ANALIZE

ANRE, hidra mafiei din ENERGIE: Subminarea economiei naționale marca, PSD, PNL și UDMR

Energia reprezintă cel mai vital sector al economiei morderne datorită interdependenței capacităților de producție de această resursă. Energia la fel ca și celelalte consumabile nu se poate tranzacționa pe bursă datorită caracterului ireversibil pe care aceasta îl are.

Dacă aluminiul , fierul sau alte metale odată prelucrate mai pot fi reciclate și refolosite, energia are o traiectorie foarte bine definită atunci când vine vorba de reutilizare. Petrolul, gazele, energia electrică sunt consumate în mod direct pentru a pune în mișcare un proces limitat de cantitatea consumată.

Pentru a dispersa mitul energie cumpărate de pe bursă doresc să menționez că ceea ce se tranzacționează pe bursă în materie de energie se numesc derivate și nu pot influența în mod direct piața.

Instrumente financiare derivate – Contractele futures(Contracts for Difference), options, precum și alte active calificate de CNVM ca instrumente financiare derivate.
Mai exact este un pariu cu risc mare care se face pe o perioadă scurtă de timp între traderi prin intermediul unui broker.

În cele ce urmează voi exemplifica două derivate esențiale în nișa energiei:

1) Derivată a petrolului Contract For Difference USOIL

După cum puteți observa singurul petrol derivat care se tranzacționează pe bursă este cel al Statelor Unite ale Americii. Practic se va face un pariu între traderi în baza unui contract pe diferență în care unii vor spune că prețul va crește iar alții vor spune că prețul va scădea. Cine are dreptate ia banii celorlalți care au ales opțiunea greșită.

2) Derivata Gazelor Naturale NATGAS

Și în acest caz după cum se observa este vorba tot despre un CFD și tot al Statelor Unite. Cei ce speculează prețul nu pot influența în vreun fel piața primară sau piața secundară a energiei deoarece speculele se fac în piața derivatelor. În cele ce urmează să înțelegem mai bine derivatele și produse ce nu pot fi tranzacționate pe bursă decât sub formă de derivate, vă vom da un alt exemplu concret de derivate cu produse pe care le consumăm zilnic cu toții.

Toate cele de mai sus reprezintă materii prime ce sunt consumate în angrenarea altor procese ce au ca scop obținerea unui produs finit.

Cafea Arabică
Cacao
Bumbac
Orange Juice
Cafea Robusta
Zahăr

Atunci când consumam cafea sau zahăr, organismul nostru produce o cantitate de energie ce îi este necesară supraviețuirii. Zahărul și cafeaua odată folosite în acest proces nu mai poate fi reutilizate.

Acum probabil ai să te întrebi cum reușesc să ridice prețurile furnizorii de energie. Energia la fel ca și zahărul, cafeaua sau orice alt consumabil trece dintr-o piață primară(producători) într-o piață secundara (distribuitori). Principiul de funcționare macroeconomic ce stă la baza tuturor piețelor de capital se numește CERERE ȘI OFERTĂ.

CEREREA DETERMINA OFERTA

Cerere>Oferta – Atunci când căutam un produs pe care îl caută mai toată lumea este foarte posibil să nu îl găsești, iar cum cererea este foarte mare producătorul va crește prețul să aibă bani să își extindă capacitatea de producție (asta în teorie excluzând intermediarul) deci dacă stam în casă vom genera cerere mare în piața energiei. Ei pot să se joace cu stocurile cum vor, deci implicit pot scădea oferta datorită cererii uriașe. Problema acum nu este la producător ci la intermediarul pe care l-ați contractat. În loc să mai cumpărăm toți de la un singur intermediar cu marfă multă la un preț reglementat, acum sunt mai mulți intermediari cu stocuri diferite, adică implicit oferte diferite. Aici vine partea interesantă:

Presupunem că A, B, C, D sunt intermediari în piața energiei și singurii participanți la piața din România. Cererea va fi dată de toți consumatorii participanți din piață. Acum împărțim în două consumatorii: Persoane fizice și Persoane Juridice. Persoanele juridice le împărțim în două: în Intermediarii A, B, C, D, și restul consumatorilor.

Deci vom avea:

Cererea= consum persoane fizice +consum persoane juridice intermediari + persoane juridice

Oferta = stoc producători -(stoc intermediar A + stoc intermediar B + stoc intermediar C + stoc intermediar D )= stoc producători -stoc intermediari

Partea artificiala a pieței este dată de factorul [consum persoane juridice – intermediari] din cerere.

Intermediarii A B C D cumpără energie de la producătorii de energie la un preț mediu x.

Intermediarul A îi va vinde intermediarului B energie la o medie a prețului de achiziție + a% adaos

Intermediarul B îi va vinde intermediarului C energie la o medie a prețului de achiziție + b% adaos

Intermediarul C îi va vinde intermediarului D energie la o medie a prețului de achiziție + c% adaos

Intermediarul D le va vinde intermediarilor energiei A/B/C la o medie a prețului de achiziție + d% adaos

Ajustarea de stoc – specula și creșterea artificială a prețurilor de către intermediarii de pe piața energiei

Și tot așa țin hora pe hârtie între ei, astfel generând cerere sintetică și crescând artificial prețul cât vor ei. Asta se numește ajustare de stoc și are ca efect reducerea ofertei din lipsa stocurilor. Acum că avem mecanismul folosit de ei în energie, haideți să înțelegem concret cum funcționează lucrurile la noi.

În România liberalizarea prețurilor s-a făcut fară un cadru legislativ care să asigure o funcționare corectă a acestei piețe. Mai pe scurt liberalizarea s-a făcut în cel mai prost moment fără a fi reglementată(deci autoritățile nu pot sancționa sau penaliza noile companii pentru practici incorecte) ceea ce permite actorilor economici din nișă să folosească în mod sintetic mecanisme esențiale ce le definesc trasabilitatea. Autoritatea responsabilă de buna și corecta funcționare a acestui sector se numește Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei(ANRE).

Capii ANRE, complici cu mafia din energie

Din păcate după cum putem observa cei trei din conducere sunt numiți politic: Dumitru Chiriță(PSD), Mircea Man(PDL actuala PNL aripa Cîțu) și Zoltan Nagy Bege(UDMR). Am încercat să găsim câteva detalii despre acești indivizi chiar pe site-ul ANRE dar nu există decât o poza cu aceștia și numele lor. Fară dar și poate, cei mai responsabili se fac capii din conducere. ANRE ca oricare altă instituție funcționează ierarhic deci fară girul conducerii nu se poate face nimic.

În urma liberalizării pieței, ANRE aprobă dubios tot felul de firme de apartament cu un singur angajat ce au ca scop încheierea de contracte neperformante cu consumatorii vulnerabili. Termenul de vulnerabil a prins o conotație foarte interesantă în România. Deși statul definește consumatorul vulnerabil ca o gospodărie ce nu produce suficienți bani pentru a-și putea acoperii cheltuielile, în realitate consumatorul vulnerabil este acel consumator ce a încheiat un contract de furnizare energie cu una dintre aceste firme de apartament fară să se intereseze despre aceste companii.

Consumatorul vulnerabil a dat curs înșelătoriei apelurilor pe care le-am primit cu toții de la diferite companii „furnizare” de energie după liberalizarea pieței.

AICI avem lista cu furnizorii aprobați de ANRE. După ce vom arunca o privire asupra fiecărei firme în parte vom observa că o parte din ele au un dezechilibru major al balanței financiare și au doar un singur angajat care face o cifră de afaceri mare și pierderi uriașe.

Un exemplu concret ar fi IZVOR DE LUMINA SRL. Deși compania are un singur angajat ce este și administrator aceasta are o cifra de afaceri în 2020 de 22.724.624 RON (4.591.531 EUR) cu o pierdere de 1.142.676 RON(230.000 EUR).

La cum arată această firmă este numai bună pentru demararea procedurii de insolvență. Ce mi-a atras atenția este acționariatul acestei companii.

Companiilor de acest tip le-au fost puse la dispoziție baze de date cu caracter personal pentru a contacta clienți și a încheia contracte defectuoase cu consumatori vulnerabili. Cine oare să fi făcut asta? Cei ce am rămas la vechii furnizori precum ENEL nu avem facturi mărite așa mult, pentru că aceștia au stocuri mari și nu au niciun interes să nu rămână solvabili. Cei mari vor crește prețurile treptat în funcție de piață(concurență-firmele de apartament) în timp ce alți furnizori ca cel de mai sus își vor vinde stocurile între ei pentru a putea crește prețurile artificial prin cerere și ofertă. În final aceste companii vor rămâne la fel cum sunt acum, insolvabile și frauduloase ce vor acumula datorii uriașe datorită incapacității de plată a consumatorilor.

Ce se va întâmplă cu aceste companii de apartament?

Își vor declara insolvența în momentul în care li se va cere să o facă. În felul acesta giganții din energie vor rămâne cu preturile ridicate și cu toți consumatorii care vor trebui să își găsească un alt furnizor, iar asta le va asigura monopolul celor doi giganți(ENGIE/ENEL). Distrug încrederea oamenilor în piață iar ei apar ca niște salvatori de care nu ne mai putem lipsi, că doar am văzut ce ne fac ceilalți.

OUG 70/2020

ART. 72
(1) Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.
(2) Pe perioada stării de alertă, operatorii de apă, canal şi salubritate asigură continuitatea furnizarea serviciilor de utilităţi respective, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Bineînțeles că articolul 1 a fost abrogat după ce s-a întâmplat tot ce am prezentat mai sus așa că firme ca aceasta își pot demara procedura de insolvență. Consumatorii debranșați vor merge și vor caută un alt furnizor, care cel mai probabil va fi Engie sau Enel cu prețuri crescute de această parte artificială a pieței.

Capii mafiei din ANRE trebuie anchetați pentru subminarea economiei naționale

Miza reală a acestui joc făcut de mafia din ANRE ce asigură monopolul celor doi giganți ai energiei din România este de fapt inflarea prețurilor și generarea unor crize artificiale ce au ca scop subjugarea și prăbușirea economică a României în cel mai dramatic moment al său. Faptic, jocul pe care îl face conducerea ANRE se încadrează la subminarea economiei naționale.

„Art. 165. – Jurisprudență

Fapta de a folosi o unitate din cele la care se referă art. 145, ori de a împiedica activitatea normală a acesteia, dacă fapta este de natură să submineze economia națională, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

Dacă fapta prevăzută în alineatul precedent a produs pagube importante economiei naționale, pedeapsa este detențiunea pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.”

Singurii responsabili pentru ceea ce se întâmplă sunt cei ce aprobă și trebuie să controleze o piață. Mai precis – ANRE, o instituție folosită în momentul de față ca și armă împotriva economiei românești. Cum am spus la început, energia este un precursor al activității economice iar prețurile inflate la energie vor infla prețurile din întreaga economie dependentă total de energie. Nu trebuie să lovești în toate sectoarele unei economii în mod direct. Vei alege sectorul de care întreaga economie are cea mai mare dependență și îl vei pune la pământ. Restul va pica precum un joc de domino.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button