ANALIZE

Rusia își intensifică războiul hibrid împotriva României! Alegerile sunt compromise de fermele de troli dirijate de Kremlin

Rusia își intensifică interferența în alegerile din România prin fermele de troli, care au invadat rețelele de socializare, influențând opinia publică din România și intervenind în viața politică și socială a țării. Ignorarea acestei imixtiuni este un act iresponsabil din parte Serviciului Român de Informații. Trolii Kremlinului manipulează percepția publicului românesc prin milioane de comentarii și postări pe Facebook, Tiktok și Instagram.

Centrul Național Cyberint din cadrul SRI condus de Anton Rog pare să acționeze în interesul Federației Ruse prin protejarea conținutului de pe rețelele de socializare ce amplifică tezele Kremlinului, precum și susținerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cea mai importantă voce a propagandei Rusiei la București este Diana Șoșoacă. Mesajele Dianei Șoșoacă sunt amplificate puternic pe rețeaua chinezească TikTok unde aceasta are 1,7 milioane de urmăritori din 7,4 milioane de utilizatori.

Diana Șoșoacă

Acțiunile Rusiei sunt de o finețe extraordinară și țintesc în principal adversarii politici ai Dianei Șoșoacă, astfel poate fi explicată și accederea sa în Parlamentul European. În campania electorală de la alegerile locale echipele de campanie ale partidelor politice parlamentare au observat invazia programată de Rusia pe rețelele de socializare românești însă au fost neputincioase în a-și apăra partidele și candidații. PNL și PSD au fost neinteresate de subiect la alegerile locale deoarece stau pe fostele structuri ale partidului comunist, iar voturile au fost cumpărate de primari. PSD are propria fermă de troli în Băneasa cu circa 500 de angajați, fiind și partidul cel mai puțin afectat de interferența Rusiei în alegeri.

Fermele de troli rusești au acționat masiv împotriva partidului AUR deoarece se află pe nișa suveranistă cu Diana Șoșoacă

Parlamentarii români primesc mesaje anonime care promovează oprirea sprijinului pentru Ucraina, dar și mii de comentarii negative în momentul în care se pronunță împotriva Rusiei. Aici nu mai vorbim cât de corectă este susținerea Ucrainei și a lui Volodimir Zelensky, chiar dacă mulți dintre noi nu suntem de acord cu politicile slugarnice ale președintelui Iohannis și subalternilor săi, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, ci de faptul că opinia publică din România este bombardată de aceste ferme de troli ale Kremlinului.

Ignorarea acestei imixtiuni în viața politică și socială a țării de către Serviciul Român de Informații, iar influențarea opiniei publice prin acțiuni directe sau prin intermediul unor „idioți utili”, este un act de o iresponsabilitate maximă. Permițând ca mesajele să fie dictate în spațiul public de marionetele Rusiei, autoritățile române creează o breșă reală de securitate în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare.

Diana Șoșoacă – Parlamentul European

Alegerile sunt compromise de fermele de troli dirijate de Kremlin

Federația Rusă interferează puternic alegerile din toamnă deoarece are nevoie de o marionetă la Cotroceni pentru a bloca sprijinul pentru Ucraina, precum și de intrarea partidului condus de Diana Șoșoacă, SOS România, în Parlamentul României. Diana Șoșoacă este ajutată în mediul online de Rusia prin intermediul unui software îmbunătățit cu inteligență artificială cunoscut sub numele de ”Meliorator” prin care sunt create conturi false ce generează zeci de mii de comentarii și postări zilnic la unison.

Echipele de campanie ale candidaților la prezidențiale sunt disperate și încearcă cu greu să blocheze activitatea fermelor de troli dirijate de Rusia. La fiecare postare apar imediat mii de comentarii negative împotriva candidatului fie el, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă sau George Simion, deși a fost postată doar de câteva zeci de minute și nu are distribuiri. Aceste lucruri pot fi confirmate de echipele de campanie.

Rețelele sociale din România sunt dominate de grupuri și indivizi ale căror mesaje sunt în acord cu propaganda rusească. Această prezență nu reflectă neapărat numărul real al susținătorilor, ci activitatea intensivă a trolilor Kremlinului, demonstrată de investigațiile jurnaliștilor și organizațiilor civice la nivel internațional. Analize recente indică că peste o treime din conturile active pe platforme precum META sunt controlate artificial, fiind administrate de boți care promovează mesaje dictate de la Moscova.

Pe rețeaua TikTok controlată de China situația este dramatică. Boții dirijați de Rusia o ridică în slăvi pe Diana Șoșoacă, în timp ce adversarii săi politici, în special George Simion și Mircea Geoană, sunt demonizați. Dezbaterea electorală este manipulată de influența masivă a Federației Ruse. TikTok nu are echipe de moderare a conținutului în Europa. Echipele de moderare ale TikTok la nivelul UE sunt formate din echipe mici până în 20 de persoane, iar totul trece prin filtrul boților.

Imixtiunea rusească în alegerile din țările occidentale ar trebui să fie o lecție pentru România însă Serviciul Român de Informații nu are director de anul trecut, fiind condus de un personaj sulfuros extrem de apropiat de generalii mafioți, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. În momentul de față România este victimă sigură. Să nu vă mire faptul că marionetele Rusiei vor accede la cele mai înalte funcții în stat, după alegerile prezidențiale și parlamentare.

Ce spun agențiile de informații din SUA, Canada și Țările de Jos despre fermele de troli din Rusia care au influențat alegerile și opinia publică

Agențiile americane, inclusiv FBI și Cyber National Mission Force (CNMF), alături de agențiile din Canada și Țările de Jos, au publicat un aviz comun care detaliază operațiunea de influență și tehnologia utilizată, dezvăluind o fermă de troli axată pe rețelele de socializare, îmbunătățită cu AI, utilizată pentru a sprijini obiectivele guvernului rus.

Potrivit avizului, afiliați ai Russia Today, o organizație media sponsorizată de statul rus, au utilizat Meliorator, un pachet software îmbunătățit cu inteligență artificială, pentru a crea persoane online care să reflecte persoane de naționalități diferite pentru a posta dezinformări referitoare la țări care includ SUA, Polonia, Germania și Țările de Jos.

„Meliorator este capabil să creeze profiluri de social media cu aspect autentic, să imite conținut realist de social media, să reproducă dezinformările altor roboți, să perpetueze automat relatări false și să formuleze mesaje în funcție de tipul de robot care îl utilizează. Agențiile autoare îndeamnă companiile de social media să identifice acest tip de activitate a trolilor pentru a contribui la reducerea volumului campaniilor de dezinformare ale Rusiei.

Acțiunile de astăzi reprezintă o premieră în ceea ce privește perturbarea unei ferme de troli pentru rețelele sociale susținută de Rusia și îmbunătățită de inteligența artificială generativă”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

„Rusia intenționa să utilizeze această fermă de roboți pentru a disemina dezinformarea străină generată de IA, escalându-și activitatea cu ajutorul IA pentru a submina partenerii noștri din Ucraina și a influența narațiunile geopolitice favorabile guvernului rus.”

Conturile de social media care au fost utilizate au fost înregistrate folosind servere private de e-mail care depindeau de cele două nume de domenii pe care FBI a reușit să le confiște. Platforma de social media X a suspendat restul conturilor bot care au fost identificate în documentele judiciare, din cauza încălcării termenilor de serviciu.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button