Zilele trecute am avut onoarea de a sta la masă cu un om pentru care sudoarea de pe frunte nu înseamnă efortul aplecării pentru a-şi lega şireturile pantofilor de câteva mii de euro, ci munca, zi de zi, indiferent de condiţiile meteorologice, cu animalele de suflet ale fostului ministru al Agriculturii, celebrul Petre Daea. Ministrul cu oaia. Mi-au auzit urechile cum ”profesioniştii” de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fix cei care ar trebui să se îngrjească că avem mâncare sigură în farfurii şi că animalele din România nu mor pe capete, au făcut-o de oaie, atât la propriu, cât şi la figurat.
Cum este posibil ca primele focare de influența aviară, pestă porcină africană, pesta micilor rumegătoare sa fie confirmate prima dată în județul Tulcea ?
Da, profesioniştii care s-au ocupat de Ghiţă, doborând toate recordurile în materie de incompetenţă în gestionarea pestei porcine africane, pierderile suferite de România fiind de ordinul miliardelor de Euro, şi încălcând toate normele legale prin contaminarea solului şi pânzei freatice prin îngroparea ilegală a milioane de porci în toată ţara, lovesc din nou.
Pentru a fi în ton cu Olimpiada care se desfăşoară în această perioadă, ultima medalie luată de conducerea ANSVSA la campionatul de incompetenţă profesională este una de aur, pentru că s-a trezit, trasă de mânecă de fermieri, că în România au apărut mortalităţi excesive la oi, într-un final fiind confirmată prezenţa pestei micilor rumegătoare.
Nici mai mult, nici mai puţin decât o boală extrem de mortală în rândul acestor specii şi una care, dacă nu se întâmplă vreun miracol şi cineva cu putere de decizie din Guvern nu ia măsuri urgente, are o probabilitate foarte ridicată de a duce la blocarea exporturilor de ovine şi caprine. Ministrul Florin Barbu e dispărut în păpușoi. Nu a auzit nimeni de el în ultima perioadă. Statele vecine au impus măsuri de dezinfecție la frontiere din cauza pestei micilor rumegătoare, în schimb România se uită la stele. Măsurile de combatere a pestei micilor rumegătoare sunt aproape egale cu zero.
Nici măcar la capitolul de impresie artistică nu stă bine conducerea ANSVSA, pentru că toată comunicarea pe acest subiect este lacunară şi nu a reuşit să explice cum a pătruns boala în România. Mai mult, în loc să îşi vadă de scopul de a ţine animalele sănătoase şi a preveni astfel de situaţii care costă România sute de milioane şi chiar miliarde de euro, ANSVSA se războieşte în comunicatele sale de presă cu cei care promovează fake news, certând pe cei care au vehiculat scenarii în mediul online şi în presă, în condiţiile în care o instituţie cu peste 5.000 de angajaţi la nivel naţional nu a fost în stare să comunice clar şi transparent cu privire la apariţia a încă unei nenorociri pentru zootehnia românească.
Da, este vorba de chiar acei fermieri care îşi văd afacerile distruse şi munca de o viaţă batjocorită, disperaţi în a primi un răspuns din partea autorităţilor, pe care ANSVSA îi trage de urechi în comunicate de presă. Copilul minune al medicinei veterinare românești, Alexandru Bociu, a fost mai tot timpul preocupat de vacanțe prin Asia și țările arabe sub pretextul deschiderii de noi piețe.
Mai grav, cât despre combaterea bolii, gurile rele spun că Preşedintele – Secretar de Stat, medicul veterinar Alexandru Nicolae Bociu, s-a luptat intens cu primul mare focar de pesta micilor rumegătoare chiar din concediul de odihnă, nu de alta dar avea deja biletele cumpărate. Aceleaşi guri rele spun că restul conducerii ANSVSA a făcut-o de oaie şi în relaţia cu Comisia Europeană, aruncând vina pe alte state membre pentru apariţia bolii în România, în condiţiile în care ei nici măcar nu știu câte oi avem, la zi, în România.
Cât de mare este amploarea dezastrului?
Aflăm chiar de la ANSVSA, că România exportă anual în jur de 1.5 milioane de ovine şi că industria este una de sute de milioane de euro. Se pare că acolo unde este un sector care aduce profit fermierilor, spuma medicinii veterinare din România, numită de coaliţia PSD-PNL la conducerea ANSVSA, joacă un rol decisiv în ruinarea acestuia. Citind comunicatele de presă ale ANSVSA, observăm că laitmotivul conducerii este deschiderea de noi pieţe de desfacere pentru fermieri şi producători, lucru care, în contextul actual, este de un penibil fără margini.
Practic, deschidem noi pieţe pentru producătorii şi fermierii români pentru ca ele să fie închise din cauza incompetenţei conducerii ANSVSA, care nu este în stare să ştie ce are în propria ogradă, dar îşi abureşte şefii din Guvern cu teoria exporturilor de milioane de animale. Odată ce i-ai trimis marfă proastă unui partener comercial şi, mai mult, acesta s-a pricopsit şi cu vreo boală în rândul animalelor de care nu mai scapă curând, probabilitatea ca acesta să îti mai ofere încredere în continuare este extrem de scăzută.
Alexandru Bociu și Septimiu Marica, un cuplu infracțional organizat la vârful ANSVSA
Cumva ne-am fi aşteptat ca situaţia la ANSVSA să se fi îmbunătăţit, mai ales de când hăţurile diplomatice, negocierile comerciale şi aproape toate întâlnirile importante au fost preluate şi coordonate de către fostul cadrul SRI, Septimiu Marica. Speranţa multora a fost că domnul Marica va reuşi să impună o conduită cât mai aproape de cea militară în rândul sistemului veterinar din România, mai ales ţinând cont de istoricul domniei sale în cadrul SRI, recomandându-se specialist în depistarea comportamentului disimulat. Doar că realitatea a arătat altfel şi domnul Marica, cel care a ajuns, de facto, monitorul veterinarilor din România, nu a reuşit să aducă vreun beneficiu real oamenilor muncitori şi oneşti din România, acesta fiind mai degrabă interesat de latura romantică și financiară a serviciului.
Din păcate, Serviciul Român de Informații generează grupări de criminalitate organizată în cadrul instituțiilor statului român. Oamenii detașați în instituții, precum Septimiu Marica nu fac altceva decât să genereze corupție și să subjuge mediul de afaceri. Am scris anul trecut despre activitatea infracțională a acestui domn de la ANSVA, privind șpăgile încasate de la companiile din industria cărnii. A fost ținut puțin pe tușă, apoi a revenit din nou la braț cu Alexandru Bociu. Cei doi formează un cuplu infracțional la vârful ANSVA.
Ca să vorbim strict pe subiect, Septimiu Marica încasează șpăgile de la exportatorii de ovine către statele arabe. Nu poate nimeni să exporte ovine dacă nu îi dă șpagă acestui fost ofițer SRI. O parte din mita încasată de la oamenii de afaceri ajung la președintele ANSVSA, Alexandru Bociu. SC Mahmud Impex SRL, Omega Livestock SRL, Al Kastal Chartering SRL, United For Food SRL, Balana Expres sunt doar câteva dintre companiile exportatoare ce sunt jefuite de Septimiu Marica și Alexandru Bociu. Nu se încarcă oile pe vapor până nu se încasează șpaga în valoare de sute de mii de euro pentru șefii infractori de la ANSVSA.
Ei nu știu unde se află focarul pestei micilor rumegătoare deoarece oile sunt aduse la centrele din Brăila, Constanța, Tulcea și Constanța din toată țara. Companiile exportatoare strâng de obicei în jur de 40 de mii de capete în aceste centre. Înainte de a fi urcate pe vapor sunt puse la îngrășat pentru a nu pierde în greutate și pentru a putea face față condițiilor de transport până la țările de destinație. ANSVA a făcut doar verificare prealabilă în aceste centre, la ochi, fără a efectua analize de sânge la animalele trimise la export. Așa ne-am trezit cu zeci de focare pe tot teritoriul țării și sute de mii de animale sacrificate.
Sute de mii de oi au fost deja ucise din cauza incompetenţei conducerii PSD-PNL de la vârful ANSVSA, şi, probabil, numărul va fi de ordinul milioanelor în viitorul imediat următor? De ce toţi politicienii care se bat cu pumnul în piept pentru zootehnia românească tolerează aceeaşi lipsă de profesionalism? Câţi fermieri trebuie să mai dea faliment şi câte miliarde de euro trebuie să mai piardă România până când frâiele sistemului veterinar din România vor fi preluate de nişte profesionişti care îşi iubesc ţara şi meseria?
Adio, Ghiţă! Adio, Mioriţă! Ce urmează…?