ANCHETEPOLITICĂ

Adrian Țuțuianu, contracte controversate cu statul din poziția de secretar general adjunct al Guvernului

În ultimul timp, firma de avocatură condusă de Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct al Guvernului, a fost subiectul unor controverse legate de contractele semnate cu instituții de stat, în special în contextul în care acesta ocupă o funcție importantă în cadrul Executivului. Adrian Țuțuianu este cunoscut ca unul dintre cei mai venali baroni locali ai României. Jafurile comise în județul Dâmbovița sunt cunoscute la nivel național.

Potrivit informațiilor obținute, firma Țuțuianu, Mureșan și asociații Dâmbovița a încheiat mai multe contracte de asistență juridică și reprezentare cu instituții precum Spitalul Clinic Colentina București, Spitalul Mioveni din județul Argeș, Clubul Sportiv Mioveni și altele. Nu mai puțin de două dintre aceste contracte au fost semnate după ce Adrian Țuțuianu a devenit angajat al Guvernului.

Un aspect notabil este modul în care aceste contracte au fost alocate, toate fiind atribuite prin încredințare directă. Aceasta ridică semne de întrebare cu privire la transparența și corectitudinea procesului de atribuire a contractelor în sectorul public.

Potrivit declarației de interese din 2023, Țuțuianu deține încă 800 de părți sociale la firma sa, înființată în 2020, iar acest interes în afacerea sa personală i-a adus un beneficiu semnificativ de 800.000 de lei.

O altă chestiune de interes public este legată de presupusele legături ale lui Adrian Țuțuianu cu Rusia. Țuțuianu a fost acuzat că ar fi avut conexiuni cu Rusia în timpul mandatului său de ministru al Apărării. Acesta a recunoscut că firma sa de avocatură a reprezentat Grupul Mechel, care a achiziționat combinatul de la Târgoviște. Se mai cunoaște faptul că Adrian Țuțuianu și Liviu Dragnea au livrat utilaje vechi ale Armatei Române în Rusia, spre a fi duse la topire în Celiabinsk.

Familia lui Adrian Țuțuianu pare să fie profund implicată în sectorul public. Fiica sa, Ruxandra Țuțuianu, angajată la Ministerul Dezvoltării, iar soția sa, Carmen Elena Țuțuianu, ocupând poziția de Auditor public extern la Curtea de Conturi din 2019. De asemenea, declarația de avere indică o situație financiară solidă a familiei, care deține patru apartamente, trei case de vacanță și o casă de locuit.

În plus, anul trecut, firma de avocatură condusă de Țuțuianu a încheiat două contracte suplimentare cu Spitalul Clinic Colentina, cu doar câteva luni înainte ca DNA să înceapă o anchetă penală împotriva managerului spitalului. Aceasta ridică întrebări privind posibile conflicte de interese și relații controversate în sfera administrației publice.

Arestarea managerului Spitalului Colentina – Cristian Plută

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button