ECONOMIE

Colosul de la Halânga, perla industriei nucleare românești, lăsat în ruine de mafia PSD-PNL

ROMAG-PROD a produs apă grea de calitate nucleară, având cea mai mare capacitate din lume (360 tone/an). Proiectul privind construirea fabricii de apă grea s-a aplicat la Drobeta-Turnu Severin între anii 1980 – 1988. Producția de apă grea a început în luna septembrie 1987. Nicolae Ceaușescu visa ca România să devină putere nucleară, pentru ca țara noastră să fie liberă și independentă.

Cu o producție anuală de circa 180 de tone și o capacitate de extindere până la 360 de tone, combinatul severinean „alimentează” atât centrala de la Cernavodă, cât și numeroase piețe internaționale. Combinatul deține patru module de producție cu o capacitate de 90 de tone pe an.

Din anul 2001 sucursala ROMAG PROD a devenit exportator de apă grea de uz nuclear si de laborator în Coreea de Sud, China, Germania, SUA și Elveția.

În anul 2005 ROMAG-PROD se întindea pe o suprafață de 70 de hectare și număra 1.500 de angajați, o mare parte din personal fiind specializat la locul de muncă, din operatori chimiști, lăcătuși mecanici, electricieni și sudori.

Sucursala Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Romag Prod părea singura unitate de stat din Mehedinţi care mai funcţiona bine după jaful din țară din perioada regimurilor Iliescu și Băsescu, pentru că producea apă grea pentru Cernavodă. Dar pe 27 martie 2013, banditul Victor Ponta, aflat în vizită la Mehedinţi, a anunţat că vor urma disponibilizări iminente la combinatul de apă grea.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare avea mari datorii la bugetul de stat din cauza mafiei de partid și de stat. Mafiotul Virgil Popescu a încercat să o vândă unor firme dubioase din Malaezia, în spatele cărora s-ar fi aflat nimeni altul decât escrocul Gabriel Comănescu. Așa a fost lăsată în paragină perla industriei nucleare românești. România a avut parte de 34 de ani de jaf și distrugere sub guvernările PSD și PNL.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button