ANCHETE

Ministrul Energiei Virgil Popescu are legături strânse cu Iranul, principalul aliat al Rusiei

Ministrul Energiei Virgil Popescu se află în centrul unui scandal de amploare cu președintele AUR, George Simion. Din ambele tabere s-au aruncat cuvinte grele și acuzații ce țin de siguranța națională. Virgil Popescu a epatat pe Facebook sâmbătă când l-a numit pe liderul AUR, ”trompetă rusească”. Președintele AUR a primit informații că ministrul Energiei se află la Viena într-o vizită privată. George Simion și mai mulți parlamentari AUR au avut o vizită de lucru în Austria, astfel l-au întâmpinat pe ministrul Energiei la aeroport.

Președintele AUR l-a acuzat pe ministrul Energiei că este sluga austriecilor de la OMV și că ar avea legături cu Rusia și Iranul. Deasemenea, Virgil Popescu l-a acuzat pe Simion de legături cu Rusia. Am urmărit conflictul dintre cei doi lideri politici și vom încerca să facem puțină lumină în legătură cu acuzațiile despre Rusia, Iran și austriecii de la OMV.

Virgil Popescu – George Simion – Otopeni

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis printr-un comunicat de presă că cere atât ministrului Energiei, Virgil Popescu, cât şi premierului Nicolae Ciucă, dovezi că George Simion are legături cu Rusia.

Din datele publice, declarațiile de avere și interese, reiese că George Simion nu are nici o legătură cu Federația Rusă, acesta chiar fiind expulzat din Republica Moldova de Vladimir Voronin și Igor Dodon, ambii fiind cunoscuți ca argați ai președintelui rus Vladimir Putin. Este cunoscut faptul că George Simion a organizat mai multe marșuri patriotice cu scopul de a reunifica Basarabia cu România.

Legăturile lui Virgil Popescu cu Iranul, principalul aliat al Federației Ruse

Virgil Popescu – Iran

Potrivit declarației de interese și avere a ministrului Energiei, Virgil Popescu, acesta este președintele Camerei de Diplomație Comercială cu Republica Islamică Iran și președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Islamică Iran. Virgil Popescu mai este acționar la trei companii SC AUTOMOTORS SRL, SC ROLAVIT SRL și SC VILARO DESIGN SRL. Virgil Popescu are și acțiuni la Romextera Bank. Legat de cele trei firme menționate mai apar două companii controlate de fosta soție a ministrului Popescu, doamna Laura Negulescu, LAVIST SRL și VILAST CONSULT SRL.

Virgil Popescu – Iran

Virgil Popescu, un ministru milionar – avere impresionantă

Potrivit declarației de avere, Virgil Popescu are nenumărate proprietăți, companii, acțiuni și conturi în bancă cu multe zerouri. Popescu a fost retinut în 2000, pentru 24 de ore, sub învinuirea săvîrșirii infracțiunilor de fals, uz de fals, șantaj și delapidare. ”Procurorii Parchetului Național Anticorupție (PNA) au în atenție dosarul fostului director al PETROM Mehedinți, Virgil Popescu, acuzat de șantajarea patronului unei firme private, Alexandru Hornoiu, ca acesta din urmă să vândă un teren către un apropiat al lui Popescu”, nota ziarul Adevărul.

Virgil Popescu deține împreună cu soția un complex de lux pe malul Dunării în comuna Vrancea din județul Mehedinți, cunoscut ca Ponton VIBE cu o cifră de afaceri pe 2021 de 516.094 RON.

Ponton VIBE
Ponton VIBE

Virgil Popescu a făcut avere cu ajutorul benzinăriilor OMV PETROM, astăzi, aflate pe numele soției sale Laura Negulescu, respectiv compania Lavist SRL. Gurile rele susțin că divorțul ministrului Popescu a fost doar de ochii lumii, pentru a nu putea fi acuzat de conflict de interese având în vedere natura funcțiilor pe care le deține în stat.

Virgil Popescu a fost secondat la dezbaterile din comisiile parlamentare pe Legea Offshore de oamenii OMV Petrom, fapt ce a ridicat mari semne de întrebare. Economistul Mircea Coșea l-a acuzat pe Virgil Popescu că a trădat interesele României, iar Legea Offshore este una cu dedicației pentru pentru patronii de la Viena, astfel s-a modificat un paragraf prin care gazul românesc extras din Marea Neagră poate fi exportat în afara țării. Virgil Popescu s-a justificat pe Facebook, duminică, afirmând că a fost la Viena pentru cununia fiicei sale, însă oamenii au speculat că nu ar fi chiar adevărat deoarece acesta era însoțit pe aeroport doar de Gigel Știrbu, fost ministru PNL.

OMV Petrom a decis să mute din România în Austria 475 de milioane de euro

Cu un preţ al motorinei de 9 lei pe litru, mai mare cu 45% de la începutul acestui an, ceea ce a adus un profit net istoric pentru singura companie care exploatează petrol în România, fiind una cu acţionariat majoritar austriac, un anunţ care i-a luat prin surprindere pe investitori: Petrom vrea să acorde acţionarilor 2,5 mld. lei sub formă de dividende speciale.

Cu alte cuvinte, pe lângă dividendele de 1,9 miliarde de lei din profitul pe 2021, deja plătite la începutul lunii iunie, Petrom mai vrea să le acorde alte 2,5 mld. lei către acţionari pe fondul „poziţiei financiare solide“.

Din prima repartizare, austriecii de la OMV au luat acasă circa 1 mld. lei, ceea ce înseamnă că dacă şi a doua repartizare va fi votată de acţionari, adică până la urmă dacă OMV va aproba,  austriecii vor mai lua alte 1,3 mld. lei, aşadar un total de 2,3 mld. lei (457 mil. euro).

OMV Petrom este legat ombilical de Gazpromul lui Vladimir Putin având o serie de parteneriate, inclusiv un memorandum secret semnat de președintele grupului și Alexei Miller, șeful Gazprom. Din cadrul grupului OMV fac parte și două companii rusești asociate Gazprom, care figurează la aceeași adresă cu Gazprom Bank și compania mamă din Rusia.

IRAN – Nasty Vlădoiu, șeful lui Virgil Popescu

Nasty Vlădoiu, președintele Uniunii Internaționale a Camerelor Bilaterale de Comerț și Industrie i-a oferit ministrului Virgil Popescu postul de președinte al Camerei de Diplomație Comercială cu Republica Islamică Iran. Cei doi ar avea o relație de prietenie. De unde și până unde are Virgil Popescu afaceri cu iranienii râmâne tot o mare întrebare. Oare este unealta unor personaje sus puse la nivel european!?

Virgil Popescu – Nasty Vlădoiu

Uniunea Europeană a dat directive clare chiar acum două săptămâni pe tema importurilor din Iran, dar Virgil Popescu stă la masă cu iranienii. UE spune clar că este interzis importul de țiței, gaze naturale, produse petrochimice și petroliere din Iran.

EU sanctions

In addition to implementing UN sanctions, during the past decade the EU imposed a wide range of autonomous economic and financial sanctions on Iran, including:

  • restrictions on trade in several goods: prohibition to export to Iran arms, dual-use goods and goods which could be used in enrichment-related activities; prohibition to import crude oil, natural gas, petrochemical and petroleum products; prohibition to sell or supply key equipment used in the energy sector, gold, other precious metals and diamonds, certain naval equipment, certain software, etc.
Virgil Popescu – Iran

Nasty Vlădoiu este cunoscut ca un personaj cu un trecut mai colorat. Nasty Vladoiu (doctor din 2005) a terminat o facultate de drept privată în 1996. Vlădoiu ar fi făcut parte din loja masonică Tăcerea, fiind preşedintele Camerei de Comerţ România – Israel, preşedinte Asociaţia Română de Luptă Antiterorism; s-a lansat în masonerie ca ginere al lui Dorin Voinea, fost Pro-Mare Maestru al MLNR în perioada Bebe Comănescu; – nota Cotidianul.ro.

Presa vremii a mai relatat că Nasty Vlădoiu ar fi fost acuzat de evaziune fiscală.

„Perchezițiile se desfășoară la domiciliul avocatului Nasty Marian Vlădoiu, președintele Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România, și la biroul acestuia de la Camera de Comerț și Industrie a României.

Acesta este suspectat că, în perioada 2011-2014, a omis în actele contabile să declare sumele reale pe care le câştiga, declarând venituri mult mai mici.

Persoana vizată urmează să fie condusă la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. „Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat, până în prezent, la suma de 144.000 de lei”, se arată în comunicat.”

Argatul lui Popescu, cenzor la Asociația Camera de Diplomație Comercială cu Republica Islamică Iran

Boșoancă Iulian Cristian

Directorul de cabinet al ministrului Virgil Popescu, Boșoancă Iulian Cristian, ocupă postul de cenzor în cadrul Asociației Camera de Diplomație Comercială cu Republica Islamică Iran. Virgil Popescu i-a oferit și un post gras la Electrica. Acesta ocupă funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Electrica.

Electrica este firma aia de stat cu 125 de posturi de directori, firmă al cărei președinte este nimeni altul decât concitadinul ministrului Popescu, un anume Iulian Cristian Bosoancă, cu greu încăput în hainele devenite prea strâmte pentru el. Pentru amatorii de senzații tari, să spunem că Bosoancă își sprijină deciziile pe colaborarea celebrului Gicu Iorga, șeful clubului de table din Giurgiu, aghiotantul altui om cu „greutate” (la propriu, desigur) din jurul lui Factură-Vodă(Virgil Popescu), fostul ministru al Energiei, Toma Petcu.”, nota economistul Petrișor Peiu.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button