ȘTIRI

Ialomița, sufocată de poluare! Intimidări în stil mafiot: Nemții de la Clean Tech cer 20 de milioane de euro în instanță de la ong-ul AER Muntenia Sud

AER Muntenia Sud se luptă cu tentativele disperate de intimidare ale CLEAN TECH INTERNATIONAL SRL care cere 20 de milioane de euro în instanță celor 13 membri fondatori ai ONG – ului.

Asociația Ecologică Regională – AER Muntenia Sud protestează public împotriva tentativei de intimidare lansate luni, 11 decembrie 2023, de către Clean Tech Internațional SRL Ciulnița, la primul termen al procesului desfășurat la Tribunalul Ialomița. Procesul, susținut de cei 13 membri fondatori ai organizației AER Muntenia Sud, are ca obiect „suspendarea Autorizației de Mediu revizuită”.

Pentru a bloca acest demers, într-o tentativă pe care AER Muntenia Sud o consideră drept „disperată”, avocații Clean Tech Internațional SRL Ciulnița au depus o întâmpinare prin care cer „obligarea în solidar la plata sumei de 20 de milioane de euro reprezentând prejudiciul cauzat societății noastre (evaluat provizoriu) în eventualitatea suspendării autorizației noastre integrate de mediu până la soluționarea definitivă a acțiunii în anularea actului (…)”

De asemenea, Clean Tech Internațional SRL Ciulnița amenință că va cere alte 20 de milioane de euro în cazul în care „acțiunea reclamantei va fi în final respinsă prin hotărâre definitivă”. În acest sens, solicită Instanței „înființarea unui sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale acestora până la concurența sumei de 20 de milioane de euro.”

Aceasta nu este singura formă de intimidare susținută de Clean Tech. În fapt, întâmpinarea depusă pe rolul Tribunalului Ialomița reprezintă un șir de intimidări lansate atât la adresa celor 13 membri fondatori ai AER Muntenia Sud, cât și la adresa instanței. AER Muntenia Sud denunță public această formă de intimidare (care se adaugă zecilor de intimidări proferate de reprezentanții firmei în ultimii 5 ani) și reafirmă hotărârea de a lupta până la capăt pentru dreptul la sănătate, aer curat și un mediu înconjurător nepoluat al comunității pe care o reprezintă. AER Muntenia Sud precizează încă o dată că scopul organizației nu îl reprezintă închiderea Clean Tech Internațional SRL Ciulnița, ci obligarea acestei societăți la respectarea legislației privind protecția mediului.

Totodată, AER Muntenia Sud reînnoiește apelul către membrii comunității locale din Ciulnița și Slobozia pentru susținerea acestei cauze. Lupta cu un colos de dimensiunile Clean Tech Internațional SRL Ciulnița este dificilă, epuizantă și foarte costisitoare. AER Muntenia Sud a cheltuit până în prezent sume considerabile pentru declanșarea acestui proces și estimează că, în cursul anului următor, aceste costuri s-ar putea dubla.

„Știm că nu suntem singuri. Știm că apărăm 50.000 de oameni. Și avem convingerea că fiecare dintre acești oameni este alături de noi. Dar numai împreună vom reuși!”

Informații suplimentare:

AER Muntenia Sud este o organizație locală înființată la începutul anului 2023 pentru a lupta legal împotriva abuzurilor de mediu. Asociația are 13 membri fondatori și mii de simpatizanți pe rețelele de socializare.

Membrii fondatori ai AER Muntenia Sud luptă de mai bine de 5 ani pentru a determina autoritățile locale și județene să adopte măsuri coercitive care să oblige Clean Tech Internațional SRL Ciulnița să respecte legislația privind mediul înconjurător.
Presa locală publică de mai bine de 10 ani articole în care atrage atenția asupra poluării mediului ca urmare a activității Clean Tech Internațional SRL Ciulnița.

Conform informațiilor publice, firma a obținut în anul 2010 Autorizația Integrată de Mediu și este o firmă care, din anul 2011, produce făinuri proteice utilizând ca materie primă carcase de animale și deșeuri de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman.

În 2013, într-un Raport trimis de către Prefectura Ialomița către Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, Clean Tech Internațional SRL Ciulnița figura în topul primilor 12 poluatori ai județului. În anul 2014, cu largul concurs al Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița, Clean Tech Ciulnița obține o Autorizație Integrată de Mediu valabilă pentru o perioadă de 10 ani, respectiv până în 2024.

Din 2014 până în 2019, firma și autoritățile se confruntă cu sute de sesizări privind poluarea mediului. În perioada 2019 – 2022, valoarea amenzilor aplicate firmei Clean Tech Ciulnița de către Garda de Mediu Ialomița depășește 500.000 de lei.

În 2023, după 10 ani de promisiuni, Clean Tech Înternațional SRL Ciulnița extinde liniile de producție existente în cadrul unei investiții anunțate public de 10 milioane de euro. În aceste condiții, începând cu primăvara anului 2024, când se estimează că liniile de producție vor funcționa la întreaga capacitate, impactul poluării asupra mediului va crește exponențial.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button