ECONOMIE

Distrugerea Phoenix Baia Mare și scoaterea României de pe piața aurului cu ajutorul lui Mugur Isărescu. Aurul României, în exil la Londra

Romania nu mai are șanse de a redeveni producător garantat de metale prețioase din cauza mafiei care a acaparat toate instituțiile statului român.

Munții noștri aur poartă, dar țara nu mai are mineri. Vestea și mai proastă e că plătim din poartă-n poartă ca să ne marcheze alții aurul. În 1970, România era recunoscută ca producator de aur garantat. Fiecare lingou turnat la combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare avea numărul de ordine, greutatea, concentratia, denumirea producătorului și un poanson al Băncii Naționale.

Poansonul este un fel de brand al aurului. BNR era analizorul acreditat pe cea mai mare bursă a aurului din lume, cea din Londra. Aurul poansonat de BNR la Baia Mare prezenta garanție pe bursa londoneză. Când cineva dorea să cumpere aur din România, acesta nu mai era analizat și nici măcar cântarit. A avut grijă Mugur Isărescu împreună cu mafiile lui Adrian Năstase și Traian Băsescu să ne lase și fără această avuție.

În anul 1991, Phoenix devine societate de acțiuni, cumulează datorii și în anul 1999 este privatizată de statul român, care vinde participația majoritară (70%) unei firme din Marea Britanie, Allied Deals, controlată de frații indieni Narendra și Virendra Rastogi. Indienii au plătit, la mișto 111.111 dolari (USD), angajându-se să investească 37 de milioane de dolari în modernizare.

N-au făcut nimic, pentru că li s-a permis, iar în 2002, după ce britanicii i-au arestat pe indieni în urma unei escrocherii prin care au prejudiciat peste 20 de bănci internaționale, s-a declarat falimentul firmei indienilor și statul a revenit în posesia combinatului din Baia Mare.

În 2002, combinatul Phoenix Baia Mare pierde poansonul internațional. La bursa din Londra, România este scoasă de pe lista producătorilor de aur „good delivery”.  Combinatul metalurgic PHOENIX BAIA MARE a fost privatizat și distrus de mafia de partid și de stat în cârdășie cu interesele mafiilor din Marea Britanie, direct interesate ca România să fie scoasă de pe piața aurului. După cum bine știți, aurul României este ținut azi la Londra. E la fel ca tezaurul României la Moscova. Știm că l-am trimis la englezi, dar nu se știe dacă o să îl mai primim vreodată înapoi. Ungaria și alte state conduse de patrioți au reînceput să își repatrieze aurul plecat în exil pe meleagurile britanice.

Phoenix/Cuprom a devenit tărâmul nimănui, fiind jefuit de tot ce n-a fost jefuit de britanici și bancheri. Clădirile au fost sparte pentru extragerea fierului beton din structurile de rezistență, multe prăbușindu-se, iar terenul a fost săpat în căutarea aurului și a altor nemetale.

Phoenix Baia Mare  se mândrea cu coșul de fum de 351,5 metri. Este cel mai înalt coș de fum din România și al treilea din Europa, fiind a 6-a cea mai înaltă construcție industrială din beton din Europa și a 30-a cea mai înaltă construcție industrială de pe continent. S-a ales praful și pulberea de țara noastră sub stăpânirea PSD și PNL.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button