ANCHETE

Cum sunt furați banii de la Banca Mondială de generalii din conducerea Jandarmeriei Române

Asupra unor reprezentanți ai Jandarmeriei Române, implicați în proiectul „Consolidarea Infrastructurii și Pregătirii pentru Situații Critice și de Urgență”, finanțat de Banca Mondială cu 40 de milioane de euro: colonel Alin Gabriel Ungureanu (manager adjunct de proiect și președinte al comisiei de recepție a situațiilor de plată), Adrian Anghel (funcționar și membru Unitatii de Implementare a Proiectului) , general de brigadă Lucian Trășcălie (manager de proiect) și alți membri ai U.I.P. planează suspiciuni privind  comiterea următoarelor infracțiuni: abuz și neglijență în serviciu, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, șantaj, instigare la evaziune fiscală, deturnare de fonduri și utilizarea nelegală a fondurilor publice.

Jandarmeria ar fi trebuit să beneficieze de mijloace și echipamente suplimentare pentru a interveni la dezastre și situații critice, în urma unui acord de împrumut de 40 milioane euro cu Banca Mondială, aprobat de Guvernul condus de generalul Nicolae Ciucă. Numai că banii par a se duce pe apa sâmbetei, odată ajunși pe mâna generalilor corupți de la vârful Jandarmeriei Române.

Cu cei 40 de milioane de euro, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române ar fi trebuit să întărească capacitatea de răspuns în situații de urgență, prin procurarea de mijloace și echipamente suplimentare în cadrul componenței 2 a proiectului – capacitatea operațională și conștientizarea publicului, pentru realizarea unor capabilități de dislocare pe termen scurt pentru 8 grupări de jandarmi mobile, precum și prin introducerea unei noi componente, componentă 4 de răspuns de urgență în caz de dezastre (CERC).

Problema este că până acum se bate pasul pe loc, iar banii vor fi pierduți din cauza generalilor corupți puși pe căpătuială.

Faptele de corupție comise:

1.  Șantaj și constrângere pentru lucrări necontractuale

Colonel Alin Ungureanu a solicitat verbal unei societății comerciale GLOBAL ELECTRO CONSTRUCT SRL  executarea unor lucrări suplimentare (modernizarea a două băi în unitatea militară Ochiuri), neincluse în contractul finanțat de Banca Mondială. Sub presiunea unui ultimatum de blocare a contractului principal, societatea a fost constrânsă să execute lucrările fără bază contractuală, fiind indusă în eroare cu promisiuni false de plată și documentare legală ulterioară. Aceste documente nu au fost furnizate nici până în prezent.

2.  Refuz fraudulos de plată

După executarea lucrărilor suplimentare, Jandarmeria Română, prin reprezentanții săi, a refuzat sistematic recunoașterea și plata acestora, ignorând solicitările scrise și verbale ale societății. Această atitudine este considerată frauduloasă, având ca scop obținerea de lucrări fără contraprestație, cu prejudicierea directă a societății respective pe o durata de aproape un an de zile.

3.  Plăți nelegale și instigare la evaziune fiscală

Ulterior blocarii contractului principal, colonelul Ungureanu Alin –managerul adjunct de proiect cu Banca Mondială (proiect și acord de împrumut de 40 mil Euro) a efectuat o plată din conturi personale pentru lucrările suplimentare, cerând modificarea facturii fiscale pentru a indica persoane fizice ca beneficiari, deși lucrările au fost realizate pentru Jandarmeria Română. Aceasta reprezintă instigare la evaziune fiscală și fals intelectual, ascunzând beneficiarul real și eludând controlul fiscal.

4.  Falsificarea documentelor și complicitate cu firma de supervizare

O firmă de dirigenție de șantier apropiată generalilor, a trimis persoane neautorizate pentru supravegherea lucrărilor, fără a respecta obligațiile contractuale de prezență și raportare. Documentele justificative (foi de pontaj) nu au fost transmise, sugerând fals intelectual pentru a ascunde absența supervizării reale. Colonelul  Ungureanu Alin și consultantul Adrian Anghel au ignorat aceste nereguli, facilitând plăți nejustificate din fonduri publice către respectiva firmă de dirigenție de șantier, estimate la peste 1 milion de lei pentru servicii neprestate.

5.  Încălcarea acordului cu Banca Mondială

Jandarmeria Română nu a notificat Banca Mondială cu privire la incidentele semnalate de parteneri , încălcând obligațiile din Acordul de Împrumut ratificat prin Legea nr. 92/2020. Această omisiune constituie neglijență în serviciu și obstrucționează transparența proiectului. Proiectul  (40 mil Euro ) fiind lăsat la mâna domnului colonel Ungureanu Alin sub directa “îndrumare“ a domnului general Trășcălie Lucian.

Fărădelegile din trecutul lui Trășcălie

Cine este Trășcălie Lucian, singurul adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Romane, și care în trecut a fost trimis în judecată de către DNA în alte două dosare, din care s-a ales doar cu o amendă penală de 1000 lei pentru abuz în serviciu dată de judecătorii de la Curtea de Apel București.

În sarcina lui Trășcălie Lucian s-au reţinut următoarele:
– infracţiunea abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
– patru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
– instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie,
– instigare la infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri,
– instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

„În contextul în care, în cursul anului 2009, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a organizat o licitaţie publică în vederea achiziţionării unei autospeciale blindate pentru intervenţie, inculpata Ienciu Raluca, în calitate de reprezentant al firmei Plasan Sasa Ltd – persoană juridică din Israel, a făcut demersuri pentru ca firma pe care o reprezenta să câştige în mod injust licitaţia respectivă.
În acest context, inculpatul Răşină Ioan Valeriu Iulian, inginer şef cercetare – dezvoltare la S.C. UZINA AUTOMECANICA S.A. MORENI – Filială a C.N. ROMARM S.A. Bucureşti, companie care s-a înscris la aceeaşi licitaţie, i-a pus la dispoziţia inculpatei Ienciu Raluca informaţii confidenţiale referitoare la ofertele financiare ale S.C. UZINA AUTOMECANICA S.A. MORENI. De asemenea, inculpaţii Trăşcălie Lucian şi Dubiţ Ovidiu Marian, ofiţeri în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi membri ai comisiei de licitaţie, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au favorizat câştigarea licitaţiei de către firma reprezentată de Ienciu Raluca, inclusiv prin sustragerea unor documente din dosarul de licitaţie şi înlocuirea acestora cu altele falsificate de către inculpată.

În această modalitate, licitaţia a fost adjudecată în mod ilegal de către Plasan Sasa Ltd deşi aceasta nu a făcut dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor impuse prin caietul de sarcini pentru vehiculul ofertat, în special în ceea ce priveşte nivelul de blindaj. În consecinţă, au fost vătămate interesele legale ale celorlalte societăţi comerciale participante la licitaţie şi a fost creat un avantaj patrimonial inculpatei Ienciu Raluca care a încasat în interes personal suma de 560.525,26 lei, reprezentând o parte din contravaloarea autospecialei.

Totodată, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a fost prejudiciat cu suma de 772.154,82 lei, reprezentând contravaloarea autospecialei. În vederea reparării prejudiciului cauzat, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Ienciu Raluca, Trăşcălie Lucian şi Dubiţ Ovidiu Marian.” se arăta în comunicatul DNA.

Achitare la Judecătoria Moreni

În ciuda prejudiciului mare, dosarul a fost judecat la Judecătoria Moreni care la data de 22 noiembrie 2013 a achitat inculpații. În 2015, Curtea de Apel Ploiești îi condamnă pe Iulian Rășină și Raluca Ienciu la câte un an de închisoare cu suspendare și îi achită pe Lucian Trășcălie și Ovidiu Dubiț.
În sentință nu este specificat clar de la cine urma Jandarmeria Română se recupereze prejudiciul uriaș cauzat de inculpați.

Se pare că “lupul își schimbă blana dar nu ”năravul”, mai ales că după cele doua dosare domnul colonel (la aceea vreme) Trășcălie Lucian a fost răsplătit cu avansarea la gradul de general .

Probe:

•  Factura emisă către Jandarmeria Română.

•  Corespondență și oferte solicitate.

•  Dovezi ale plăților din conturi personale.

Aceste fapte relevă un sistem de corupție instituționalizată, cu abuzuri, presiuni și fraude care afectează integritatea proiectului și încrederea publică în Jandarmeria Română.

Va urma!

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button