Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ANALIZE

Giurgiu: Marian Mina, dedicații și hoții – un județ sub stăpânirea PSD

Baronii locali, exponenții puterii absolute și corupte, un serial marca Anchetatorii.ro. Baronul local Marian Mina, un biet profesoraș de sport, a avut o ascensiune fulminantă după ce a reușit să intre în grațiile fostului baron local de Giurgiu, Niculae Bădălău.

După ce a terminat Facultatea de Sport în 1999, Mina, zis „Scheletu”, a dat lovitura vieții sale: s-a angajat pe postul de controlor de trafic la Agenția de Control și Încasare (ACI) Giurgiu. Timp de șase ani, omul a pus ban peste ban la ciorap și, din 2006, s-a mutat pe aceeași poziție la ACI Nădlac. Schema de bază în CNAIR este că, dacă nu poți să iei șpăgi de la cei care primesc contracte pentru construcția sau întreținerea de drumuri, stai cu băieții la intrarea și la ieșirea din țară și îi tapezi la greu pe șoferii de camion.

Când stă frate lângă frate… Bădălău – Mina – Ciolacu

Și, după trei ani de „trudit” la Nădlac, dl. Mina a reușit să își aranjeze întoarcerea acasă, în 2009, pe postul de șef al ACI Giurgiu. A stat puțin pe funcție, apoi a fost silit să se mulțumească cu poziție de șef de tură în aceeași Agenție. Norocul i-a surâs după ce a reușit să devină „băiat de casă” al marelui „grof” de Giurgiu pe atunci, pesedistul Niculae Bădălău, zis „Ficățel”.

În 2012, „Minovici” este numit din nou șeful ACI Giurgiu și, după numai un an, este propulsat de „Ficățelul pesedist” la șefia Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) București. Deși cu locul de muncă la București, dl. Mina a rămas în continuare marele „patron” de la ACI Giurgiu, principala sursă de bani negri a unei părți importante a păienjenișului politic din sudul României.

Marian Mina a lăsat cu greu scaunul de la șefia DRDP București, după trei ani, în 2016, pentru o funcție politică de o mai mare anvergură. Nașul lui de cununie, „Ficățel”, a tras sforile în PSD și a reușit să îl pună pe funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Giurgiu. Din acest moment Marian Mina a intrat în rolul de baron local.

Marian Mina: ”Nimeni nu poate să ştie câtă ambiţie am, cât îmi doresc să fiu cel care dezvolt acest judeţ.”

Marian Mina și-a dezvoltat propriul imperiu financiar, în timp ce giurgiuvenii trăiesc în sărăcie lucie, majoritatea fiind nevoiți să facă naveta la București sau să plece în Occident. În acte Mina apare blindat în arme de vânătoare, dar sărac lipit. Oare de cine se teme? Rămâne totuși întrebarea de unde are zeci de mii de euro pentru petreceri cu lăutari!?

Mina a stat patru ani la șefia CJ Giurgiu. Pe măsură ce influența lui Bădălău a scăzut în PSD, Mina a fost silit ca, din anul 2020, să se mulțumească cu o simplă sinecură politică: aceea de deputat în Parlamentul României. Deși se află în Parlamentul României, Mina se întâlnește și acum, în fiecare sâmbătă dimineața, cu oamenii lui de la ACI Giurgiu, cărora le transmite în continuare „dispoziții finale și tranzitorii”. În ambianța „pretenoasă” a unui restaurant din localitatea dunăreană, foștii subalterni și protejați i se adresează lui Mina cu apelativul „patroane”.

 

 

Ca orice borfaș, Marian Mina s-a dezis imediat de fostul său stăpân și naș, după ce Bădălău a fost arestat pentru corupție în noiembrie 2022. Băiat „simplu mobilat”, cu „origini sociale și intelectuale precare”, baronul local nu pierde niciun prilej pentru a „da cu bani” în maneliști. Ca mulți alți milionari de carton, Mina nu pierde niciun prilej de a le arăta altora că a scăpat de sărăcie.

Opulența baronului local de Giurgiu, Marian Mina, a început să lase urme, iar aceste urme duc către firmele de partid și ale nemurilor sale. Fostul PNDL din perioada Dragnea a fost botezat de PSD și PNL, ”Anghel Saligny”. Deși are un nume celebru programul Anghel Saligny pute de la o poștă a spălare de bani. Drumurile din Giurgiu și Argeș sunt asfaltate prost și pe bani mulți de familiile politicienilor mafioți din PSD. Urmele banilor duc către firmele lui George Cușa, personaj care apare frecvent la petrecerile cu lăutari organizate de Marian Mina. Cum a început împărțeala pe Anghel Saligny, firmele de casă ale baronului Marian Mina au fost primele la încasat milioane de euro pentru lucrări de asfaltare și conectare a satelor la rețeaua de apă curentă. Că doar nea Marcel e ștab mare la Palatul Victoria.

Mina petrece alături de George Cușa, cel cu sacou negru. Cușa este acționar împreună cu tatăl său în firma Kirlic Group. Kirlic a câștigat deja 6 contracte pe Anghel Saligny, dintre care 5 în Giurgiu. Iar G&M Road Building, firma soției, a câștigat alte 3.

Membrii familiei Cușa sunt acționari în mai multe firme care au derulat sau derulează, singure sau în asociere cu alte firme, sute de contracte cu instituții de stat, în valoare totală de sute de milioane de lei.

E greu de spus câți bani au rămas familiei Cușa și câți s-au dus către firmele cu care s-au asociat.

Cert este că familia Cușa a fost mai tot timpul apropiată de familiile Bădălău și Mina.

În 2018 Marian Mina semna, când era șef la Direcția de Drumuri București, caiete de sarcini pentru licitații câștigate ulterior de una din firmele familiei: Gecor. Lucrările erau de proastă calitate, iar pe drum apăruseră sute de gropi după primul îngheț. Drumurile din Giurgiu se strică după prima ploaie, iar satele conectate la rețeaua de apă beneficiază de apă nepotabilă din cauza lucrărilor de mântuială. De cele mai multe ori la robinet curge o apă amestecată cu mâl și rugină sau nu curge deloc, pentru că baronii fură banii din programul Anghel Saligny prin firmele de casă ale lui Marian Mina.

Marian Mina este un baron local, exponent al puterii absolute și corupte.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button