ȘTIRI

Bitcoin, din nou în picaj liber. De la extreme la bule de manipulare, o monedă fără nici o valoare fundamentală

👇 Donează! Susține-ne pe Patreon 👇

Become a Patron!

Bitcoin intră din nou într-un picaj dramatic după ce a reușit să spargă toate barierele ajungând să atingă impresionanta sumă de 40.519 dolari. Pe parcursul redactării acestui material bitcoin a volatilizat de la 35.710 la 34.620, în decurs de 30 de minute, like a real fact.

„Prețul bitcoinului este complet manipulat de o grămadă de oameni, de o grămadă de balene. Nu are nicio valoare fundamentală. Suntem aproape gata să spargem bula hiperbolică.”, afirma înainte de Crăciun, profesorul în economie Nouriel Roubini.

Meteoricul Bitcoin crește și cade, cum ar spune românul ”exact ca la păcănele”. În toamna anului 2017, prețul bitcoin a început să crească. În octombrie acel an, prețul a trecut pentru prima de 5.000 de dolari și s-a dublat din nou, până la 10.000 de dolari în noiembrie. Apoi, pe 17 decembrie, prețul unui bitcoin a ajuns la 19.783 de dolari. Mai mulți comentatori și critici au numit acest lucru o bulă de prețuri, dintre care mulți au făcut comparații cu mania olandeză a lalelei din secolul al XVII-lea. Într-adevăr, doar câteva săptămâni mai târziu, prețul bitcoin a scăzut rapid, prăbușindu-se până la 7.000 USD în aprilie 2018 și sub 3.500 USD în noiembrie 2018.

Statistic: Bitcoin price from October 2013 to January 11, 2021 (in U.S. dollars) | Statista
Find more statistics at Statista

„Numărul continuă să crească, deoarece piața nu a fost niciodată mai optimistă”, a spus Paolo Ardoino, CTO al schimbului de criptomonede Bitfinex. „Vedem un viitor foarte luminos pentru toți deținătorii de bitcoin.”, afirmă Ardoino, încurajând oamenii să investească. Optimismul acestor lobbyiști, precum Ardoino, se referă la momentul când oamenii observă o creștere, atunci încep să investească masiv la nivel mondial și atinge un prag maxim, apoi scade dramatic. Putem numi această piață a criptomonedelor drept o loterie.

În urma evenimentelor din Statele Unite și cu un dolar american la cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2018, foarte mulți și-au pus speranța în moneda virtuală Bitcoin. Speranțele de cele mai multe ori sunt înșelătoare. Nici un economist sau experd mondial în finanțe bănci nu a putut să ofere o predictibilitate despre această monedă, însă toți sunt de acord că într-o zi ar putea ajunge la 100.000 de dolari.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button