Proiectul păstrăvăriei de la Băile Herculane, patronată de Roman Puiu, dar în fapt administrată de Roman Florian, a fost demarat în anul 2012, când a fost depusă o cerere de finanţare europeană prin intermediul AM-POP, iar câteva luni mai târziu a fost semnat contractul de finanţare cu numărul 153 în valoare de 1.617.529,80 lei. Până aici totul ar fi fost doar o inițiativă a unui tânăr om de afaceri, dar acesta este doar un paravan deoarece cel care în fapt administrează cu adevărat această păstravărie este ing. piscicol Roman Florian, care este și angajat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia Generală de Pescuit, AM-POP Dolj.
Mai trebuie precizat că această păstrăvărie a fost construită pe un teren, chipurile, concesionat de la Primăria Băile Herculane prin metode care ridică semne de întrebare, aceasta fiind amplasată pe o fostă mină, iar după spusele unor localnici, aici s-ar fi descoperit și minereuri rare, ulterior, acest teren fiind cumpărat. Interesant ar fi ca organele de cercetare penală să demareze o anchetă în legătură cu modul în care a fost concesionat acest teren și prin ce metodă, mai ales că, la Băile Herculane, unii așa-ziși oameni de afaceri, cu ajutorul Primăriei, ar fi reușit să intre în posesia unor terenuri care, în fapt, nu le aparțin.
Cum se naște o afacere de succes, acolo unde tatăl este angajat exact la instituția care dă banii pentru păstrăvărie? Întrebarea care se pune este dacă acest funcționar public a avut puterea să influențeze deciziile colegiilor de la Centrul Regional Timiș la care este arondat județul în care a fost implementat proiectul, Caraş Severin. Mai mult, după declarațiile domnului Dănuţ Bura Uglean, acesta s-a preocupat îndeaproape de această investiție, chiar și proiectul, așa prost cum a fost, a fost scris chiar de Roman Florian. Încă de la început, trebuie specificat faptul că acest funcționar a supravegheat această investiție, chiar și în timpul săptămânii în mod frecvent, iar la Herculane s-a deplasat inclusiv cu mașina de serviciu de la Direcția Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM, Centrul Regional Dolj.
Așa cum se poate observa, șeful fondurilor europene din domeniul pisciculturii AM-POP Dolj nu și-a înființat o păstrăvărie în regiunea Oltenia, crezând că este ilegal, dar cu ajutorul colegilor din Banat și-a îndeplinit visul în domeniul piscicol. Cred că în acest caz se poate vorbi despre un grup infracțional organizat pentru deturnarea fondurilor europene.
DE LA IMORALITATE LA ILEGALITATE
Cu o idee strălucită, cu multă muncă, cu o investiție serioasă. Sau, probabil, asta ar spune orice antreprenor care a clădit business-uri într-o economie solidă, unde regulile de concurență sunt respectate, dar acest funcționar, Florian Roman, a abuzat de poziția pe care o are în AM POP și a reușit să jongleze cu niște fonduri europene pentru a-și realiza propriul proiect. După cum se știe ”paravanul” Roman Puiu nu ar fi în stare să gestioneze nici o toaletă publică, dar să gestioneze o păstrăvărie.
Odată cu aprobarea proiectului, au apărut şi problemele pentru ”patronul” Florian Roman, în sensul în care, firma care a executat lucrarea efectiv, patronată de Dănuţ Bura Uglean, S.C. Euroconstruct Euda SRL, nu a mai putut continua din lipsa resurselor financiare, deoarece băncile au refuzat să acorde credit pentru această investiție.
Din această cauză, „Într-o zi, în luna mai a anului 2014, am primit un telefon de la domnul Florian Roman, șeful centrului regional al Direcţiei Generale de Pescuit, pe vremea aceea una dintre persoanele apropiate mie, atât prin prisma unor probleme profesionale, cât şi în plan personal. Mi-a spus că vrea să mă vadă, m-a întrebat când mă găseşte la birou şi a rămas să ne vedem a doua zi. La momentul fixat, a venit la mine la birou şi m-a rugat să îl ajut pe fiul său, care făcuse o păstrăvărie pe bani europeni, dar nu avea suma de bani necesară pentru cofinanţare. Mi-a spus că ar avea nevoie de 110.000 de dolari, bani pe care urma să mi-i returneze în două-trei luni. Cum ne cunoşteam de mult timp, am fost de acord, motiv pentru care am căzut de acord să mă întâlnesc cu fiul lui, să facem un contract de împrumut şi să îi virez banii. Evident, nu s-a pus problema unor dobânzi sau alte lucruri ilegale, singurul aspect pe care l-am menţionat în contract fiind penalităţile de întârziere, în cuantum de 0,005% pentru fiecare zi de întârziere. Contractul l-am făcut pe două luni căci atât a vrut el.“, susţine Dănuţ Bura Uglean, un om de afaceri bucureştean.
Numai că, deşi spusese că are nevoie de bani doar pentru două luni, Puiu Roman a aşteptat un an întreg până să înceapă să restituie din împrumut. După cum declară Uglean, prima sumă de bani restituită a fost abia în august 2015 şi acest lucru s-a întâmplat după insistenţe repetate ale acestuia atât la Roman-fiul, cât şi la tatăl său. „Cele două luni au fost, de fapt, vreo patru ani şi, practic, nici până în prezent nu am primit toţi banii. La mai bine de opt luni după expirarea împrumutului, am vorbit cu cei doi şi mi-au promis că încep să îmi restituie din bani, periodic, convenind împreună un grafic pe care, evident, nu l-au respectat. Cu chiu, cu vai, scoteam de la ei câteva mii de dolari o dată la trei luni. Astfel, până în iulie 2018 mi-au restituit 66.000 de dolari, lucru pe care îl pot dovedi cu extrase de cont sau chitanţe. De atunci şi până acum, nu am mai văzut niciun cent. Văzând această nesimţire, am discutat cu avocaţii şi am decis să îi dăm în judecată şi să le cerem şi penalizările pe întreaga perioadă, astfel încât debitul total este de 119.998 de dolari până la data la care m-am adresat instanţelor de judecată.“, adaugă Dănuţ Bura Uglean.
În apărarea sa, în faţa instanţei, la unul dintre termene, ”paravanul” Roman Puiu a avansat o variantă fantezistă a poveştii, mergând până acolo încât să susţină că, de fapt, a restituit toţi banii, însă nu prin bancă sau cu chitanţă de mână, ci pur şi simplu i-a dat înapoi fără să primească în schimb nicio dovadă. Evident, o astfel de apărare cu greu poate sta în picioare atâta timp cât există o abundenţă de dovezi împotriva sa. Şi când vorbim de dovezi, ne referim la extrase de cont, chitanţe de mână, înscrisuri care dovedesc, în totalitatea lor, contrariul celor afirmate de către Puiu Roman.
Intervențiile pot insemna si date preferentiale despre un proiect sau o licitatie. Aceste interventii viciază regulile dreptății si economiei de piață deoarece toți trebuie să fim tratați egal și să avem condiții egale de competiție.
Beneficiind de protecţia tatălui, angajat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi „şef“ peste Centrul Regional Dolj al AM-POP, instituţie care se ocupă de „soarta“ pescuitului şi a pescarilor în Oltenia, un doljean este acuzat că şi-ar fi „ţepuit“ constructorul cu peste 100.000 de dolari.
”Paravanul” Puiu Roman pe numele său, fiul lui Florian Roman, a fost dat în judecată pentru restituirea unui împrumut „pe persoană fizică“ contractat cu aproape şapte ani în urmă, bani care i-au fost necesari implementării unui proiect cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, înfiinţarea unei păstrăvării în Băile Herculane, acordat de instituţia la care tatăl său lucrează de ani buni. În prezent, un dosar privitor la acest litigiu se află pe rolul Judecătoriei Calafat, acolo unde mama acuzatului este grefier, a fost chiar și grefier șef, iar cu toate acestea Curtea de Apel Craiova a respins cererea de strămutare a procesului. Așteptăm cu ardoare soluția judecătorilor de la Calafat, având în vedere că, fosta grefieră șefă, mai are influență printre colegii săi.
Specificatii Tehnice Anunt Semnat by FreePress on Scribd