Anchetatorii.ro a intrat în vizorul mafiei care a acaparat țara în ultimii 33 de ani. Baronii locali și mafioții se înghesuie să ne dea în judecată s-au să ne amenințe cu pușcăria prin case celebre de avocatură precum Stoica și Asociații. Ghinion. Anchetatorii.ro lucrează cu documente și materialul clientului, astfel mai multe instanțe deja au respins plângerile formulate de oamenii mafiei. În acest material continuăm seria dezvăluirilor despre mafia argilei și legăturile mafiote dintre grupările transpartinice infiltrate în instituțiile statului român.
Miniera Medgidia este o companie controlată în trecut de revoluționarul și parlamentarul PSD Dan Iosif. Dan Iosif a încetat din viață la vârsta de 57 de ani în dimineața zilei de 5 decembrie 2007, într-un spital din Novosibirsk, Rusia, unde urma un tratament împotriva cancerului pulmonar avansat de care suferea.
Miniera Medgidia avea contracte cu firme spaniole pentru furnizarea argilei în acea perioadă. Odată cu moartea lui Dan Iosif, firma intră în insolvență, iar un tip din Caraș Severin, șofer în Spania, vine și îi povestește lui Cătălin Vrânceanu despre afacere. Primul administrator judiciar al Miniera Medgidia a fost arestat, pentru că a refuzat transferul licenței către gruparea criminală patronată de Vrânceanu. Denunțătorul șofer, Cornea Ion Daniel, zis DIBA, îi aruncă în autoturism 10.000 de euro, apoi lacheii grupării criminale din DIICOT și DNA s-au executat.
Aurel Gheorghe, directorul general al Agenției Naționale de Resurse Minerale semnează singur, fără aviz juridic transferarea licenței de argilă în perimetrul Țibrinu.
Privatizarea IPROMIN și spionajul industrial rusesc
În anul 2006 IMPROMIN SA este privatizată de mafia de partid și de stat. La șase ani distanță, în anul 2012, un spion rus a fost prins de autorităţile române cu documente importante despre zăcămintele României. SC IPROMIN SA Bucureşti a divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul “SUVAROV”. Directorul Sorin Berchimiș îi oferă lui Cătălin Vrânceanu o licență de exploatare pentru compania LCC Compania Cărbunelui, însă Vrânceanu uită să facă plata. Vrânceanu face zeci de milioane de euro prin devalizarea termocentralei Mintia prin intermediul firmei LLC Compania Cărbunelui.
Moldomin se afla în faliment din 4 noiembrie 2010, iar în septembrie 2011 lichidatorul, RTZ & Partners, anunța că firma Mineco AG, înregistrată în Elveția dar legată de interese rusești va prelua producătorul de cupru din Moldova Nouă.
La informațiile DIICOT Caraș Severin, DIICOT Central îl arestează pe Aeroportul Otopeni pe geologul rus Mikhail Orlov, colaborator al firmei Mineco, iar asupra lui anchetatorii au descoperit mai multe documente clasificate. Orlov este reținut pentru spionaj. Sunt reținuți Sorin Berchimiș și directorul general adjunct al Moldomin. Orlov este făcut dispărut, o acțiune tipică pentru serviciile secrete, Berchimiș face infarct și moare, iar directorul adjunct este condamnat la 4 ani și șase luni cu suspendare.
Vrânceanu râmâne de neatins până în zilele nostre cu zecile de milioane de euro furate de la statul român. În perioada 2012-2018 Cătălin Vrânceanu îi are pe statul de plată pe directorul ANRM Aurel Gheorghe și pe Stoica Viorel – inspector superior la ANRM – CIT Caransebeș. Un alt personaj aflat pe statul de plată al omului de afaceri Cătălin Vrânceanu este deputatul PSD Silviu Hurduzeu, acesta din urmă favorizând activitate infracțională a familiei Vrânceanu în perioada cât a fost președinte al Consiliului Județean Caraș Severin și nu numai.
Va urma!