Înainte de a citi aceste rânduri vă rog să va priviți manșeta hainei. Observați acea umbră de la purtare? Vedeți firul de păr căzut pe umăr sau linia de pix în dreptul buzunarului ? Conform inspectorilor ANPC, d-voastră purtați DEȘEURI.
Munca lor care ar trebui să identifice fraude reale, a devenit o acțiune umilitoare de a căuta în sacii cu îmbrăcăminte second hand fire de par si urme de uzură. Nu se opresc până când nu descoperă ceva, pentru ca „domnul președinte” i-a instruit să declare aceasta marfă „DEȘEURI.”
Inspectorii sunt acolo pentru a „refuza intrarea pe teritoriul României”. Și pentru ca ” nu vor să își piardă pâinea” abandonează orice logică, rațiune sau bună credință.
D-voastră ați creat sistemul în care eficiența lor este măsurată în tonele de mărfuri refuzate. Când acesta este criteriul de evaluare a muncii lor – REFUZUL devine SCOPUL LOR.
Acesta este un exemplu perfect de Intenții bune (de a opri intrarea gunoaielor în țară) transformat prin EXCES DE ZEL, rea voință și dezinformare, într-o acțiune de vânătoare de scame. Cat este de umilitor și derizoriu!
Domnule Horia, în țara noastră unde este atâta nevoie de control în domenii esențiale: sănătate (vedeţi casele de bătrâni), în sănătate ( vedeţi starea spitalelor), în educație, în transporturi, construcții, servicii, inspectorii ANPC au devenit VÂNĂTORI de SCAME pe un palton in sacii cu îmbrăcăminte second hand.
Hainele identificate ca fiind „neconforme”, nu arată cu nimic mai rău decât cele purtate de noi toți în acest moment. Un pulover nou de la Zara, după ce este probat sau doar a alunecat de pe umeraș, are pe el fire de păr, de praf sau urme de machiaj pe guler. Este un deșeu? Zara vinde DEȘEURI ? Zara, Bershka, H&M vă prezinta un „certificat de curățare” ?
Toate astea însă sunt PRETINSE unui lot de marfă SH !
Sunt sigură ca sunteți ocupat cu ascensiunea către primăria Constanța si va doresc succes.
Va rog insa sa priviți tabloul rămas, în acest umil sector al mărfurilor second hand, în urma acțiunilor ANPC. El se prezintă dezastruos: firme rămase fără marfă, lucrători dați în șomaj, vânzări neefectuate, TVA necolectat, profit nerealizat, milioane de lei pierderi- asta doar FINANCIAR.
Dar există un punct de vedere mai amplu și ne cuantificabil și el ține de latura UMANĂ; aceste magazine SH erau sursa de „ceva deosebit”, de haine bune la prețuri mici, erau sursa omului modest de a „descoperi ceva unicat”.
Nu este greu să înțelegeți asta, acești oameni sunt vecinii noștri, lucrează în școli, în spitale, la ghișee. Ei știu ca nu pot cumpăra Levi’s la mall, ei văd ca s-a închis magazinul din cartier si nu mai găsesc rucsacul sau valiza pentru vacanță și nici bicicleta pentru copil, ei știu ca nu mai primesc donații „de la doamna” și știu ca atelierul mecanic nu mai găsește „cârpe” să șteargă uleiul de pe rampă, ei știu, vorbesc și VOTEAZĂ.
Am menționat intenționat „cârpe” – pentru ca această activitate economică este sursa de bumbac de șters pentru industria mecanică, auto, reparații, vopsitorii, construcții. Este de înțeles ca micul service auto va prefera să achiziționeze bumbac ieftin de la depozitul SH din orașul lui si de zeci de ani chiar asta face- ei colaborează și reciclează împreună.
Marfa SH este materie primă pentru artiști si artizani care folosesc mătase, piele, blana și denim și crează lucruri extraordinare. Marfa SH îi dă șansa micului comerciant să vânda la târguri, îi dă șansa studentului să găsească haine vintage sau rock, îi dă șansa unui om șomer să cumpere role pentru copilul lui.
Orice țară Europeana ar saluta și sprijini aceste inițiative. România, prin acțiunile ANPC le face imposibil de realizat.
Este o anomalie la care s-a ajuns pornind de la intenții bune. Drumul spre iad este pavat cu intenții bune, ca să citez înțelepciunea populară.
Domnule Horia, inspectorii ANPC aflați în punctele de control – cu acces mărfuri SH au rolul sa IDENTIFICE marfa ca fiind SECOND HAND, SORTATA. După normele internaționale un produs este vandabil cat încă are 80 % valoare utilizabilă.
Lăsați la latitudinea consumatorului (pe care îl protejați de cine ? De el însuși ? ) să decidă dacă un produs este nevandabil pentru ca are un fir de păr, o urmă de pix la buzunar sau o amprentă la butonieră.
Lăsați firmele să importe PRODUSE SECOND HAND pentru ca este o activitate economică care crează locuri de muncă, este susținută de EU, este declarată Green la nivel internațional. Pentru ca ajuta categoria socială care are nevoie de ajutor, pentru ca este sursa de donații și întrajutorare în comunitate, pentru ca aduce bani la buget. Pentru ca este „afacerea” unei clasei sociale mijlocii și această clasă este coloana vertebrală a unei economii.
Domnule Horia, nu mai umiliți inspectorii vamali punându-i să anunțe ANPC pentru a identifica fire de păr pe un sacou. Este înjositor, este ineficient, este absurd și nu ajută nimănui. Un inspector vamal poate decide singur categoria căreia îi aparține un transport de marfă.
SECOND HAND NU ÎNSEAMNĂ DEȘEURI !
Lucrez in acest domeniu de peste 25 de ani și sunt direct implicată în a exporta marfă second hand în Europa, UK, Japonia, America de Sud și Asia. Nu există vreo țară care să pretindă un „certificat de curățare „. Acesta este o absurditate a unei legi românești făcută de către legislatori fără a implica un grup de experți din domeniul pe care îl legiferează, așa cum ar fi firesc.
Care sunt normele de aplicare a acestei „curățari”? Se cere unui lot de zece tone de marfă să fie dusă la curățătoria chimică?
Legile sunt făcute de noi și tot de către noi trebuie să fie îmbunătățite. Vă rog să luați această informație și să analizați cuvântul „curaţare”, de data acesta împreună cu un grup de întreprinzători în acest domeniu. Făcând asta ați îndrepta o eroare, ați marca în mod pozitiv un domeniu de activitate pe care acum îl ucideti.
Certificatul de fumigatie este singurul necesar și SUFICIENT. Gazul folosit este cel acceptat și în industria alimentară. Este eficient în a distruge orice parazit. Fructele pe care le serviți copiilor d-voastră sunt considerate sigure pentru a fi mâncate, în timp ce unei rochii i se cere un certificat SUPLIMENTAR DE CURĂȚARE.
Cat este de absurd acest fapt!
Acest document cerut doar în România nu este aliniat cu cerințele europene. Nici nu ar avea cum să fie. Acolo legile sunt făcute pentru a ajuta mediul de afaceri nu pentru a-l distruge. Daca vrei să interzici ceva îl faci foarte greu de realizat.
Dar de ce, domnule Horia, să interzicem importul de mărfuri Second hand?
Pentru a umili milioane de oameni de rând interzicându-le o categorie de marfă care exista peste tot in lume. Pentru a anula sursa de venituri pentru mii de mici antreprenori, pentru forta în șomaj zeci de mii de lucrători, pentru a DISTRUGE ceva ce funcționa bine de zeci de ani.
Vă mulțumesc.
Cu respect,
Mădălina Ionescu
Economist
Membru asociația internațională SMART