În Dolj, comuna Coșoveni primarul în funcție este Virgil Grigore (PNL) un apropiat al lui Fane Stoica parlamentar PNL. În Dolj acestui liberal Fane Stoica i se spune ”Butoane” sau ”Împăratul”.
Legenda spune că acest Virgil Grigore a lucrat la Petrom unde se îndeletnicea cu furtul de motorină și butelii. În acea perioadă s-a împrietenit cu un anume Voicu – polițist CFR, ajuns ulterior polițist la județ – secția economic. Fiindcă avea probleme cu consumul de alcool, a fost ajutat să se trateze la București prin intermediul rudelor sale. Tot prin intermediul rudelor sale, Virgil Grigore, a cunoscut un polițist cunoscut drept Decu de la structura de investigații interne a MAI (DGIPI) așa zisul ”doi și-un sfert”. Cu ajutorul lui Decu a reușit să concesioneze o suprafață pe malul Jiu în apropierea localităţii Malu Mare de la o societate de stat, privatizată și apoi falimentată. Numele acesteia se regăsește în primele avize de mediu ale SC Virgil TRANS SRL.
Din filmările care sunt deja publice reiese clar cum această firmă a exploatat direct din albia râului, improvizând un drum pentru utilaje chiar până în mijlocul râului şi încărcând direct în camioane, distrugând astfel malurile râului şi albia, distrugând ecosistemul protejat. Şocant este faptul că această balastieră ilegală a funcţionat mai bine de 10 ani, timp în care a valorificat mii de basculante de piatră şi nisip. Treaba a mers ca unsă pentru că șefii cei mari au fost miluiți de acest Virgil Grigore.
În urma apariției unei investigații ăn ziarul Indiscret de Olt, Fane Stoica zis Butoane l-a ajutat pe Virgil Grigore să obțină în mod suspect un acord de mediu în cadrul unei arii protejate pe râul Jiu.
Afacerea a început prin excavarea unei bălți de pescuit, de fapt atunci când a primit avizul și autorizația în memoriu către cei de la mediu, citez „crearea unui complex de agrement pentru comunitatea Malul Mare”. Malul Mare este o Comună la 10 km de comuna Coșoveni și la maxim 10 km de municipiul Craiova la fel ca și comuna Coșoveni. Bineînțeles, Grigore a vândut piatra și nisipul excavat, balta este domeniu privat, nu intră nimeni acolo.
Sursele Anchetatorii.ro afirmă că au fost și bătuți câțiva localnici în trecut care au îndrăznit să meargă la pescuit. Ulterior, cu ajutorul lui Fane Stoica a primit o suprafață foarte mare de exploatat din Jiu, sub pretextul că decolmatează, curață îndreaptă malurile. Acolo a apărut cea mai mare balastieră din zonă. Exploatată fără avize, autorizații, fără cântar, fără înregistrări contabile.
Sursele Anchetatorii.ro afirmă că piatră și nisipul exploatat ajung la dezvoltatorii imobiliari din județ printre aceștia ar fi interpușii acestui parlamentar Fane Stoica și chiar către interpușii familiei PSD, Manda/Olguța. Grigore excavează cât vrea, unde vrea, iar mașinile pleacă fără avize, cântarire, etc.
Orice sesizare făcută se blochează, nimeni nu investighează în zonă deoarece este protejt de cele două clanuri politice mafiote Butoane și Manda/Olguța.
Fostul director Cosmin Călin de la Aba Jiu, azi Director la Drumuri Naționale Dolj, este un apropiat al lui Virgil Grigore. Acum 6 luni băiatul lui Virgil Grigore a fost angajat la această instituție, susțin sursele Anchetatorii.ro.
Virgil Grigore a devenit primarul comunei Coșoveni în 2020 din partea PNL cu ajutorul lui Fane Stoica, zis Butoane, iar în 3,5 ani și-a făcut cel mai modern restaurant de evenimente din zonă cu o intrare ilegală din DN. Firmele sunt fără profit sau unul foarte mic, dar în realitate dețin o avere enormă. Tot imperiul lui Virgil Grigore a fost realizat prin exploatarea ilegală din aria protejată a râului Jiu.
Primarul Grigore „lucrează” și exploatează Jiul prin intermediul soției. Cel care îi este paravan acum este un anume Șerban Răzvan al cărui frate este Șerban Mario consilier local PSD din Coșoveni.
Unul din principalii parteneri de afaceri ai primarului Grigore este Adrian Tudose, patronul companiei ADRILEX IMP.EXP. SRL.
Procurorul Lia Sorin Marin, de la Parchetul Corabia, și comisarul șef Sorin Bulintis, fostul șef al Poliției Rutiere din localitate și Adrian Tudose de la Adrilex și fiul său Alexandru Tudose au fost reținuți anul trecut pentru o serie de infracțiuni. Afacerea lui Adrian Tudose este administrată și de fiul său Alexandru Tudose. Firma lui Tusose are o cifră de afaceri de circa 18 milioane de euro și un profit sub 100 de mii de euro pe anul 2022. Diferența majoră ne arată că Adrian Tudose eludează plata taxelor către statul român, având parte de protecția procurorilor corupți din zona Oltenia.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a comunicat că infracţiunile ar fi fost comise începând cu anul 2016.
„Transportul ar fi depășit tonajul prevăzut de lege. Au fost niște discuții pe plan local cine să cântărească pietrișul, marfa aparținea societății Adrilex, s-ar fi intervenit și s-ar fi ajuns la lucruri mult mai grave. Totul pentru a se evita sancționarea celor de la Adrilex care erau apropiați de fostul șef al Poliției Rutiere din Corabia. Acesta din urmă ar fi apelat la procurorul Lia care ar fi dispus ca pe numele polițiștilor care au oprit în trafic transportul să se întocmească un dosar penal pentru abuz în serviciu. Iar de aici lucrurile s-ar fi complicat mai mult”, au declarat surse judiciare.
Cine este procurorul reținut
Procurorul Sorin Lia Marin este unul dintre fondatorii Asociației Inițiativa pentru Justiție, apropiat al procurorul militar Bogdan Pârlog, ambii fiind copreședinți.
În aprilie 2021, un număr de 39 de magistrați militari au sesizat Inspecția Judiciară, solicitând excluderea din magistratură a lui Sorin Marian Lia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, dar și a lui Bogdan Ciprian Pârlog, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Totul s-a întâmplat după ce Lia si Pârlog au publicat un comunicat în care au făcut afirmații extrem de grave cu privire la sistemul parchetelor militare și la probitatea profesională și morală a procurorilor din cadrul parchetelor militare.
De asemenea, procurorul Lia a candidat la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), însă nu a fost votat de colegi.
Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, prin purtătorul de cuvânt, a transmis următorul comunicat de presă, aducând la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova anume desemnat să efectueze urmărirea penală faţă de magistraţi a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru 24 ore faţă de următorii inculpaţi:
- L.S.M. (Lia Sorin Marin, n.ed.), procuror în cadrul unei unităţi de parchet de pe lângă judecătorie, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
– abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, raportat la instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale;
– favorizarea făptuitorului în formă continuată, raportat la modul deinstrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie;
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii -raportat la faptul că, în perioada 17 – 26 februarie 2022, a comunicat către persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrător de poliţie, informaţii nedestinate publicităţii din mai multe dosare, aflate în lucru în anchetă proprie/în supravegherea urmăririi penale;
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii -raportat la faptul că, în perioada 21.12.2022 – 17.01.2023, a comunicat către persoane neautorizate (lucrător de poliţie) date şi informaţii cu caracter secret de serviciu;
– abuz în serviciu -raportat la faptul că, în luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosarul penal, în care exercita supravegherea urmăririi penale;
– abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals – raportat la faptul că, în perioada 19 – 20.12.2021, s-a folosit de funcţia de conducere, emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier;
– abuz în serviciu, – raportat la faptul că, în data de 27.10.2021, a intervenit la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie, pentru ca prietenul său (lucrător de poliţie) să fie mutat la o altă structură de poliţie.
- B.N.S (Sorin Bulintis, n.ed.), lucrător de poliţie, pentru săvârşirea a două infracţiuni de instigare (directă) la
abuz în serviciu şi a unei infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale;
- Adrian Tudose, administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, instigare (indirectă) la abuz în serviciu, instigare (indirectă) la favorizarea făptuitorului, instigare (directă) la uzurparea funcţiei în formă continuată, instigare (directă) la abuz în serviciu şi instigare (directă) la uzurparea funcţiei;
- R.C. pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe
ori de înscrisuri, instigare (indirectă) la abuz în serviciu şi instigare (indirectă) la favorizarea făptuitorului.
Comunicatul Parchetului mai face precizarea că, în cadrul aceluiaşi dosar penal, s-a mai pus în mişcare acţiunea penală şi faţă de alte patru persoane:
I. I.A.D., lucrător de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, uzurparea funcţiei, abuz în servici şifals intelectual;
II. C.C.A., lucrător de poliţie, pentru săvârşirea infracţiunii de uzurparea funcţiei, în formă continuată;
III. B.G. pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi mărturie mincinoasă;
IV. S.V. pentru săvârşirea infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
Măsura reținerii procurorului a fost avizată de către Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.