ȘTIRI

Politica de clan la Partidul Național Liberal – Filiala Sector 5

După datele prezentate în prima parte a investigației, probabil că era de așteptat ca primele persoane propuse de PNL Sector 5 pentru funcțiile de consilieri locali să fie Croitoru Dan Iulian și Dinu Marian Geani, membrii grupului de interese controlat de Președintele Dan Ștefan Meran.

Foto: Liste candidați consileri locali- sector5.ro

În baza analizei cu privire la Dan Iulian Croitoru putem spune clar că atât el, cât și soția nu pot supraviețui cu venituri salariale din mediul privat, dat fiind faptul că în ultimii 15 ani, cu o mică întrerupere, au lucrat doar în sectorul public.

În prezent, Dan Iulian Croitoru ocupă funcția de director adjunct la Administrația Cimitirelor, unde încasează un salariu anual de 102.047 RON, iar soția sa este angajată la ANRE, cu un salariu anual de 182.870 RON.

Conform acestor cifre, familia Croitoru beneficiază de venituri salariale nete de aproximativ 5.000 EURO lunar, bani plătiți de noi toți din taxe și impozite. Probabil că acesta este un criteriu foarte important pentru a te califica pentru funcția de consilier local din partea PNL, să fii incapabil să lucrezi în privat, dar să îți angajezi și soția în funcții pentru care să primească salarii de mii de euro lunar.

Foto declarație de avere Dan Iulian Croitoru- depusă în anul 17.05.2023

Conform declarației de avere depuse de Dan Croitoru în 2020, înainte de a deveni director adjunct, acesta avea un venit anual de doar 16.956 RON din funcția de General Manager al AS Olimpic, aspect care subliniază clar diferența imensă între câștigurile sale din activitățile desfășurate ca manager al unei entități private și cele pe care le are în calitatea de angajat la stat.

Foto: Declarație de avere Dan Iulian Croitoru – depusă în anul 20.05.2020

Această diferență semnificativă între veniturile obținute din sectorul privat și cele din sectorul public ridică întrebări serioase privind competențele sale manageriale. În timp ce veniturile sale din sectorul privat au fost extrem de mici, se pare că doar prin angajarea la stat a reușit să obțină un venit substanțial, datorită sprijinului Partidului Național Liberal, care alege să facă politică, propunând în funcții publice astfel de personaje.

Așadar, Dan Iulian Croitoru nu se califică pentru o funcție de conducere în cadrul unei instituții publice și cu atât mai puțin și pentru o candidatură la o funcție politică, dat fiind faptul că performanțele sale în mediul privat au fost cel puțin nesatisfăcătoare.

Informațiile cu privire la interesele de afaceri ale lui Dan Iulian Croitoru indică faptul că fiul său, Croitoru Vlad este asociat împreună cu Lungu Mariana, cu câte 50% fiecare, în cadrul societății Clubul de Fotbal Olimpic SRL prin care administrază baza sportivă situată la adresa Drumul Bercenarului nr.60 – fostă Energoutilaj.

Societatea Clubul de Fotbal Olimpic SRL are cod unic de înregistrare 45403836 și a fost înființată în anul 2021, cu sediul social la adresa Drumul Bercenarului nr.60, Sector 4, București. Societatea administrată de către familia Croitoru a declarat pentru anul 2023 venituri totale de 340.220 lei și o pierdere de 90.921 lei, cu datorii totale de 4.038.165 lei.

Din analiza cu privire la această societate indică faptul că, în data de 04.04.2024, în temeiul art. 47 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificările și completările ulterioare, ANAF Sector 4 a emis somația cu nr. 3244608/ 04.04.2024 pentru Clubul de Fotbal Olimpic SRL, care figurează cu datorii la bugetul de Stat.

 Neîndeplinirea responsabilităților legale ale familiei Croitoru nu poate fi un aspect important în vederea calificării acestuia pentru funcția de Director General  Adjunct al Adminsitratiei Cimitirelor și pentru deschiderea listei PNL la candidatura pentru  funcția de consilier local.

La adresa Drumul Bercenarului 60 mai au sediu social și alte companii, cum ar fi:

  • Gosport Caffe SRL înființată în anul 2024 și deținută 100% de către societeatea Clubul de Fotbal Olimpic SRL;
  • Perfect Smart Design SRL înființată în anul 2015 și deținută 100% de către Ioan Răzvan Cordoneanu, societate care s-a numit Olimpic Sport Consulting și până în data de 01.06.2022 a fost deținută de către Croitoru Vlad, care a cesionat părțile sociale către Golescu Mihăiță;
  • On Residence SRL înființată în anul 2023 și deținută 100% de partenera de afaceri a familiei Croitoru, Mariana Lungu.

Partenera de afaceri a familiei Croitoru, Mariana Lungu, mai deține integral societatea Trade & Construct Development SRL, în care, la fel ca și în cazul societății On Residence cu sediul social la adresa societății familiei Croitoru, o regăsim ca adminitrator pe Drăgan Georgeta.

Societatea Trade & Construct Development SRL, deținută de Mariana Lungu, a înregistrat o cifră de afaceri de 80 de milioane lei și un profit de 7 milioane lei cu doar 8 angajați.

Interesele lui Dan Iulian Croitoru cu privire la ”societățile deținute în acte” de Mariana Lungu nu au întârziat să apară și pot fi confirmate de faptul că acesta a încercat să introducă societatea Top & Cosntruct Dezvoltare SRL (deținută în proporție de 98% Mariana Lungu) în contracte publice cu societăți aflate în subordinea Consiliului Local al Sectorului 5, mai exact cu Amenajare Edilitară S5 SRL, societate în cadrul căreia Geani Marian Dinu, nimeni altul decât colegul de partid al lui Dan Iulian Croitoru, este președintele consiliului de administrație:

Așa cum reiese din anunțul cod unic DA35616881 din sistemul electronic de achiziții publice e-licitatie.ro, oferta societății Top & Cosntruct Dezvoltare SRL a fost acceptată de Amenajare Edilitară S5 SRL a fost mai întâi acceptată, pentru ca, ulterior, în data de 08.05.2024 să fie anulată.

Cazul lui Geani Dinu, locul 2 pe lista PNL Sector 5 pentru candidatura la Consiliul Local al Sectorului 5 și Președintele Consiliului de Administratție al Amenajare Edilitară S5 SRL și despre cum acesta a închis ochii la contractele atribuite de această companie către apropiați ai lui Dan Meran, așa cum reiese chiar din Raportul Consiliului de Administratie al Amenajare Edilitară S5 SRL, îl prezentăm în următorul episod.

Incompatibilitatea lui Geani Dinu datează încă din anii 2008-2012, când era consilier local la Sectorul 4, perioadă care coincide și cu decizia instanței de a confisca suma de 36.609 EURO, reprezentând avere dobândită nejustificat în perioada 2008-2010 de pârâții Dinu Geani Marian și Dinu Doina Elena.

Tot într-un alt episod și vom prezenta contractele de care a beneficiat o societate apropiată de Dan Ștefan Meran de la ADP Sector 6, unde director este tot un coleg de partid, precum și contractele cu Registrul Auto Român din perioada în care director general al instituției era Radian Tufă.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button