ANALIZEPOLITICĂ

Baronul Toma Faliment: ”Șarpele roșu” își ascunde averea pe numele rudelor

Municipiul Buzău este condus de baronul local, Constantin Toma, un personaj odios ce ține un oraș cu un potențial imens în subdezvoltare și sărăcie lucie. Toma este modelul clasic de baron roșu ce jefuiește după bunul plac urbea în interesul său și al camarilei infracționale care îl ajută să câștige alegerile de atâta amar de vreme. Baronul de Buzău este un mic bișnițar ajuns într-o funcție mare. Cum ar spune un clasic în viață, ”dintr-o jigodie mică a ajuns o jigodie mare”. Pe vremuri Toma vindea pepeni în piață și fabrica căruțe. Odată cu Revoluția, Toma a reușit să se facă remarcat în FSN-ul lui Ion Iliescu. De numele său se leagă falimentul răsunător al unor foste întreprinderi comuniste privatizate în folosul mafiei de partid și de stat pe mâna căreia a încăput țara în ultimii 33 de ani.

După ce veșnicul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală devenise imposibil de votat, PSD avea nevoie de o persoană care să pară varianta cea mai bună pentru primăria Buzăului. După ce au rezolvat orice contracandidat, PSD îl aducea în prim plan pe Constantin Toma. Toma a fost senator de Buzau în perioada 2000-2004 din partea PDSR (actualul PSD). În calitate de senator, acesta nu a făcut nimic bun pentru cetăţeni, dovadă că mai nimeni nu ştie ca acesta a fost şi senator.

În declarația de avere de după câștigarea primăriei, Toma apărea cu venitul realizat de la Grup Romet SA.

Denumit “Toma faliment” de presa locală, baronul roșu a băgat în faliment mai multe societăți, care erau o dată mândria județului. Slugile de bază ale domnului Toma sunt cei care astăzi ocupă funcții importante sau mai puțin importante pe la instituțiile din subordinea Primăriei Buzău.

Toma Constantin nu a avut niciodată succes în afaceri. De câte ori a fost în pragul colapsului financiar a mai dat o lovitură de tip mafiot. În 2001 a pus mâna pe Servagromec prin arestarea ilegală a factorilor de răspundere din cadrul companiei de stat. Toma a furat din Servagromec 100 de miliarde de lei vechi şi apoi l-a falimentat. A lăsat pe drumuri 2000 de angajaţi dintre care circa 1000 de tineri în plină activitate profesională. Mulți dintre acești tineri s-au văzut nevoiți să plece din țară în lipsa unui loc de muncă.

În urma acestor acţiuni de tip criminal statul român a pierdut la CEDO peste 2 milioane de euro din cauza arestării nelegale şi abuzive ale lui Ion Sandu şi Ion Barac, cercetaţi în dosarul Servagromec, la ordinul baronului Constantin Toma. Toma și-a permis să facă aceste jafuri datorită sprijinului serviciilor noastre, cele secrete, multe și inutile.

La fel de uşor nu ne mai aducem aminte cum acest individ a pus mâna pe fabrica Metalurgica , unde munceau peste 4.000 de buzoieni şi de care acum s-a ales praful.

În momentul de față baronul de Buzău este strâns cu ușa de băncile care i-au creditat afacerile oneroase cu multe milioane de euro. Într-o declarație de avere din 2016, Toma deținea doar 1/2 dintr-un teren dobândit în 2004, în altă declaraţie din 2019, acesta mai declara un teren intravilan dobândit în 1999. Pe nimeni nu a interesat, însă, că acesta a mințit în acea declarație din 2016. ANI este o instituție în moarte clinică din cauza numirilor politice. Nimeni nu știe care este averea reală a acestuia. Toate terenurile și proprietățile sunte trecute pe numele celor două fiice și pe numele altor rude.

Toma fă-te că lucrezi

Într-o campanie electorală permanentă, Toma a anunțat mai tot timpul renovări majore și a prezentat proiecte extraordinare, însă în realitate proiectele baronului de Buzău sunt niște kitsch-uri mizerabile. Cu cât Primăria Buzău are mai multe proiecte cu atât se poate fura mai mult cu ajutorul firmelor de casă. Buzoienii îşi distrug zilnic mașinile prin şantierele interminabile ale primarului PSD, însă nimeni nu are curaj să îl contrazică sau să îl pună la punct. Cine are curaj să pună întrebări este dat afară de la locul de muncă. Instanțele buzoiene au dat câștig de cauză multor oameni onești concediați abuziv de acest primar pround corupt. Curtea de Conturi afirma la jumătatea primului său mandat la Primăria Buzău că a delapidat instituția cu 500 de mii de euro.

Faptul că PSD este proprietarul județului Buzău, este de la sine înțeles. Nimeni nu poate face ceva în judeţ fără acordul premierului Ciolacu, iar Constantin Toma, este „vărul de la ţară” pentru mai marii ajunși șefi la Bucureşti. Când PSD-iştii buzoieni ajunşi la Bucureşti vin la Buzău, aceştia îl iau și pe Toma cu ei pe la mesele unde se manâncă și se bea pe cinste.

Șeful Poliției Municipale Marius Ivan a fost surprins la masă cu familia PSD la un eveniment local, acesta fiind o slugă obedientă a mafiei PSD. Discuțiile au avut loc după cortină, acolo unde spuma PSD a pregătit o masă dedicată lor, la care a participat inclusiv șeful Poliției Municipale Buzău, Marius Ivan alături de soția sa, o membră înrăită din PSD și inspectoare în cadrul ISJ Buzău. Nu este de mirare că toate dosarele care au ajuns pe mâna polițiștilor de la Poliția Municipală Buzău au primit neînceperea urmăririi penale sau pur și simplu persoanele vizate din PSD au fost sancționate cu advertisment.

Toma – Ivan

Mai mulți pseudo-jurnaliști sunt abonați la buzunarul Primăriei Buzău, iar scopul acestora este de a păstra o imagine cât mai curată a primarului și a mafiei locale PSD. Pentru jurnaliştii care îi ridică osanale baronului Toma, primăria Buzău a plătit în 2022 peste 14.000 euro oficial.

Primarul PSD din Buzău, Constantin Toma, avertisment pentru șefii Poliției și Parchetului local legat de plângerile penale împotriva sa: „Să aveţi mult mai multă atenţie”

La un eveniment dedicat Zilei Poliţiei Române, Primarul PSD al municipiului Buzău, Constantin Toma, le-a cerut, șefilor Poliției și Parchetului din Buzău să cerceteze „cu mai multă atenţie” plângerile penale făcute împotriva sa. „Nu pot să fiu fericit când primesc la Primăria Buzău şi pe numele meu acasă suspiciunea de fraudă şi suspendarea tuturor plăţilor pe finanţările europene pe care le avem la Buzău”, a afirmat Toma.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care procurorii DNA au făcut percheziții privind proiectul „Reabilitare a infrastructurii rutiere, inclusiv piste pentru biciclişti, pe coridoarele deservite de transportul public în municipiul Buzău”, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, dosar care ulterior a fost clasat.

Ulterior, edilul i-a reproşat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău că, dând curs unei sesizări neasumate de o persoană, demararea unei anchete ar fi culminat cu întreruperea investiţiilor.

O altă piesă de rezistență în cadrul clanurilor interlope de la Buzău este șeful IPJ, Laurențiu Pantazi, cunoscut ca protectorul mafiei roșii. Laurențiu Pantazi și Bogdan Despescu au ajuns șefi în poliție cu ajutorul coruptului Petre Tobă. Dacă Tobă a ieșit pe ușa din dos din Poliție, Pantazi și Despescu se țin lipiți de scaune, pentru că mafia roșie are nevoie de protecția lor.

Bogdan Despescu – Laurențiu Pantazi

Baronul Buzăului, dator vândut la bănci

Constantin Toma a juns să fie executat silit de bănci. Executorii au scos la vânzare mai multe păduri pe care edilul le deține în zona montană din județul său. Însă aceasta nu este prima dată când edilul se confruntă cu probleme cu banii, majoritatea firmelor deținute de el au intrat în faliment.

O parte semnificativă din pădurile aflate în Munții Buzăului se aflau în proprietatea primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, care au fost scoase la vânzare de executorii băncilor.

Prețul de începere a licitației publice este de peste 300 de mii de lei și reprezintă datoria pe care o are edilul la o bancă. Astfel, Constantin Toma a rămas fără o parcelă de peste 20 de hectare pe care executorii speră să obțină 120.400 de lei și reprezintă prețul cotei sale din terenul forestier, unde și soția deține jumătate. De asemenea, o altă parcelă de peste 15 hectare de pădure, care este evaluată la 93 de mii de lei, este pusă în vânzare.

Constantin Toma este cunoscut în județ pentru afacerile cu păduri. În 2004, primarul a vândut 3 hectare de pădure către ECOFOREST SA, suprafață pe care o cumpărase în 1998. Tranzacția a ridicat mari semne de întrebare pentru că această firmă era controlată de Dan Cuza, un apropiat al primarului. Ulterior a devenit directorul Urbis-Serv SRL, o firmă aflată în subordinea Consiliului Local Buzău

Mai târziu, în urma intrării ECOFOREST SA în faliment, această proprietate cu o valoare inițială de 1.500.000 de euro a fost executată pentru recuperarea datoriilor. Cumpărătorul în acest caz a fost AQUA SYSTEM PLUS SA, o altă companie controlată de Constantin Toma prin intermediul lui Bogdan Nistor, un fost angajat al GRUP ROMET. Prețul de achiziție a fost de 368.500 de euro.

Primarul Toma datorează băncilor peste 17 milioane de euro, după ce firmele sale au intrat în faliment, iar proprietățile sale sunt executate silit.

Foresta Nehoiu și venirea lui Omar Hayssam

În preajma zonei unde executorii judecătorești au pus în aplicare procedura de executare, Constantin Toma a deținut anterior și personal 3 hectare de pădure, pe care le-a achiziționat în anul 1998 de la Foresta Nehoiu. Această achiziție a avut loc înainte ca Omar Hayssam să devină o figură cunoscută în media. Pe această porțiune de pădure, fiicele lui Toma, de-a lungul mai multor ani, au dezvoltat cu succes o activitate hotelieră sub numele de Hadar Chalet.

Oana și Adriana Toma

În iulie a aceluiași an 2004, Constantin Toma a vândut aceste 3 hectare de pădure către ECOFOREST SA, o companie pe care o controla prin intermediul lui Dan Cuza, care ulterior a devenit directorul Urbis-Serv SRL, o firmă aflată sub autoritatea Consiliului Local Buzău. Mai târziu, în urma intrării ECOFOREST SA în faliment, această proprietate cu o valoare inițială de 1.500.000 de euro a fost executată pentru recuperarea datoriilor. Cumpărătorul în acest caz a fost AQUA SYSTEM PLUS SA, o altă companie controlată de Constantin Toma prin intermediul lui Bogdan Nistor, un fost angajat al GRUP ROMET. Prețul de achiziție a fost de 368.500 de euro.

În data de 15 aprilie 2014, doar o lună mai târziu, Bogdan Nistor a vândut aceeași proprietate, inclusiv cabana Hadaragu (redenumită Hadar Chalet), către societatea comercială HADAR NATURE RESORT. Aceasta era în proprietatea fiicelor lui Constantin Toma, Adriana și Oana Toma. Remarcabil este faptul că Nistor a realizat un profit de 3.146 de euro din această tranzacție, după achiziția inițială.

Hadar Chalet

În concluzie, se poate observa că schema utilizată de Toma pentru a recâștiga sau a reuși să păstreze proprietăți după falimentul GRUP ROMET poate fi repetată și în cazul de față.

Primarul Buzăului a țepuit băncile înainte să-și bage firmele în faliment

Suma de 3.671.310 euro revendicată de ALPHA BANK ROMANIA S.A. este doar o mică parte din datoria lui Constantin Toma către bănci și nu numai. Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN S.A., Vista Bank Romania S.A. (fosta Martin Bank S.A.), Nextebank S.A (fosta MKB Romexterra Bank SA), Unicredit Bank S.A., OTP Bank Romania S.A., Garanti Bank S.A., Secapital S.a.R.L. sunt ceilalți creditori ai lui Constantin Toma și ai firmelor pe care le-a falimentat. În total, Constantin Toma datorează instituțiilor enumerate mai sus 17.846.976 de euro.

O confiscare extinsă l-ar putea lăsa pe Toma și fără averea ținută pe numele altora

Potrivit unor surse, de mai mulți ani există un dosar al procurorilor europeni ce a fost încuviințat procurorilor din Ungaria să cerceteze îndeaproape rețeaua prin care edilul municipiului Buzău – Constantin Toma a țepui băncile după ce și-a băgat toate firmele în faliment. Totul s-a întâmplat după ce mai multe bunuri și imobile au fost trecute în proprietatea unor apropiați pe sume derizorii, iar proprietățile au fost rând pe rând trecute pe numele membrilor de familie ai edilului, uneori neexistând profit după vânzarea acestora sau sumele fiind derizorii pentru proprietățile respective.

Aceleași surse susțin că dosarul ar fi fost disjuns în România, iar o finalizare a acestuia ar putea duce familia Toma în faliment dacă s-ar pune în aplicare confiscarea extinsă conform Art. 112^1, din Noul Cod Penal.

Potrivit FORBES averea lui Toma era estimată la 30-35 milioane de dolari în anul 2010.

Declarația de avere a primarului Toma

”Șarpele” bătrân își ascunde averea la Chișinău

Majoritatea afacerilor oneroase ale baronului Toma stau bine ascunse pe numele neamurilor sale și chiar au depășit granițele României. În ultimul an Toma a încasat 167.162 RON, iar soția sa pensionară, Rodica Toma, a primit de la Casa de Pensii Buzău 34.248 RON.

Toma mai deține la SC GRUP ROMET SA, companie în faliment, 946.770 acțiuni în valoarea de 2.376.392,75 RON, la SC AQUAROMET SRL 198 de acțiuni în valoare de 19.800 RON, iar la SC ROMIYA BUCUREȘTI, 300 de acțiuni în valoare de 30.000 RON. Romiya este tot o companie falimentară însă aici stă mare secret al șarpelui bătrân de Buzău. În această companie este asociat cu Coman Constanța, fina sa. Pe numele doamnei Constanța sunt trecute mai multe afaceri ale baronului Toma, inslusiv în afara țării, pentru a nu putea fi interceptate de oamenii legii și băncile la care primarul Buzăului are datorii de circa 17 milioane de euro.

Coman Constanța

Un alt personaj prin intermediul căruia Toma își desfășoară activitatea infracțională este Nistor Bogdan.

Nistor Bogdan

Nistor Bogdan a fost nu doar director executiv și/sau administrator în firmele falimentare ale primarului Constantin Toma. Nistor a fost și cel care a fost numit de Toma ca responsabil de proiecte în programele PHARE RO 9807.01 şi în totate celelalte programe de creditare a societăților din Grupul Romet.

Nistor Bogdan este omul lui Toma în toate afacerile din industria apei pe care primarul municipiului Buzău le desfășoară. Inclusiv cele de peste hotarele României.

PROAQUA SYSTEM SRL este firma controlată de Toma prin intermediul lui Nistor pe Teritoriul Republicii Moldova, cu sediul social la Chișinău, sector Rîșcani, str. Costin Miron, nr. 7.

Cinque Terra – Manarola – 04.10.2017

Firma a fost înființată în 10.03.2014 și are trei asociați: persoana juridică AQUA SYSTEM PLUS S.A – 51% din acțiuni, Negură Elena – 24,50% și Goian Ana (fostă Crețu) 24,50%. Administrator al societății este buzoianul Nistor Bogdan. Funcția de director executiv este ocupată de Goian Eduard, soțul asociatei Goian.

Crețu Dumitru este asociat (30%) în Protelco Geocad SRL, o firmă din Chișinău care mai are ca asociat persoana juridică română Protelco SA (70%). Administrator este Pătrașca Constantin, cetățean român. Firma se ocupă cu proiectarea stațiilor de tratare și purificare a apei potabile de suprafață.

Afacerile lui Constantin Toma au înlesnit legăturile de afaceri ale mafiei PSD cu oficialii de la Chișinău și Moscova. Prin intermediul primarului pro-rus Ion Ceban, liderii PSD au ajuns să facă afaceri cu Rusia pe față. Gabriela Firea a comandat 40 de tramvaie din Sankt Petersburg în perioada cât a fost primar al Capitalei. Aceasta este doar una din sutele de afaceri dubioase ale liderilor PSD cu oligarhii lui Vladimir Putin.

PS: Pentru cunoscători. Afacerea cu pompe a primarului Toma este clasică pentru oamenii serviciilor secrete de toate culorile, fie ele rusești sau românești.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button