O comisie specială din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, organism aflat în subordinez Guvernului, a respins cererea lui Marcel Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989, potrivit documentului oficial postat pe site-ul instituției. De notat că decizia comisiei a fost luată pe 22 iunie 2023, la exact o săptămână după ce Marcel Ciolacu a depus jurământul de premier. Cel care a cerut analiza a fost șeful Secretariatului de stat, Mihai Iulian Dodu, printr-o adresă din 19 iunie, potrivit documentului oficial.
”În urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie 1989 domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.0, motiv pentru care comisia respinge cererea LRD nr. 6725/02.04.2022 cu majoritate de voturi”, se arată în document.
Cererea LRD înseamnă cerere de acordare a titlului de luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989.
De ce a verificat Secretariatul de stat cererea lui Ciolacu? Documentul oficial arată că verificarea a venit ca urmare a comunicării de către DNA a clasării unui dosar ce privea calitatea de luptător determinant a lui Ciolacu.
Sursele Anchetatorii.ro susțin că Marcel Ciolacu a făcut revoluția sub plapumă, de aici și frustrarea covrigarului de la Buzău. Acesta a obținut foloase necuvenite prin uzurpare de calități oficiale. Ciolacu a beneficiat de un teren primit gratuit în baza certificatului de revoluționar, plus faptul că a fost scutit de taxe și impozite pentru afacerile sale. Mihai Dodu a fost singurul care a reușit să desființeze dosarul de revoluționar falsificat al premierului Ciolacu, iar pentru asta a plătit cu funcția.
Ca orice vătaf PSD șef pe tarla, Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Dodu din funcția de secretar de stat al Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.
Secretariatul de stat deține arhiva cu dosarele revoluționarilor. Așa au ieșit la iveală falsurile din dosarul lui Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a dat în judecată Secretariatul de Stat condus de Dodu. Primul termen în instanță este pe 11 ianuarie 2024. Mihai Dodu spune că se teme pentru viața lui, după ce a devoalat schema criminală din dosarul falsificat al premierului.
Imediat după Revoluție, Marcel Ciolacu se ocupa cu bișnița, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai importanți bișnițari din Piața mare de la Buzău. Oamenii din Buzău spun că Ciolacu vindea țigări Kent la colț de stradă și alte produse care nu se găseau pe piață imediat după Revoluție.
Rolul determinant în Revoluție pe care și-l atribuie în declarații premierul Ciolacu nu e confirmat nici de alți participanți, nici de fotografii, nici de documente relevante.
Premierul oferă informații contradictorii cu privire la locul său de muncă din 1989, de unde susține că și-a început acțiunile îndreptate împotriva puterii comuniste: în dosarul său de revoluționar sugerează că lucra la o întreprindere din Buzău, pe când în CV-ul de prim-ministru în dreptul anilor 1988-1990 apare Intreprinderea Electronica din București.
Potrivit surselor Anchetatorii.ro, CV-ul lui Marcel Ciolacu a fost falsificat prin intervenția șefului Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase. Astfel, multe chestiuni din acel CV nu corespund cu realitatea. Totul va ieși la iveală în curând.
Impostorul Ciolacu insistă pe obținerea titlului de luptător cu rol determinant în Revoluție. Ar obține 40 de mii de euro retroactiv
Marcel Ciolacu are deja un certificat de revoluționar de pe urmă căruia a tras foloase necuvenite în ultimii 34 de ani.
Preschimbarea vechilor certificate în unele ranforsate le aduce titularilor, în primul rând revoluționarilor, bani. E vorba de o indemnizație lunară de 2.000 de lei care se poate acordă retroactiv. Așa se face că, dacă guvernul pe care îl conduce va pierde procesul de la Buzău, Marcel Ciolacu ar putea încasa din urmă peste 40.000 de euro.
Pe lângă această indemnizație de gratitudine, un luptător cu rol determinant primește, după vârstă de 60 de ani, încă un bonus de 1.100 de lei pe luna. Plus beneficiul de a se pensiona cu cinci ani mai devreme pe care îl au și luptătorii cu merite deosebite, cum e deja Marcel Ciolacu încă din 1992.
Statul român plătește în prezent aproximativ 3.500 de indemnizații pentru luptători cu rol determinant. Dintre ei, un sfert vin din cele 13 orașe aflate în situația Buzăului – au, teoretic, patalama, dar probele Parchetului Militar nu indică vreo victima a represiunii comuniste înainte de fugă lui Ceaușescu. Titlurile pentru toate aceste orașe sunt acum în procese.