ANALIZEPOLITICĂ

Suspendarea grevei profesorilor între dezamăgire și frustrare: Prostocrația a învins democrația

Suspendarea grevei profesorilor lasă un gust amar, multă dezamăgire și frustrare în rândul celei mai umilite categorii profesionale din România în ultimii 33 de ani. Imaginile cu zecile de mii de profesori de pe Calea Victoriei, de pe Podul Basarab și de la poarta Cotrocenilor ne-au arătat că mai există speranță în această țară blestemată. Profesorii au jucat rolul adolescenților de la Mineriada din 13-15 iunie 90′. Au crezut că pot schimba lumea, dar au fost aspru pedepsiți pentru îndrăzneala lor. De data asta nu a mai chemat nimeni minerii să curețe străzile de ”golanii” care au cerut salarii mai mari. Mineri nu mai avem. Minele s-au închis. În schimb avem Securitatea și hidra PCR(PSD-PNL).

O întrebare retorică a unui profesor:

„E ceva ciudat în felul cum s-a terminat. Este discrepanța prea mare între imaginea de pe podul Basarab și faptul că imediat s-a suspendat greva. Mă așteptam să ia amploare, nu să se fâsâie. Ceva nu se leagă.”

Se leagă, dar nu știm noi muritorii de rând.

Într-o ședință de joi la Băneasa au decis niște băieți cu multe stele pe umeri că dulapul are nevoie de liniște de ziua lui. El însuși a enunțat: ”Cum îndrăznește cineva…”

Anual se strâng din banii voștri circa 32 de milioane de euro la sindicatele ce hrănesc hidra PCR(PSD-PNL), iar la un semnal toți membrii de partid și de stat au decis pentru voi.

În sindicatele conduse de grupările mafiote ale Securistanului avem un procent de peste 90% din angajații din educație și conform legii dialogului social, sindicatele au adoptat un statut în care este prevăzută o anumită sumă de bani, contribuția fiecărui membru de sindicat, sumă care nu poate fi mai mare de 1% din salariul brut.

Sindicatele din educație au stabilit drept cotizație un procent de 0,5 din salariul brut, în medie, un profesor cotizează pentru sindicat aproximativ 40 de lei/lună, în învățământul preuniversitar din România lucrează aproximativ 386.000 de cadre didactice și personal auxiliar care aduc sindicatelor venituri de aproximativ 14.000.000 lei/lună, însă în niciun statut nu am observat să fie prevăzut un procent de 10-15% pentru fondul de grevă din suma reținută depus într-un cont separat, exact pentru astfel de situații. Trebuie precizat faptul că Legea nu condiționează colectarea acestui fond, dar pe perioada grevei membrii de sindicat nu sunt plătiți și din acest motiv sindicatele ar fi trebuit să constituie fondul ca o garanție pentru remunerarea greviștilor.

Banii donați lunar de profesori nu prea ajung niciodată la profesori ci la cloaca mafiotă a Securistanului, a membrilor de partid și de stat ce țin în viață hidra PCR(PSD-PNL). Am discutat cu mulți profesori, am văzut fluturașele de salariu și nu am auzit pe unul să beneficieze de ceva din aceste cotizații. Toți mi-au transmis că doar șefii de sindicate, directorii, șefii de inspectorate și neamurile lor beneficiază de aceste privilegii, nicidecum profesorul de rând. O să încercăm ceva pe la Curtea de Conturi, poate ne luminează puțin în privința patrimoniului Federației Sindicale Libere din Învățământ și Federației Sindicale din Educație ”Spiru Haret”.

Să revenim la cursul evenimentelor. După ce imaginile de pe Podul Basarab au devenit virale, toată țara a înțeles cine luptă pentru adevăr și cine luptă pentru mafia de partid și de stat. Presa miluită de partide din banii noștri, asociațiile fantomă ale părinților și elevilor din curtea Guvernului, nu au putut să oprească tăvălugul în era rețelelor de socializare. Pentru prima dată presa de partid și de stat și-a dovedit inutilitatea deși e hrănită anual cu zeci de milioane de euro. Și noi, ca jurnaliști liberi am căzut în entuziasmul greviștilor. Pentru prima dată am reușit să învingem sistemul la nivel mediatic, dar totul a fost ca în ”Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.

Membrii de partid au ieșit ca la ordin din grevă. Astfel, luni, în multe județe procentul participanților la grevă a scăzut. Profesorii ne-au transmis că decizia de suspendare a grevei nu coincide cu votul lor și se simt trădați de liderii sindicatelor. Pe grupurile de comunicare ale cadrelor didactice au fost comparate cifrele de participare la protest pe care le centralizează separat liderii grupurilor la nivel județean, cu cele declarate oficial, la nivel de țară, iar mulți protestatari au spus că este fals ceea ce au comunicat federațiile sindicale.

„Suntem atât de dezamăgiți și frustrați. Este un mod dictatorial în care greva s-a încheiat, din punctul nostru de vedere, pentru că a fost fără acordul nostru. Nu este posibil ca oamenii să protesteze în țară, iar noi să decidem suspendarea acestei greve. Este o modalitate de încheiere a grevei și ne-a cam îngrijorat, sincer. Mai ales dacă ne gândim la cei care vin din spate, la copiii noștri, la tânăra generație, pentru ei. Pentru ei vrem să luptăm în continuare. Sunt niște lucruri pentru că noi nu luptăm doar pentru salarii. Eu știu de când și noi ne-am dat acordul, respectiv am refuzat aceste propuneri, nu i-am dat acordul pentru încetarea și stoparea grevei (…)Eu cred că la București s-a întâmplat ceva, pentru că pe plan local noi am fost tot timpul informați, iar de fiecare dată când au ieșit domnii Hăncescu și Nistor, nouă ni s-a transmis, evident, același lucru.”, a afirmat Irina Orosan, profesor de muzică într-un sindicat afiliat FSLI. 

Trebuie precizat faptul că liderii sindicali au anunțat suspendarea grevei înainte de publicarea Ordonanței în Monitorul Oficial, iar acest fapt ne arată înțelegerea secretă dintre Guvern și liderii sindicali abonați Securistanului.

Ligia Deca anunța cu o figură imobilă, luni, 12 iunie 2023, că ”asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația”.

Din păcate am asistat la victoria prostocrației împotriva democrației.

Scăpați de bandiții cu părul alb în cap, eterni în funcții!

Acești 1300 de lei brut sunt doar 780 de lei net oferiți profesorilor, dar pe perioada grevei Guvernul a economisit 90 de milioane de euro prin neplata salariilor. Unii vor recupera aceste ore, unii nu. Inflația deja mâncase mult din acești 780 de lei, iar la produsele de strictă necesitate avem o inflație de 50%. Adică, dragi profesori nu prea ați obținut nimic. INS tocmai a anunțat o rată a inflației de aproape 11%. Da, această rată a inflație va toca până la sfârșitul anului acest mărunți oferit de guvern. OUG-ul dat de Guvern nu garantează în nici un fel creșterea cu 50% de la 1 ianuarie 2024.

Singura soluție este schimbarea liderilor de sindicat cu oameni onești ce au luptat alături de voi în aceste trei săptămâni și declanșarea grevei generale în toamnă. Altfel, o să aveți iar parte de 18 ani de umilință, sărăcie și viață amară.

Notă: Când acești oameni gângavi și corijenți la toate capitolele(Turcan la Cultură, Deca la Educație și Ciolacu premier) nu mai sunt mulțumiți că participă la chiolhanele de partid și ajung să conducă societatea, asistăm la victoria prostocrației împotriva democrației.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button