ANCHETE

Vicepreședintele PSD Caraș-Severin, Ionuț Mihai Popovici, un ”țepar”  certat cu legea – partea I

În această anchetă jurnalistică vom arăta cum un om politic care conduce destinele unei instituții importante din județul Caraș-Severin, dar care are și o importantă funcție politică, este certat cu legea și implicat în multiple scandaluri de corupție, abuz de putere și nepotism, afectând negativ transparența și integritatea instituțiilor pe care le gestionează.

În anul 2018, când Ionuț Popovici era vicepreședinte Consiliului Județean Caraș-Severin, a primit de la un fost coleg din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, Mihai Bona, un contract de execuție pentru drumuri forestiere în valoare de 174.400 de lei + TVA. Interesant este modul în care a câștigat licitația firma Number One Group, fără să dețină nici personal calificat și nici utilajele necesare, dar despre aceste aspecte ar trebui ca cei responsabili să răspundă în fața autorităților.

Deoarece societatea Number One Group SRL, deținută de Popovici Ionuț Mihai, nu avea nici utilaje și nici angajați, a subcontractat lucrările către compania S.C. Sindrax Transis SRL din Mureș. Aceasta a efectuat o parte dintre lucrări, recepționate ca fiind conforme de către Direcția Silvică și făcând plata către firma lui Ionuț Popovici, Number One Group SRL. Ulterior acesta a refuzat să mai plătească facturile către S.C. Sindrax Transis SRL, pe motiv că societatea din Mureș nu ar fi dispus de angajații și utilajele necesare.

Conform declarației de interese, se poate observa că Popovici Ionuț Mihai deține 95,24% din acțiunile societății Number One Group SRL, o societate prin care acesta a reușit să sifoneze bani publici.

Societatea Sindtrax Transis SRL a somat firma lui Ionuț Popovici să plătească, iar ulterior a deschis un proces la Tribunalul Comercial Mureș, sentința recunoscând creanța și impunând plata unor penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. Pronunțată în anul 2020, sentința a fost motivată de judecător abia în august 2023, la trei ani de la finalizarea procesului.

Lucian Lascu, deținătorul Sindrax Transis SRL, declara următoarele: „Noi lucrăm în Reșița la demolarea unor active ale UCMR, aveam angajați, utilaje specifice. Domnul Popovici ne-a contactat pentru două drumuri forestiere, la Văliug și Dognecea, unde erau niște stânci foarte mari și doar noi aveam utilajele necesare”.

Câțiva reprezentanți ai Sindrax Transis au declarat că: „La un moment dat ne-a făcut plângere și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița, că acolo avea Popovici un procuror, deși ce legătură are Sindrax Transis sau comuna Văliug cu Oravița?! Dar vicepreședintele PSD Caraș-Severin, Popovici Ionuț, a încercat tot ce a putut pentru a nu face plățile”.

În motivare, judecătorul arată clar că, atât timp cât Direcția Silvică a recepționat lucrările și le-a plătit, Number One nu-i mai poate reproșa inadvertențe subcontractorului și trebuie să plătească lucrările conform devizului deja acceptat.

Astfel, de la 360.000 lei valoarea facturilor neachitate, suma totală de plată, incluzând penalitățile, ar fi crescut la aproximativ 4 milioane de lei.

Trebuie menționat faptul că pe parcursul procesului, firma lui Ionuț Popovici a încercat să deturneze sentința, formulând plângeri penale, în speranța că un posibil dosar penal ar deturna sentința de pe civil și ar scăpa astfel de plata acestor bani.

În data de 09.10.2023 pe rolul Judecătoriei Reșița a fost înregistrată cererea Biroului Executorului Judecătoresc Brad Gheorghe, prin care s-a solicitat, la cererea creditorului, ca S.C. NUMBER ONE GROUP SRL să fie executată silit, în baza sentinței civile Nr.63 din 02.11.2020.

În data de 04 aprilie 2024, societatea Number One Group SRL a formulat o contestație la executare, dar Tribunalul Caraș-Severin a respins, ca neîntemeiat, apelul formulat de apelat.

Interesant este cum un personaj de genul lui Ionuț Popovici, care are pusă deja eticheta de ”țepar”, mai are credibilitate pentru a conduce Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, căci după cum vom observa, la PSD Caraș-Severin s-au adunat toți specialiștii în sifonarea banilor publici, observație care face trimitere la un alt personaj pitoresc, Ioan Crina, dar despre acesta vom reveni cu detalii în materialele următoare.

Ionuț Mihai Popovici a mai fost acuzat de către un om de afaceri de orchestrarea unei escrocherii prin care a produs un prejudiciu de 190.000 de lei. Compania SC BRECZ PLATINUM CONSULTING a achiziționat un buldoexcavator cu finanțare de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului de la compania SC Vascu Investment & Trade SRL. Omul de afaceri Careba Dan Patriciu a adus buldoexcavatorul la o proprietate a liderului PSD Caraș-Severin, Ionuț Popovici, care a refuzat să mai predea utilajul, preferând să îl închirieze Secției de Drumuri Naționale Oravița.

Pe surse, am aflat că liderul PSD Caraș-Severin, Ionuț Mihai Popovici, ar beneficia de protecție din partea unor oameni ai legii. Trebuie menționat faptul că proba supremă în această inginerie financiară pusă la cale de liderului PSD este reprezentată de contractul întocmit ”în fals” între SC Andaria Grup și firma din Arad care a executat lucrări pentru Secția Drumuri Naționale Oravița. Mai mult, se presupune că acel contract a fost întocmit în fals deoarece utilajul aparține unei firme și este închiriat de altă firmă fără acceptul proprietarului de drept, ceea ce reprezintă dovezi care îl inculpă pe Ionuț Mihai Popovici.

În această primă parte am arătat că Ionuț Popovici nu este mai mult decât un sifonar de bani publici, în sensul în care și-a exercitat influența datorată funcției pentru a câștiga diferite contracte dubioase și bănoase cu ”statul”, neplătindu-și colaboratorii, și crezând, după modelul lui Ion Crina, un alt membru marcant al PSD Caraș-Severin, că după ”țeapă” firma va intra în insolvență și va scăpa basma curată datorită influenței asupra justiției din județ.

Va urma.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button