Pentru prima dată în istoria României, Leul încearcă să intre pe scena românească în anul 1860 la încercarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, făuritorul principatelor Române din ianuarie 1862, dar nu este lăsat de către suzeranul Otoman, din dorința de iobăgie pentru aceast bogat pământ. În acea vreme România trăia ca și astăzi într-un adânc feudalism în care romanii de rând erau iobăgiți la comanda suzeranului Otoman de către vasalii lor care le plăteau feuda pentru poziții de conducere într-o țară împărțită în bucăți.
Primul Leu Românesc (1867-1947) este adoptat pe 22 aprilie 1867, o monedă bimetală de 5 grame cu o compoziție de 83,5% argint și 0,29032 grame de aur. Pentru prima dată leul urcă pe scena latină în anul 1870. În 1889 România aderă unilateral la uniunea monetară latină și astfel leul românesc intră sub etalonul de aur, astfel monedele de argint aveau un crus legal de până la 50 de lei, taxele vamale plătite în aur pentru că monetăria României nu emitea încă suficiente monede, monedele de aur străine fiind curente.
20 de franci=20 de lei
22,7 lire de aur turcești=20 de lei
20,60 vechii imperiali ruși=20 de lei
25,22 suverani britanici = 20 de lei
Odată cu începrea Primului Război Mondial , în 1914, România părăsește etalonul de aur și valoarea leului românesc începe să scadă. Pe 7 februarie 1929, 1 dolar american în raport cu leul este cotat la 167.2 lei, 135.95 lei la 5 noiembrie 1936 , 204.29 lei în mai 1940 și mai apoi 187.48 lei la data de 31 martie 1941.
Ca urmare a alianței toxice pe care România o face cu naziștii în cel de-Al Doilea Război Mondial, leul este legat de moneda Germaniei Naziste – Reichsmark la un curs de 1 Reichsmark= 49.5 lei scăzând la 1 Reichsmark=59.5 lei în aprilie 1941. Nevoia de progres a lui Hitler era mare, ceea ce înseamnă că avea nevoie de o monedă puternică pentru a își pune în aplicare planurile care au distrus Europa pentru a o vedea sub conducerea sa, comițând cel mai mare genocid din istoria secolului 20. Același vis nestins al lui Hitler îl vom vedea și în cele ce urmează, din păcate, chiar în zilele noastre moștenit chiar de succesorii săi.
După întoarcerea armelor împotriva Germaniei Naziste, România ajunge sub ocupație sovietică și leul ajunge din nou să fie batjocorit de străini, 1 rublă valorând 100 de lei. La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, România este distrusă de interesele străine care ne-au târât în războiul lor, pentru a își împuternicii banii ce urmau să plătească puterea lor și moartea a milioane de oameni nevinovați, în setea lor perpetuă de sânge. Putem observa, din păcate că tocmai aceste alianțe au dus atât la distrugerea României cât și la o devalorizare dramatică a leului, noul leu post-belic valorând 20000 de lei vechi.
Al doilea leu românesc(1947-1952) își face debutul odată cu reevaluarea „marii stabilizări” care are loc la 15 august 1947.„Marea stabilizare”, categoric nu a fost anunțată în prealabil dar au existat limite pentru conversia în noua monedă: 5 milioane de lei vechi pentru fermieri, respectiv 3 milioane de lei vechi pentru muncitori și pensionari. La acea vreme erau în circulație 48,5 miliarde de lei vechi și bineînțeles doar jumătate din ei au fost convertiți în leii cei noi. Clasa de mijloc și cea superioară este afectată de această dată, care mai tărziu primesc o nouă lovitură datorită naționalizării comuniste din 1948. La momentul introducerii noului leu, 1 dolar american=150 de lei noi, aceeași valoare ca în perioada interbelică , dar cu jumătate mai puțini bani pentru că doar jumătate din monetarul total a fost convertit. Jumătate din avuția României evaporată în neant cu o singură justificare în realitate după cum putem observa ,erau banii ce au plătit puterea și crimele lui Hitler dar și pe cele ale sovieticilor. Jumătate din avuția românilor a fost plata parteneriatelor străine pe care vasalii le-au făcut în prima jumătate a secolului XX.
Al treilea leu românesc (1952-2005) vine printr-o reformă radicală, categoric neanunțată la data de 28 ianuarie 1952. La nivel global întregul spectru monetar trece la noua acoperire în dobânzi și datorii, astfel noile rate de schimb ale noului leu sunt calculate în funcție de numerar, depozite bancare, datorii și alte instrumente financiare introduse ca necesitate a comerțului extern pe care România urma să îl facă. Ratele de conversie variau de la 20 la 400 de lei vechi pentru 1 leu nou.
Între 1970-1989 cursul oficial al leului rămâne fixat prin lege pentru a calcula valoarea comerțului extern , dar valuta străină nu este disponibilă pentru cumpărare sau vânzare persoanelor fizice ca măsură de protecție anti-inflație decisă de guvern. Deținerea sau tentativa de cumpărare de valută străină intra în sfera penalului și puteai ajunge să execuți până la 10 ani de închisoare cu excutare pentru această faptă. Puțin cam exagerat ce-i drept, ar fi putut doar să confiște valuta și ar fi fost suficient având în vedere că nu dădeai în cap la nimeni și nici nu băgai mana în buzunar cuiva, dar totuși într-un fel justificabil, având în vedere că în 1971 ca urmare a eșecului din Vietnam și aproape falimentarea econimiei SUA, Nixon, președintele care resemnează datorită incompetenței și a actelor de corupție la cel mai înalt nivel dovedite de scandalul Watergate, scoate de sub sigiliul aurului Dolarul American pentru a putea tipării bani și finanța războiul pierdut care a distrus economia americii și a luat viața a aproape 60000 de soldați americani.
La 8 august 1974, Nixon resemnează și predă ștafeta vice-președintelui Gerald Ford. În discursul său de resemnare acesta precizează atât scandalul Watergate, cât și inflația produsă de setea lui de sânge și putere care îi aduce sfârșitul politic.
„Să continui să lupt în lunile următoare pentru revendicarea mea personală ar absorbi aproape în totalitate timpul și atenția atât a Președintelui, cât și a Congresului într-o perioadă în care întreaga noastră atenție ar trebui să se concentreze pe marile probleme ale păcii în străinătate și prosperității fără inflație acasă.” – Nixon Speech
„Aici, în America, suntem norocoși că cei mai mulți dintre oamenii noștri au nu numai binecuvântările libertății, ci și mijloacele de a trăi pe deplin bine și după standardele lumii, chiar și din belșug. Trebuie să continuăm totuși spre un obiectiv nu numai al unor locuri de muncă mai multe și mai bune, ci și al oportunităților depline pentru fiecare american și la ceea ce ne străduim atât de mult să obținem acum, prosperitate fără inflație.”-Nixon Speech
Din ce putem observa, cursul fix al leului, și interzicerea schimburilor valutare are justificare concretă pentru Ceaușescu și siguranță națională a României care înțelege foarte bine jocurile datoriilor de pe plan extern, dar totuși, deținerea și tentativa de deținere de valute nu are nicio justificare în sfera penalului. Odată cu anii ’80 începe lupta sa pentru eliberarea României de sub jugul datoriilor străine și un preț prost calculat de către acesta, înfomentând și ținând în frig populația pentru obținerea rapidă a independenței României ce a avut că urmare revoluția de la 1989. În anii ’80 puterile străine intelg că Ceaușescu dorește să lichideze datoria și astfel generează o criză de ofertă și îl face pe acesta să vândă bunurile la prețuri de nimic, știind că asta va genera o nemulțumire uriașă în rândul populației, ce îl va costa poziția în maxim 10 ani. Având în vedere că importurile erau minime și exporturile maxime, toată valuta se transformă în lei ceea ce îi dădea leului o putere de cumpărare din ce în ce mai mare, deloc pe placul puterilor străine care se îngropau din ce în ce mai mult în datorii. La mijlocul lunii aprilie 1989 pentru prima dată în istoria României, Ceaușescu anunță lichidarea totală a datoriilor României și independența noastră atât politic cât și economic si social. La 25 decembrie 1989 este asasinat la comanda puterilor străine care urmează să distrugă și să îngroape în datorii România în următorii 33 de ani prin intermediul vasalilor pe care și-i poziționează în funcții cheie.
Din 1990 după căderea regimului Ceaușescu, eșecurile reformelor, dar și legalizarea schimburilor valutare duc leul românesc la o inflație de până la 300% pe an în 1993, până în septembrie 2003 când un euro a fost schimbat cu mai mult de 40000 de lei reprezentând valoarea de vârf. După politicile dezastruoase ale anilor ’90 care au ruinat întregul sacrificiu al poporului român, odată cu anii 2000 inflația ajunge să fie de o cifră, și cursul leului ajunge să fie mai stabil în aparență până în 2005.
Al patrulea leu românesc(2005-prezent) este reevaluat la un curs de schimb 10000(ROL) pentru 1(RON) în acest fel din punct de vedere psihologic puterea de cumpărare a leului este adusă în concordanță cu valutele occidentale cu acoperire în datorii. Întregul sacrificiu al poporului român este evaporat peste noapte pentru ca România să se alinieze standardelor de îndatorare occidentale.
După cum putem observa de fiecare dată distrugerea leului românesc a avut ca și cauză alinierea leului la valutele marilor puteri. Ceaușescu nu a vrut să accepte asta, așa că de aceea au decis să îl asasineze. Aceste schimburi valutare netransparente și inechitabile ce au dictat aproape două secole soarta României și au plătit setea de putere și războaiele, ba ale naziștilor, ba ale sovietieticilor, ba ale otomanilor, ba ale americanilor, nu au făcut decât să ne înrobească și să ne transforme în țara bananieră pentru prosperitatea și setea de sânge a lor.
În cele ce urmează am să expun anumite aspecte ce nu vor fi pe placul dumneavoastră, dar totuși sunt pe placul celor ce ne conduc, în special finanțele, ei înțelegând foarte bine aceste acțiuni pe care le fac cu buna știință deoarece ei au o eductie financiară foarte bună în timp ce se asigură că românii nu sunt educați financiar și nu înțeleg jocurile pe care aceștia le fac, manipulând astfel perspectiva acestora concentrând întreaga atenție a opiniei publice într-un punct nu foarte esențial dar pe care îl țin cu brio sub control.
România pe scena Europeană și piața Forex(FX) sau mai pe lung Foereign Exchange Market
În primul rând trebuie să înțelegem ce este piața forex și de ce ea este cea mai importantă în acest sistem monetar în care trăim.
Aceasta piață forex este foarte importantă deoarece schimburile valutare consistente, azi nu se mai fac fizic ci se fac digital.
Ce este Forex (FX)?
„Forex (FX) se referă la piața electronică globală pentru tranzacționarea cu valute internaționale și derivate valutare. Nu are o locație fizică centrală, dar piața valutară este cea mai mare și cea mai lichidă piață din lume după volumul de tranzacționare, cu mâini ce schimbă trilioane de dolari în fiecare zi. Majoritatea tranzacțiilor se realizează prin bănci, brokeri și instituții financiare.
Piața valutară este deschisă 24 de ore pe zi, cinci zile pe săptămână, cu excepția sărbătorilor. Piața valutară este deschisă în multe sărbători în care bursele sunt închise, deși volumul de tranzacționare poate fi mai mic.
Numele său, valută, este un portmanteau de străină și schimb. Este adesea abreviat ca FX.”
Dacă până la această piață Forex era destul de dificil să schimbi valute, totul acum stă doar în câteva click-uri și nimic mai mult. Poate pentru unii câteva trilioane pe zi schimbate nu înseamnă mare lucru dar câteva sute de lei înseamnă mult atunci când banii nu le ajung pentru a își satisface necesitățile, tocmai acesta fiind scopul ținerii la nivel de subzistență a o foarte mare parte din populație. Astfel ea nu poate ajunge la starea de acceptare din vârful piramidei lui Maslow și lipsită de putere și cunoaștere, această masă poate fi manipulată cu ușurință ne având satisfăcute nevoile.
Urmează să vorbesc despre un aspect despre ceva despre care nimeni nu vorbește tocmai pentru a nu fi luat în considerare având în vedere că este cel mai important lucru pentru o Banca Centrala.
Rezerva Forex
Ce sunt rezervele forex?
„Rezervele forex sunt active deținute în rezervă de o bancă centrală în valută străină. Aceste rezerve sunt utilizate pentru a susține pasive și pentru a influența politica monetară. Include orice monedă străină deținută de o bancă centrală, cum ar fi Banca Rezervei Federale a SUA.” În cazul nostru Banca Națională a României.
Cum funcționează rezervele valutare?
„Rezervele valutare(forex) pot include bancnote, depozite, obligațiuni, bonuri de trezorerie și alte titluri de stat. Aceste active servesc mai multor scopuri, dar sunt cel mai semnificativ deținute pentru a se asigura că o agenție guvernamentală centrală are fonduri de rezervă dacă moneda națională se devalorizează rapid sau devine împreună insolvabilă.
Este o practică comună în țările din întreaga lume ca banca lor centrală să dețină o cantitate semnificativă de rezerve în valuta lor. Majoritatea acestor rezerve sunt deținute în dolar american, deoarece este cea mai tranzacționată monedă din lume. Nu este neobișnuit ca rezervele valutare să fie formate și din lira sterlină (GBP), euro (EUR), yuanul chinezesc (CNY) sau yenul japonez (JPY).
Economiștii teoretizează că este mai bine să păstrăm rezervele valutare într-o monedă care nu este direct legată de moneda proprie a țării, pentru a oferi o barieră în cazul în care ar există un șoc al pieței. Cu toate acestea, această practică a devenit mai dificilă pe măsură ce monedele s-au împletit mai mult pe măsură ce comerțul global a devenit mai ușor.”
Deci, cu alte cuvinte această rezervă forex are rolul de a stabiliza puterea de cumpărare a leului când „împletiturile” de valute încep să devalorizeze brutal leul. Când se întâmplă asta? Când oamenii cumpără imobile în euro sau când dezvoltatorii schimbă banii în euro după o tranzacție în RON, când importurile sunt mai mari decât exporturile. Indicatorul economic care arată diferența dintre valoarea importurilor și valoarea exporturilor unei țări se numește Balanța Comercială(Balance of Trade- BOT). Dacă Auchan cumpără marfă din Franța de unde își are proveniența franciza, acea marfă va trebui achitată în euro. În momentul în care marfa este vândută în RON în piața de retail(Hypermarket), noua marfă care completează stocul este răscumpărată în EUR având aceeași țară de proveniență. Deci se produce un schimb valutar. Pentru a cumpăra marfă de import din Franța, puterea de cumpărare a leului este depreciată, apoi este apreciată din nou în momentul vinderii produsului în RON iar după este depreciată din nou în momentul completării stocului cu marfa de import. Împrumuturile sunt și ele o marfă. În momentul în care România împrumută o sumă de X în EUR la o dobândă de 5%, creditul va trebui să fie restituit înapoi în EUR+dobânda care va crea un surplus de depreciere a leului(inflație). Când oamenii pleacă în concedii, în Grecia spre exemplu, ei vor schimba EUR/RON la cursul exchange-ului, ceea ce va însemna deprecierea leului și aprecierea EUR. Chiar dacă plătesc cu cardul dintr-un cont de RON, schimbul valutar va fi făcut în mod automat în momentul în care oamenii plătesc în Grecia consumația în EUR. Cam asta înseamnă împletiturile Forex.
Cine dă cursul euro? BNR. De ce băncile comerciale, exchange-urile, brokerii, instituțiile financiare au un preț de vânzare și un alt preț de cumpărare? Pentru că sunt entități comerciale, ceea ce însemnă că vânzarea și cumpărarea de valute reprezintă comerțul lor. Pentru intermediere se plătește un Spread, ce reprezintă un subcapitalul al capitalului financiar, la fel cum banii sunt un subcapitalul capitalului financiar, deci banii sunt și ei o marfa.
Ce este un Spread?
„Un spread poate avea mai multe semnificații în finanțe. În general, spread-ul se referă la diferența dintre două prețuri, rate sau randamente. Într-una dintre cele mai comune definiții, spread-ul este diferența dintre prețul ofertat și cel cerut al unui titlu sau al unui activ, cum ar fi o acțiune, o obligațiune sau o marfă. Aceasta este cunoscută sub denumirea de spread bid-ask.”
Dacă BNR dă cursul agreat al valutelor, în baza cărora băncile comerciale își fac spread-urile pentru ziua respectivă, inseamnă că pe lângă mulți indicatori economici pe care îi urmărește, folosește Rezerva forex pentru stabilizarea leului. În momentul în care prețurile o iau razna, inflația creste, dar EUR pare să fie foarte stabil și haideți să vedem ce face BNR cu celelalte valute despre care nu prea se vorbește atâta timp cât EUR e în lumina reflectoarelor. Nu e ciudat cum EURO stă așa stabil dar totuși avem inflație de 20% pe alimente de bază sau de 70% pe carburanți?
Parcursul Leului în piața Forex de la urcarea sa pe scena Europeană 2007 până în prezent.
Nu voi lua decât 5 perechi, cele mai importante pe care le puteți schimba la orice exchange, bancă, etc și care sunt cu siguranță în cantități considerabile unele dintre ele în rezerva forex a BNR.
USD/RON, GBP/RON, CHF/RON, CAD/RON și în lumina reflectoarelor protagonistul scentei BNR: EUR/RON.
Să începem de la coadă la cap cu faimosul EURO
După cum putem observa, leul româmesc de la aderarea sa la Uniunea Europeana în 2007 a dus-o de la bine la mai prost, la din ce în ce mai prost, până la foarte prost. Puterea de cumpărare a leului a scăzut în raport cu EURO cu nici mai mult nici mai puțin decât 63%. Indiferent cât de mult încearcă main-stream media să spună că România o duce extraordinar datorită aderării la Uniunea Europeană, cifrele contrazic total asta. Și din păcate pentru manipulatorii șefi, cifrele nu mint niciodată și sunt al naiba de exacte. Cum s-a ajuns la situația asta catastrofală? Pai simplu. Politicienii ne-au distrus industria si ne-au invadat corporațiile străine care nu își pot duce banii înapoi decât în valuta tării de unde fac parte. Importurile au depășit cu mult exporturile si astfel se exportă multă valută.
După cum putem observa stăm extra ordinar de bine la capitolul importuri și extraordinar de prost la capitolul exporturi mai ales atunci când exportăm să reimportăm marfa noastră cu adaos.
Având în vedere că de la Primul Război Mondial banii nu mai au acoperire în aur, banii au acoperire în dobânzi. Cine deține cele mai multe dobânzi poate tipări fară să devalorizeze foarte mult moneda. Cum România nu vinde bani cu dobândă decât românilor, banii ajung în consum, deci o mare parte din ei ajung la corporațiile străine, deci sunt convertiți în valute. Nu s-ar fi putut niciodată păstra etalonul de aur la o populație într-o continuă creștere în care deficitul monetar este din ce în ce mai mare pentru că tot aurul însumat de pe toată planeta nu ar fi de ajuns să acopere monetarul necesar economiei globale. De la cine luăm noi împrumuturi cu dobândă în euro? De la Banca Europeană categoric! Deci toate împrumuturile astea devalorizează și mai mult leul.
Ce am observat interesant acum cu toată isteria razboiului și toate tunurile speculative care s-au dat este faptul că romanii au reacționat foarte irațional la zvonuri și au luat cu asalt casele de schimb valutar. Ce au cumpărat romanii la panică? EUR și USD, ceea ce înseamnă că puterea leului a fost depreciată din nou în favoarea euro și a dolarului.
Dolarul American în raport cu RON
După cum putem observa, din 2007 până în prezent Dolarul American s-a apreciat în raport cu leul cu nici mai mult, nici mai puțin decât 105%. Împrumuturile de la FMI și Banca Mondială sunt împrumuturi în USD care scade și el puterea de cumpărare a leului odată cu dobândă.Plus corporațiile Americane care exportă si ele profiturile tot in USD
Lira Sterlină în raport RON
Acest caz este unul destul de fericit, aproximativ 40% creștere în raport cu RON, având în vedere că nu sunt prea multe corporații englezești prin țară care să ne devalorizeze banii în lire, dar de menționat faptul că este una dintre valutele folosite cel mai probabil pentru a stabiliza leul în raport cu EURO și USD. Având în vedere că există o masă considerabilă de români care au muncit și care încă mai muncesc în Marea Britanie, în România ajung lire sterline care sunt schimbate în RON și mai apoi bani care ajung în economie.
Francul Elvețian și Leul Românesc. Cel mai trist tun din istoria României
Chiar imediat după aderarea la UE, o mutime de români iau cu asalt băncile să facă împrumuturi în franci elvețieni. Deși nu înțelegeau deloc valutele și creditele, cum nici azi nu le înțeleg, foarte mulți dintre ei au fost păgubiți de tunul elvețian în care băncile elvețiene au vândut credite cu dobânzi care să le crească moneda cum nu s-a mai văzut. Extraordinar de bine pregătiți în domeniul bancar, elvețienii vin cu „dobânzi bune” în plină criză și astfel cu un zvon care se extinde repede precum focul într-o baltă de benzină, generează cereri uriașe pe creditele în franci elvețieni, într-o perioadă de plină criză în care oamenii erau panicați că nu înțelegeau ce se întâmplă și în același timp sărăciți de jocul dobânzilor care se făcea la nivel global. Cum în economia de piață cererea determină oferta , cererea mare de atunci a dus la un salt uriaș al francului elvețian care din 2007 până în prezent a crescut în raport cu leul nici mai mult nici mai puțin de 163%. Isărescu spunea la vremea aceea că nimeni nu putea prevede acest salt uriaș al francului elvețian.
Mă întreb oare ce căuta în cea mai importantă poziție dintr-un stat cu monedă natională? N-are niciun sens ce spune, nu ? Știa clar ce se va întâmplă, dar a permis totuși să se întâmple și a venit cu avertizări când era deja prea târziu. Oare de cele 2 miliarde de lei pe care a trebuit să îi injecteze în econoimie la acea vreme nu a știut nici de ei ?
Și ultima pereche Dolarul Canadian.
Deși nu prea știu companii canadiene în România în afară de zona de energie nucleară, Dolarul canadian a crescut și el ca Făt Frumos cu 78% în raport cu RON de la aderarea Romainiei la Uniunea Europeană până în prezent. Cel mai probabil există o rezervă considerabilă la BNR de CAD care este folosită în stabilizarea euro și a dolarului când corporațiile europene și americane își exportă profiturile din țară.
Cum este folosită rezerva forex în tot acest joc de împletituri valutare?
Pai având în vedere că rezerva forex conform Investopedia este folosită pentru a stabiliza moneda națională în perioadele de șocuri economice, BNR schimbă diferite volume de valute din rezerva forex în RON pentru a calma pe moment scăderea brutală a puterii de cumpărare. Schimbă pe moment volume de EUR, USD, CAD, CHF pe care le are în rezerva forex în RON, iar mai apoi când balanța comercială ajunge într-un punct favorabil în care RON se apreciază datorită creșterii economice de moment, schimbă la loc parțial, total sau mai mult RON înapoi în valute și astfel menține stabil cursul EUR sau USD și mai puțin stabil cursul altora precum CHF, CAD, GBP etc.
Mai exact luam următorul caz, dar trebuie să ținem cont ca pe lângă asta sunt mai mulți indicatori de care se ține cont. În momentul în care Carrefour dorește să își exporte profitul către compania mama din Franța, va exista un volum considerabil de RON care se transformă în EUR, atunci BNR știe că se întâmplă asta și vinde din rezerva forex EUR pe RON pentru a ține stabil leul. Când Carrefour aduce importuri în țară pe care le cumpără pe EUR din Franța și le vinde în România pe RON, BNR schimbă RON din rezerva de forex înapoi în EUR pentru a nu scădea prea mult EUR în raport cu RON. Așa funcționează stabilizarea RON prin intermediul Rezervei de Forex a Băncii Naționale Române. Așa se devalorizează leul puțin câte puțin și așa se distruge economia României.
Exportăm și importăm ce am exportat la prețuri mai mari, prestăm servicii pentru companii străine, cumpărăm carburanți de la companii străine, luăm credite în lei pe care le direcționăm în consum făcând vânzare companiilor străine.
După cum am văzut în istoria Leului, toate „parteneriatele” străine nu au avut decât un singur scop: deprecierea leului și aprecierea monedelor străine care plătesc setea de putere și sânge a unor birocrați corupți care doresc să controleze tot. Cum s-a legalizat după comunism schimbul valutar, cum a fost distrus leul prin tot felul de tunuri speculative și politici compromițătoare.Rămâne la latitudinea fiecăruia să aprecieze dacă a fost mai bine sau mai rău înainte de UE sau după aderare. Atâta timp cât nu ne vom educa financiar, nu vom înțelege lumea în care trăim tot mai diversificată și vom avea un simț al realității to mai precar.
După toate cele întâmplate și toate tunurile date de „partenerii” străini, cea mai mare greșeală ar fi să aderăm la moneda EURO. Vedem foarte bine cum se joacă de-a războiul economic și cum pun embragouri pe bunăstarea noastră doar pentru că ne emit banii. Nu am face decât să finanțăm în continuare războaie și tot felul de atrocități ale unor birocrați fară scrupule care ar avea în mână destinele noastre și ne-ar sacrifica precum niste oi, nu că nu o fac deja fară să ne dețină economia în totalitate și să ne-o absoarbă cu moneda lor centralizată. 47% din datoria externă a AmerIcii a plătit razboaiele guvernului federal.
În loc să creeze bunăstare si prosperitate oamenilor, această datorie a creat arme si moarte. Să vedem cât % din datoria UE va plăti acest război economic pornit nu neaaparat împotrivă lui țarului Putin, că este clar că nu îl va determina la nimic, ci împotriva rușilor de rând care nu au nicio vină pentru crimele sângerosului țar Rus și nu vor putea să protesteze sau să contracareze nimic din propaganda rusă sau sa amenințe regimul pentru că vor fi trimiși la pușcărie sau în lagăre de muncă. Cum a spus și Biden cu puțin timp în urmă, aceste sancțiuni vin cu un cost în primul rand împotriva a o jumătate de glob nu doar împotriva Rusiei. Dar cum le place puterea acestor birocrați însetați de sânge si putere, vor plăti orice cost din cu bunăstarea noastră doar să se sape unii pe alții.
Aici duce centralizarea. Sunt 2000 de ani de moarte si războaie datorită luptei acerbe pentru centralizare. Până una alta noi suntem obligați să ne supunem puterii lor absurde de zei pentru că ne emit banii prin care noi ne tranzacționăm valoarea. Ăsta e costul centralizării. Noi îi plătim, nu ei! Descentralizarea totală nu mai trebuie să fie o opțiune pentru noi ci o obligație sacră pentru a asigura pacea,libertatea, independența și prosperitatea generațiilor ce ne urmează fară ca acești criminali să mai poată să se joace de-a războaiele oricând vor ei si aibă control asupra vieții si a morții noastre. O crimă e o crimă indiferent de scopul ei sau în numele cui e comisă . Sângele nu se face apă atunci când curge pe mâini , dar apa care spală mâinile pline de sânge mereu se va preface în sânge.