Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
POLITICĂ

Mafia de la Departamentul Românilor de Pretutindeni! Cum sunt însușiți banii contribuabililor români în Ucraina

Alianța Societăților național-culturale a românilor din Ucraina a transmis către Anchetatorii.ro o serie de informații despre jaful pus la cale de oficialii din cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, condus până de curând de sluga lui Paul Stănescu, Gheorghe Cârciu, actualmente europarlamentar. În locul său a fost numită o altă pupilă a tractoristului de la Olt,  Oana Ursache. Potrivit surselor Anchetatorii.ro din cadrul DRP, cei doi funcționari ai statului român au creat o rețea infracțională împreună cu reprezentanți ai asociațiilor fantomă din Ucraina prin care sunt deturnate fondurile Departamentului Românilor de Pretutindeni.

Alianța Societăților național-culturale a românilor din Ucraina:

Instituțiile mass-media din România nu cunosc situația despre modul în care anumiți afaceriști „câștigă” pe seama copiilor români din Ucraina.

Nu va fi un secret pentru nimeni că România își susține comunitatea etnică din Ucraina, în special copiii care vorbesc în limba română. Pentru nevoile minorității naționale române, doar în regiunea Cernăuți funcționează 74 de școli și 64 de instituții preșcolare cu limba română de predare. Copiii români au nevoie de sprijin material – materiale didactice, echipamente educaționale moderne și alte dotări necesare

Fondurile românești sunt alocate și proiectelor culturale, artistice, literare, lingvistice, cu scopul de a dezvolta tradițiile și memoria istorică a Patriei natale.

Cu toate acestea, anumiți afaceriști ai comunității românești, bucurându-se de încrederea Guvernului României, își oferă în mod activ „ajutorul”, participă la proiecte de granturi și își asumă ulterior o parte din fonduri, îngrijindu-se doar de interesele lor financiare.

În special, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni alocă anual burse pentru sprijinirea financiară a școlarilor minori români în valoare de 2.000 lei (400 EUR) – în regiunea Cernăuți, este vorba de aproximativ 15.000 de copii. Mediatorii inteligenți ai comunității românești câștigă de la 10 la 50 EUR pentru fiecare copil. Este ușor de calculat “câștigul” unora în detrimentul copiilor.

De exemplu, unul dintre cei care „se îngrijește” astfel de copiii din regiunea Cernăuți este activistul comunității românești din Bucovina, Aurica Bojescu. Pe lângă medierea -“șpagă” în plățile către copii, ea și-a asumat „povara” de a asigura școlarii din Hliboca cu echipamente de birou – tablete, televizoare și videoproiectoare în valoare totală 200.000 EURO. În același timp, nu a uitat de ea însăși – și-a făcut reparație în casa și apartamentul din Hliboca, precum și într-o moșie imensă din satul Iordănești (fotografie atașată).

Iar secretul este că Aurica Bojescu și-a achiziționat echipamentele de birou menționate de la “apropiați” antreprenori,la prețuri semnificativ umflate, iar diferența și-a băgat în buzunar.

Dar asta nu este tot. Eroina noastră a negociat cu profesorii vorbitori de ucraineană și părinți ai căror copii nu vorbesc limba română, astfel încât să se recunoască și ei drept români, chiar dacă în realitate studiază la o școală, clasă cu limba ucraineană de predare.

Cum se spune „banii nu put”. Cu toate acestea, „ajutorul” aici este și mai mare – jumătate din bursă( 200 EURO)

Morala tristă a acestei povești este că figuri precum Aurica Bojescu profită pe seama viitorului nostru – copiii.

Fotografia prezintă o parte din moșia familiei A. Bojescu din satul Iordănești, regiunea Cernăuți.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button