ANCHETE

Primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu, în conflict de interese, organizator de evenimente prin firmele familiei și apropiaților

Primarul Luca Mălăiescu, secretar PSD Caraș-Severin, care dorește să preia funcția de președintele PSD Caraș-Severin, organizează zilele orașului cu o firmă în care acționar este soția sa, Maria Mălăiescu. Din acest motiv, primarul din Oțelu-Roșu este în coflict de interese așa cum se poate observa din ancheta jurnalistică. Se pare că acest primar este de mulți ani în conflict de interese, dar autoritățile încă dorm în Județul Caraș-Severin.

Încă din 2015, la evenimentul ˮZilele veriiˮ, primarul Luca Mălăiescu a fost implicat prin soția sa, Maria Mălăiescu, în deturnarea unor sume din bugetul primăriei Oțelu Roșu, la acest eveniment având loc și o prezentare de modă vestimentară venită din partea magazinelor Marietta Fashion, societate care aparținea până 2018 soției edilului.

Demn de menționat este faptul că Sărbătoarea orașului de pe Valea Bistrei din 2019 a fost organizată de Primăria Oțelu Roșu împreună cu Consiliul Local, Casa de Cultură locală și Asociația Culturală PORDAMPI din Timișoara.

Muzică, mâncăruri „street food” și voie bună pe Valea Bistrei

Prezentăm câteva detalii despre societatea soției primarului HART ARBEIT ZENTRUM S.R.L.

Cod Unic de Înregistrare CUI 43887543,

Nr. Înmatriculare în registru Comerțului J11/149/2021

Cod CAEN: 7810

Descriere: Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă. Această clasă include listarea locurilor de muncă vacante și recomandarea sau plasarea solicitanților pentru o slujbă, în situația în care persoanele recomandate sau plasate în muncă nu sunt angajate ale agențiilor de ocupare a forței de muncă.

Adresă: Loc. Oțelu Roșu, Str. Revoluției, Nr. 70, Județ. Caraș-Severin, Cod poștal 325700

Administrator: SÎRBU KLECS SIMONA AGATA.

Asociați: 51% MĂLĂIESCU MARIA (soția primarului LUCA MĂLĂIESCU)

49% SÎRBU KLECS SIMONA AGATA (soția consilierului primarului SÎRBU KLECS DAN – IOAN)

Beneficiari: MĂLĂIESCU MARIA

SÎRBU KLECS SIMONA AGATA

Se poate observa că această societate este a soției primarului Luca Mălăiescu, deci aceasta avea un interes personal pentru HART ARBEIT ZENTRUM S.R.L. și, de aceea, prin Asociația Culturală PORDAMPI din Timișoara nu a mai invitat societatea comercială din Deva la evenimentul ”Zilele Orașului” Oțelu Roșu din 03.09.2021 – 05.09.2021.

Mai mult decât atât, angajații primăriei orașului Oțelu Roșu au prestat muncă în favoarea societăți comerciale HART ARBEIT ZENTRUM S.R.L. pe toată perioada evenimentului ”Zilele Orașului” din Oțelu Roșu, în perioada 03.09.2021 – 05.09.2021.

Prin Dispoziția de Convocare a ședinței ordinare a Consiliului Local al orașului Oțelu Roșu din data de 27.08.2021, inițiator MĂLĂIESCU LUCA – primar, prin Referatul de aprobarea și motivarea Nr. 8977/25.08.2021 la Proiectul de Hotărâre privind aprobarea organizării și finanțării evenimentului cultural ”Zilele Orașului” în orașul Oțelu Roșu, jud. Caraș-Severin – perioada 03.09.2021-05.09.2021, se decide organizarea și desfășurarea evenimentului care se va realiza prin asocierea cu S.C. MEDIA PORDAMPI S.R.L, RO 44441815, Nr. Înmatriculare J35/2432/2021, din Timișoara, care va asigura logistica necesară organizării acestuia (scaune, mese, spații de expunere, de afișare, aranjamente, cutățenie, etc.) și participarea artiștilor și interpreților, precum și participarea unei game largi de comercianți și producători din industria agroalimentară.

Din Referatul de aprobare și motivare redactat de edilul LUCA MĂLĂIESCU, se estimează valoarea participării UAT ORAȘ OȚELU ROȘU cu suma de 30.000,00 lei, plata pentru artiștii de muzică ușoară.

Oare această S.C. MEDIA PORDAMPI S.R.L. se expune și prestează servicii ca organizarea și desfășurarea evenimentului, inclusiv asigurarea logistică a evenimentului, fără niciun beneficiu?

Din Referatul de aprobare și motivare Nr. 8977/25.08.2021 a Proiectului de Hotărâre reiese că artiștii încasează cei 30.000,00 lei, suma propusă de primarul LUCA MĂLĂIESCU și asociatul primăriei, iar S.C. MEDIA PORDAMPI S.R.L. nu încasează și nu beneficiază de nimic!

Astfel primarul LUCA MĂLĂIESCU propune:

Aprobarea de către Consiliul Local al Orașului Oțelu Roșu a proiectului de hotărâre. Punctul 9 de pe ordinea de zi constă în: Organizarea și finanțarea evenimentului cultural ”Zilele Orașului» în orașul Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, în  perioada 03.09.2021-05.09.2021, la prețul estimat de 30.000,00 lei fără TVA.

În cadrul ședinței ordinare din 27.08.2021 a Consiliului Local al orașului Oțelu Roșu în legătură cu punctul 9 al ordinii de zi, primarul LUCA MĂLĂIESCU declara următoarele: ”ca de obicei, pentru că se bucură de mare popularitate, vom organiza Zilele Orașului”. În cadrul aceleiași ședințe, Chiriacescu Sebastian, consilier PNL, a insistat că, din cauza pandemiei, era mai bine ca suma de 30.000 de lei să fi fost dirijată către alte proiecte, cu atât mai mult că urma să înceapă anul școlar 2021 – 2022. Tomici Simona, consilier PSD, a susținut organizarea evenimentului, motivând incidența mică a cazurilor de Covid și faptul că se organiza în aer liber.

În acest context, primarul LUCA MĂLĂIESCU trebuia să intervină și să revoce acest Proiect de Hotărâre dat fiind faptul că participa la luarea deciziei pentru organizarea unui eveniment față de care avea un interes personal.

Astfel, primarul LUCA MĂLĂIESCU conform articolului 301 din Codul Penal își încalcă atribuțiile de primar cu scopul realizării unor foloase necuvenite, obținute prin comiterea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane (articolul 301 alin. 1 din Codul penal) în cazul nostru persoanele favorizate fiind soția ˮEDILULUI„ MARIA MĂLĂIESCU și consilierul primarului SÎRBU KLECS DAN – IOAN.

Conform codului penal, ”Conflictul de interese” este definit ca fiind: „Folosirea, funcției pentru favorizarea unor persoane” și prevede la aliniatul 1, că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial (asimilat noțiunii de „venit” și „folos”) pentru sine, pentru soțul său pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusive, sau pentru altă persoană cu care s -a aflat în raporturi de muncă în ultimi 5 ani se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție public pe o perioadă de 3 ani”

După organizarea evenimentului cultural ”Zilele Orașului”, s-a aflat pe surse, că cele două FAMILII au împărțit câștigul afacerii cu mici, dar au omis existența unor dovezi pe care le prezentăm:

Cum este posibil ca unii dintre angajații Primăriei Orașului Oțelu Roșu, care ar fi trebuit să fie la locul de muncă, Primăria orașului Oțelu Roșu, să lucreze ca grataragii în cadrul evenimentului ”Zilele orașului”?

Atașăm BON FISCAL NR. 00120004 din 05.09.2021 primit la acest eveniment, care face face dovada faptului că S.C. HART ARBEIT ZENTRUM, S.R.L. STR. REVOLUȚIEI NR. 70, OȚELU ROȘU, JUD. CARAȘ-SEVERIN CIF: 43887543 era una dintre societățile care desfășurau activități economice.

Comparimentul Comercial             –  51% MĂLĂIESCU MARIA

BĂILĂ CRISTIAN MIHAI       (soția primarului LUCA MĂLĂIESCU)

– Inspector asistent cel cu bluză neagră             – SÎRBU KLECS DAN – IOAN-

                                                         consilier primar LUCA MĂLĂIESCU

Cantina de ajutor social- 2021                           cu spatele în tricoul verde deschis.

Pos. 13 SULARU VASILE- îngrijitor bază sportivă Clubul Sportiv Oțelu Roșu cel cu

Hanoracul alb cu pete negre, primul din față in imaginea foto.

51% MĂLĂIESCU MARIA             – SÎRBU KLECS DAN – IOAN-

(soția primarului LUCA MĂLĂIESCU)      consilierul primarului LUCA MĂLĂIESCU

  • BĂILĂ CRISTIAN MIHAI

                                                                                       inspector asistent cel din dreapta

– SULARU VASILE cel care se apleacă primul din dreapta 

DIACONESCU ALEXE- muncitor necalificat

SÎRBU KLECS SIMONA AGATA

MĂLĂIESCU MARIA

                                                                                               SÎRBU KLECS DAN – IOAN

– SÎRBU KLECS DAN – IOAN consilierul primarului  LUCA MĂLĂIESCU.

Cu tricoul roșu și ochelari și porseta legată la gât, ultimul din spate.

În DISPOZIȚIA de convocare a ședinței ordinare a Consiliului Local al orașului Oțelu Roșu din data de 27.04.2023, primarul LUCA MĂLĂIESCU inițiază la pct. 13, Proiectul de hotărâre privind aprobarea organizării și finanțării evenimentului cultural artisticˮRuga Bănățeană în orașul Oțelu Roșu ˮ( buget: 50.000 lei + TVA) 19-20-21 Mai 2023

Fotografia îl prezintă pe SÎRBU KLECS DAN – IOAN, consilierul primarului împreună cu angajații Primăriei orașului Oțelu Roșu (se regăsesc pe ORGANIGRAMA CU STATELE DE FUNCȚII 2023 Serviciul de Salubrizare) prezenți la asamblarea standului firmei S.C. HART ARBEIT ZENTRUM, aceeași firmă care vinde mici și alte bucate tradiționale, participantă în cadrul tuturor evenimentelor, începând de la organizarea si finanțarea evenimentului cultural «Zilele Orașului» în orașul Oțelu Roșu, jud.Caraș-Severin în perioada 03.09.2021-05.09.2021, precum și la toate proiectele de hotărâre inițiate și propuse de primarul LUCA MĂLĂIESCU pentru evenimentele cultural artistice organizate și finanțate de Primăria orașului Oțelu Roșu, în colaborare cu S.C. MEDIA PORDAMPI S.R.L.- CUI: 44441815 din Timișoara.

Menționăm faptul că, de la deschiderea din data de 19.05.2023 a evenimentului și până la închiderea din 21.05.2023 nu s-a eliberat niciun bon fiscal.

Se montează standul firmei S.C. HART ARBEIT ZENTRUM la care participă SÎRBU

KLECS DAN – IOAN- cel din stânga cu ochelari, un angajat KISS IOSIF – LAURENȚIU

cel cu tricoul albastru și alți angajați de la Serviciul de Salubrizare.

SÎRBU KLECS DAN – IOAN-         KISS IOSIF – LAURENȚIU

poz. 4 -consilierul primarului       poz. 22 -muncitor necalificat 18.05.2023

Cei doi sunt angajați la Serviciul de Salubrizare și apar regăsesc și în fotografia de mai sus, în alte ipostaze, fiind folosiți de PANESCU ION, Sef serviciu voluntar pentru situații de Urgență, și SOLOMON ILINCA-NICOLETA, Șef serviciul de Salubrizare.

ORGANIGRAMA STATE DE FUNCȚII 2023

Serviciul de salubrizare  KIȘ IOSIF – LAURENȚIUM

Poz. 22 -muncitor necalificat 19.05.2023

Primarul LUCA MĂLĂIESCU se folosește la ședințele de Consiliul Local al orașului Oțelu Roșu numai de documentele pe care le prezintă, dar în realitate această societate nu și-a onorat prezența niciodată la Oțelu Roșu, cu toate că s-a solicitat de mai multe ori prezența

Ofertanțiilor pe platforma de achiziții publice Online SICAP la ședințe, după atribuirea directă de către ORAȘ OȚELU ROȘU a contractelor de achiziții publice.

De altfel pe lângă MEDIA PORDAMPI se mai regăsesc două societăți comerciale care chiputile se ocupă de orgamizarea de evenimente cultural artistice.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button