România educată nu-i o lume de basm. Nu ne-a spus niciodată nimeni cine a făcut-o, dar ştim cu toţii. E o Românie a imposturii, a ignoranței, a celor asupriți de o nomenclatură despotică. De 33 de ani suntem blocați într-o rutină, o rutină ce devorează suflete. La capătul tunelului se aude ceva, plutește în aer în toate orașele României. E un cutremur ce stă să declanșeze întreaga societate. Greva profesorilor.
Puși între un președinte autist și un guvern de repetenți, profesorii au descoperit că mai există și altceva în afara zidurilor școlii, că nu totul este din piatră, iar ei au ceva ce nimeni nu le poate lua și de care nu se pot atinge: acest lucru este demnitatea.
Greva profesorilor nu e despre profesori, elevi sau părinți, este un demers al demnității, un demers al recuperării valorilor morale, un demers ce poate răsturna sistemul cărătorilor de mapă, al analfabeților cu patru clase care a pus stăpânire pe România. Profesorii nasc generații de tineri educați. Ei lucrează cu creiere ce pot schimba în bine soarta acestei țări condamnate la neputință și impostură de o clasă politică învăluită în putregai.
Greva profesorilor devoalează un întreg sistem putred, corupt și analfabet care ne căpușează viitorul. Greva lor este greva noastră, a tuturor românilor. Marți am fost alături de ei. I-am ascultat, am făcut poze și am transmis live de pe traseul Piața Victoriei – Palatul Cotroceni. Cum o să observați și în imagini, pe chipurile lor se poate citi România Educată a președintelui Iohannis.
Aici ne-au adus cărătorii de mape, hoții improvizați astăzi moraliști, miniștrii ce s-au vândut o viață întreagă. Țara trebuia să ajungă aici, târâtă pe marginea prăpastiei de unii conducători care sunt hoţi.
Întreținut de o țară întreagă, leneșul de la Cotroceni a garantat pentru România Educată și a pus după bunul plac ministru al învațământului o agramată, apoi un plagiator și mai nou o doamnă inginer de marină, fără nicio legătură cu învațământul, care a adus cel mai mic buget al învățământului din istoria posdecembristă.
Avem o lege prin care se stipulează negru pe alb că educația trebuie să beneficieze de 6% din PIB. Legea e doar pe hârtie în țara dulapului călător. Acest trântor de la Cotroceni spune că el garantează un acord între sindicate și Guvern. Păi ce să garanteze el? El nu e legiferator. Acordul lui e hârtie de toaletă la fel ca și programul România Educată.
Loviți de candoarea discuțiilor de la Cotroceni liderii de sindicat au dat semnale de încetare a grevei, însă zecile de mii de profesori aflați la poarta Cotrocenilor au venit cu un răspuns tăios: ”greva continuă”. Speriați de turnura evenimentelor, Nistor și Hăncescu s-au executat pe loc.
Profesorii au așteptat 18 ani această grevă. 18 ani de batjocură, sărăcie și viață amară
Liderii de sindicat din învățământ, eterni în funcție, au strâns averi, au trecere la politicieni, stau pe salarii grase de zeci de ani, dar și-au uitat menirea în acești 18 ani. Profesorii trebuie să înțeleagă că acum nu este momentul pentru răfuieli interne. Fix asta își dorește regimul Iohannis. După încetarea grevei ar fi cazul să scape de acești bătrânei simpatici din fruntea sindicatelor. Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater, este un aspirator de venituri de la stat: nu mai puțin de 13 instituții de învățământ l-au plătit, în 2022. Profesorii prezenți la miting se întrebau: ”Ce caută Hadăr la negocieri? Pe cine reprezintă el? Profesorii din universitar nu sunt în grevă!”
Hadăr este un personaj toxic, profund corupt, individ ce a girat impostura și plagiatul în mediul universitar și cel academic. Poate că la onorabila sa vârstă va avea bunul simț să facă pasul în spate s-au demnitatea de a declanșa greva în universitar. Cu toți profesorii în stradă, Iohannis și guvernul său de repetenți ar fi mai responsabili în aruncarea unor oferte finale batjocoritoare.
Guvernul de repetenți condus de Nicu și Marcel nu a înțeles nimic din greva profesorilor. La ordinul trântorului de la Cotroceni, chelnerii de la Victoria au anunțat că oferă, în a 8-a zi de grevă generală în școli și după două mitinguri în stradă cu zeci de mii de persoane, ca soluție pentru încetarea conflictului de muncă, următoarele sume pentru profesorii și angajații din școli, pentru următoarele 6 luni:
- 1.000 lei brut sumă fixă pentru personalul didactic predare si auxiliar (această sumă nu va fi bază de calcul pentru dirigenție, gradație de merit, inv. special etc.)
- 400 lei brut sumă fixă pentru nedidactic (la fel nu reprezintă bază de calcul pentru alte elemente salariale)
- Principiul de bază pentru noua grilă este ca salariul de bază al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie iar celelelate salarii vor fi corelate în raport de grade/trepte profesionale și vechimea în muncă.
- Legea se va aplica în trei etape, în prima etapă (1 ianuarie 2024) se va acorda 40% din diferența dintre dintre venitul din decembrie 2023 și salariul final la aplicarea integrală a legii.
- Plata perioadei de grevă prin recuperarea activităților
Oferta Guvernului este lovită de nulitate absolută. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu acepte oferta Guvernului. Greva continuă!
Fără o victorie a profesorilor sistemul de educație se va degrada și mai mult, iar timpul nu mai este aliatul nostru. Profesorii sunt „îngerii” ținuți prizonieri de acest regim despotic, iar lupta lor este lupta întregului popor român.
„Suntem aici pentru copiii acestei țări pentru ca mâine să fie mai bun ca ieri și ca azi!”