă cu o autoritate cu care să poată vorbi despre anticorupție? Mike, aveam de gând să-l contactez pe judecătorul Freeh și, dacă te poți gândi la alții de statura aceasta, cred că este momentul să îi pun puțin la curent cu situația, ca să vedem dacă sunt dispuși să ajute. Ambasadorul Gittenstein a menționat nume precum fostul procuror american Patrick Fitzgerald”, scria Hunter.
În săptămâna următoare Gottlieb i-a scris un e-mail lui Hunter spunând că a vorbit cu ambasadorul SUA – dar a ezitat să își descrie conversația într-un e-mail.
”Hans m-a sunat pentru a discuta despre o treabă care se transmite cel mai bine prin telefon. Ne putem auzi fie diseară, fie mâine la prima oră? Concluzia este că ar trebui să continuăm cu solicitarea întâlnirii”, a scris el.
Într-un e-mail din 24 martie 2016 intitulat ”Re Meet with H. Klemm”, Hunter i-a scris lui Gottlieb:
„Unde ne întâlnim?”
O sursă participantă la discuții a declarat pentru DailyMail că Hunter și Gottlieb s-au văzut cu ambasadorul SUA cel puțin o dată.
Sursa din echipa de avocați ai lui Popoviciu a declarat pentru DailyMail că ”în niciun moment nu am cerut vreodată ambasadorului SUA (sau oricui altcuiva de la Ambasadă) să facă orice declarație despre caz sau să intervină în orice mod în acest caz.” Acesta a mai spus că oficialii din România ai Statelor Unite le-au transmis reprezentanților lui Popoviciu că ”realitatea este că nici Ambasada SUA, nici ambasadorul, nu vor interveni în fața Guvernului român pe teme de urmărire penală anticorupție.”
Pe 18 iunie, Hunter i-a trimis un e-mail lui Freeh cerându-i ajutor, spunând că a devenit ”foarte apropiat de client” și susținând că magnatul român ”este tratat foarte prost de către un sistem de justiție român suspect”.
Câteva zile mai târziu, fostul director FBI a semnat o înțelegere cu Popoviciu și a descris într-un e-mail un plan de ”a interveni la procurorul special anticorupție român” și chiar de a lansa o campanie de propagandă în SUA.
„Era vorba să facem un material cu care să mergem la WSJ. Le-am spus că, foarte probabil, asta îl va înfuria pe procuror și va înrăutăți lucrurile pentru client. Am sugerat să facem un material, poate printr-un partener de afaceri sau un investitor (clientul are proiecte imobiliare de $5B în București) și apoi să-l folosim ca să stabilim un dialog cu procurorul, din care să scoatem, poate, o înțelegere”, a scris Freeh.
Freeh nu a dorit să comenteze nimic pe această temă.
Nu se cunoaște dacă cineva din echipa lui a contactat redacția Wall Street Journal despre acest caz, însă în acea perioadă nu au apărut articole favorabile lui Popoviciu în publicația americană.
Freeh își întinde tentaculele
Etalându-și conexiunile internaționale extinse, Freeh îi scrie din nou lui Hunter pe 21 iunie 2016:
”O să mă văd cu bunul meu prieten, Ron Noble [fostul secretar general al Interpol], la NY joi și cel mai probabil știe despre această procuroare șefă de la DNA foarte bine, Laura Codruta Kobesi (sic!). Lasă-mă să vorbesc cu el și să văd care sunt posibilitățile de a mă întâlni cu ea și de a iniția un dialog care să remedieze situația. Vreau să mă asigur că pot scoate ceva-ceva din povestea asta, înainte de a continua.”
Freeh a început apoi să se adreseze oficialilor guvernului SUA cu privire la caz.
El i-a trimis lui Hunter un e-mail pe 8 iulie prin care îl anunța că a vorbit cu șeful diviziei penale a FBI despre caz – și i-a oferit lui Hunter oferta unui onorariu pentru implicarea în acțiunea respectivă.
”Am vrut să îți mulțumesc din nou pentru că ne-ai prezentat lui Gabriel, am semnat o scrisoare de reprezentare cu el. Mă întâlnesc duminică la Paris cu el și apoi plecăm la București unde începem să lucrăm. FYI, am avut conversații cu șeful Diviziei penale a FBI și există un interes sincer al Biroului de a-l întâlni și a-l informa pe Gabriel cu privire la alte chestiuni despre care ar putea fi dispus să discute. FBI-ul central își va comunica interesul către Legație [atașatul juridic al ambasadei] din București, cu care ne vom întâlni săptămâna viitoare.”, i-a scris Freeh lui Hunter pe 8 iulie 2016, la două săptămâni după ce Popoviciu fusese condamnat la nouă ani închisoare, decizia nefiind definitivă.
Și mai departe:
”Mai există și problema de sincronizare cu privire la momentul stabilirii contactului cu DNA și SRI, dar vom stabili strategia împreună cu Gabriel săptămâna viitoare. Din fericire am reușit să recrutăm în echipa noastră un fost angajat FBI de la București – ea este româno-americancă – vorbitoare fluentă și cu contacte excelente în SRI. S-ar putea să încercăm să-l vedem și pe ambasador.”
În e-mail, Freeh s-a oferit, de asemenea, să îi plătească lui Hunter un onorariu pentru că i l-a prezentat pe Popoviciu și i-a intermediat ”lucrarea”.
„Aș mai vrea să-ți fac o mică plată pentru această recomandare și pentru munca ta continuă în această privință. E o practică standard. E strict alegerea ta, pentru că nu îți știu exact relația cu clientul. Altfel, aș avea nevoie doar de contul tău din bancă, pentru a face plata”, a scris Freeh.
Epilog: Popoviciu – 9 ani de închisoare cu executare
În ciuda eforturilor atâtor oameni influenți, încercările lui Hunter, ale lui Freeh și ale colegilor lor au eșuat.
Pe 23 iunie 2016, Popoviciu a fost condamnat la nouă ani de închisoare.
Când polițiștii s-au prezentat la domiciliul lui pentru a-l ridica, au descoperit că mogulul imobiliar fugise. Ulterior a fost arestat la Londra în august 2017, după ce fusese emis un mandat internațional de arestare pe numele lui.
Într-un comunicat de presă trimis în urma aflării sentinței, Freeh a afirmat că verdictul instanței ”nu a fost susținut nici de fapte, nici de lege” și că există ”numeroase vicii de fapt și de drept în procesul împotriva d-lui Popoviciu.”
Nu i-a ieșit cu democrații, a încercat la republicani
Într-o întorsătură bizară de situație, fostul director FBI a apelat atunci la ajutorul avocatului personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, care îl ”vâna” pe Hunter Biden pentru presupusele relații oneroase ale sale cu diverși corupți și infractori din estul Europei.
În urmă cu câteva săptămâni, publicația Politico.eu anunța că Giuliani este în atenția Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA, în cadrul dosarului ”Ucraina”, însă anchetatorii au extins cercetările și asupra altor afaceri și implicări în situații suspecte ale acestuia, inclusiv în România.
În aprilie 2021, agenții FBI au descins în apartamentul și în biroul din New York ale lui Giuliani pentru a confisca telefoane și computere, în cadrul investigației cu privire la presupuse încălcări ale legii în activitatea sa în beneficiul unor entități străine, prin încălcarea Foreign Agents Registration Act (FARA). Giuliani le-a declarat anchetatorilor că ”nu a reprezentat niciodată un cetățean străin” și că în contractele pe care le semnează stipulează în mod specific că nu va face lobby în numele vreunei entități străine și nici nu o va reprezenta.
În 2018, Giuliani i-a trimis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care a denunțat ”excesele” Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a cerut o amnistie pentru persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni în urma unor anchete inițiate de DNA în ultimii ani.
În această săptămână, într-o intervenție la Fox News, Giuliani a negat orice acuzații, susținând că este o victimă și că simte că este căutat ca să fie ”încolțit”.
Ceea ce Giuliani nu a menționat în scrisoare a fost că a scris-o în numele grupului Freeh, o firmă de consultanță fondată de fostul director FBI Louis Freeh, care i-a plătit fostului primar un onorariu pentru munca depusă în cadrul proiectului ”România”.
În 2018, Giuliani a refuzat să dezvăluie suma onorariului, iar scrisoarea sa este singura dovadă legată de România care este până acum cunoscută public.
Popoviciu și partenerii săi de afaceri au deținut francize Pizza Hut și KFC și sucursale ale lanțurilor hoteliere străine din România. Controversa legală care i-a și adus condamnarea are în prim-plan mai multe terenuri care au fost cumpărate la un preț modic în zona de nord a Bucureștiului, unde a fost construit centrul comercial Băneasa, numeroase clădiri de birouri și showroom-uri de mașini de lux. Inclusiv noua ambasadă a SUA a fost construită pe o parte din acel teren. Ioana Băsescu a primit mită un penthouse în spatele ambasadei SUA la București, ambasadă construită pe terenurile furate de Puiu Popoviciu.