Proiectul inovativ care mai lipsea Bacăului, urbea unde s-au rezolvat toate problemele de infrastructură şi alimentare cu apă dublată la preţ, va costa 14,5 milioane de euro plătiţi din banii noştri. Bineînţeles că Benea aka taciturnul de la Bruxelles s-a lipit la Bauhaus, de unde a venit cu pantalonii maro, şi cu declaraţii sforăitoare că proiectul AR PUTEA să obţină finanţare europeană. Din păcate, NU au fost obţinute fondurile europene.
Președintele Valentin Ivancea a menționat implicarea arhitectului danez Flemming Overgaard, creatorul Athletic Exploratorium, care a adus contribuții valoroase la dezvoltarea proiectului, doar că varianta Bacău are “ceva costuri” suplimentare. Dezbaterile publice organizate au permis comunității să ofere sugestii creative și ingenioase, subliniind importanța consultării cetățenilor în realizarea unor proiecte de anvergură, mai ales că Ivancea (& Palea) şi-au prelungit excursia în Danemarca finanţată bine mersi din banii de la bugetul CJ.
Athletic Park, proiectul lui Ivancea ctitorit întru slava stăpânului său Benea, pasionat de alergare, dar şi de ciclism, costă 67,1 milioane de lei și va fi finanțat și implementat în proporție de 95% de Consiliul Județean, în timp ce contribuția municipalității este DOAR de 5% + terenul de 52.430 mp pus la dispoziție autorității județene.
Foto: Dragoş Benea (PSD) cel pasionat de ciclism şi alergări
Athletic Park “uneşte” Bacăul cu Odense Danemarca, şi îmbină ideologia social-democrată peste mări şi ţări. Ivancea, Benea şi Peter Rahbæk Juel sunt socialişti.
Din păcate pentru băcăuani, aceasta este singura similitudine între cele două proiecte de parcuri atletice. Deşi ambele sunt similare ca şi concept, ele au un preţ de construcţie diferit. Cel din Bacău este de zece ori mai scump decât varianta premiată la nivel european din Danemarca.
Da! Athletic Park Bacău costă 80 milioane de lei, cu toate studiile aferente, mult mai scump faţă de cel din Odense, care a costat 12 milioane de coroane daneze, adică opt milioane de lei la cursul zilei (0.67 lei /coroană).
Valentin Palea, “arhitectul” unui tun de 70 milioane de lei.
Să nu ne mirăm că toată strategia de contractare pentru elaborarea acestui proiect este concepută de fostul rege al drumurilor judeţene Palea, şi implementată de Mariana Mitruţi, şefa de la achiziţii din CJ, artista iluzionistă a tuturor caietelor de sarcini şi a licitaţiilor cu dedicaţie, care de mai bine de douăzeci de ani asigură spatele afacerilor cu banii publici ai cuplului Benea-Palea, iniţial la Primărie şi apoi în Consiliul Judeţean.
Foto: Tandemul financiar Mariana Mitruţi – Valentin Palea
Licitația a fost câștigată de asocierea Conextrust (lider) + Routte Construct (cu implicare Rustrans) + Evalcons Tech, care au subcontractanți companiile Regenergy, Build Instal Electric, Keingart Aps, Pro Hidro Instal, Consulting Grup Expert, Dasitrade si Ischia. Valoarea investiției este estimată la 14,5 milioane de euro iar perioada de execuție a lucrărilor este de doar opt luni.
Valentin Palea, cel care în sfârşit este subiectul principal al unei investigaţii iniţiată de Agenţia Naţională de Integritate privind suspiciunea de avere nejustificată, dar şi completare în fals a ultimelor declaraţii de avere, face un cuplu “imbatabil” cu Cezar Popouţanu, patronul firmei Routte Construct.
Parteneriatul celor doi are o veche tradiţie, de când Cezar proiecta drumuri judeţene în administraţia Benea, soţia lui Popouţanu fiind administrator public al CJ în acele vremuri, la fel cum astăzi Valentin Palea ocupă aceeaşi funcţie la CJ în administraţia Ivancea.
Tripleta de aur Palea, Mitruţi, Popouţanu loveşte din nou
De data asta au supraevaluat Athletic Park Bacău cu peste 12 milioane de euro. Nu avem nici o îndoială că nu va dura mult şi vom afla de la cei care au atribuţii în domeniu, cum se face că proiectul de la Bacău costă cu peste 10 milioane de euro mai mult decât varianta premiată la nivel european, care a fost construită în Danemarca. Nu este vorba de 10 milioane de euro cost suplimentar adăugat la o autostradă de 200 milioane de euro, ci de un proiect implementat pe un teren viran cu câteva amenajări care în Danemarca au costat mai puţin de 2 milioane de euro, iar în Bacău costă peste 15 milioane de euro.
Astfel de “scamatorii” financiare doar Mitruţi era în stare să facă, evident cu un suport “tehnico-logistic” asigurat de cei doi drumari iscusiţi, Palea şi Popouţanu.
MODUS OPERANDI:
Palea a dat cu încredinţare directă elaborarea actelor premergătoare licitaţiei către Cezar Popouţanu (Routte Construct), care apoi a scos “iepuraşul din joben” aşa de vreo 15 milioane de euro. Mitruţi a avut doar misiunea de a produce un caiet de sarcini atât de dedicat, încât la licitaţie să nu fie admisă decât Rustrans, firma cu activitate tradiţională de prestator al proiectelor generoase oferite de Consiliul Judeţean Bacău, secondată de acelaşi Routte Construct, care a setat iniţial parametrii tehnici ai licitaţiei prin elaborarea studiului de fezabilitate.
Situaţia nu este singulară, acelaşi Palea a intervenit şi de pe poziţia de membru al consiliului de administraţie al companiei de apă, alături de directoarea Nina Chiper, pentru a creşte de trei ori valoarea lucrărilor de apă-canal în comuna Blăgeşti, unde tot Rustrans a fost unic ofertant. Vom reveni cu amănunte asupra acestui caz.
VALENTIN PALEA, ŞEFUL “SERVICIILOR SECRETE” DE LA JUDEŢ
Opoziţia (anemică aşa cum e în Bacău), atacă furibund paiaţele săltate pe piedestal de clanul pesedist-comasat. Marionetele care iau ochii naivilor sunt manevrate şi întoarse cu cheia de finanţiştii consiliului judeţean paralel, şoriceii cenuşii cu burtică şi ochelari, familiştii de tabloid pe care nu-i remarcă nimeni.
Valentin Palea, regele șoselelor judetene până în 2016, îl are pe frățiorul său plasat pe tronul de boss la protecția copilului și nevestica stomatolog la urgențe SJU Bacău. Incepand cu anul 2011 si pana in prezent, cu o pauza de 1 an in 2015, dl. Palea M. Valentin a deţinut în permanenţă funcţii publice, întocmind în fiecare an declaraţia de avere şi de interese. În raport cu împrumuturile accesate de la persoane fizice şi juridice începând cu data primei declaraţii de avere respectiv 2011, Palea M. Valentin nu a evidenţiat modalitatea de stingere a împrumuturilor, fiind raportată în fiecare an aceeaşi sumă.
Foto: Valentin Palea, vedeta investigaţiei DNA pentru avere ilicită
Considerând distribuţia sumelor de bani declarate ca venituri din muncă sau activităţi profesionale , situaţia distribuită pe conturile curente, depozite şi împrumuturi, precum ţi achiziţia bunurilor în 2020, sume importante de bani nu pot fi justificate. Interesantă este şi situaţia locativă a lui Palea M. Valentin, sens în care acesta nu evidenţiază în declaraţia de avere nici un imobil proprietate personală. Trebuie precizat faptul că Palea locuieşte într-o vilă cu 2 etaje, în centrul municipiului Bacău, această proprietate „aparţinând” de drept tot soacrei lui Palea M. Valentin, proprietate ce este estimată la 250.000 – 300.000 euro, nefiind evidenţiată în conţinutul declaraţiei de avere plata vreunei chirii.
Relația administrativă Benea – Palea datează din perioada în care șeful CJ îndeplinea funcția de viceprimar al municipiului Bacău, în al doilea mandat al lui Dumitru Sechelariu, Palea ocupându-se de direcția drumuri publice din cadrul instituției edilitare. După adjudecarea președinției CJ de către Benea, Palea a fost cooptat în subordinea CJ și plasat la conducerea SPJD. Aşadar şoriceii cu burtică şi ochelari sunt verigile slabe care trebuiesc tăiate ca să cadă sistemul pesedist. Atacurile la “logo”-urile de campanie sunt impresionante, dar nu ating angrenajul care învârte maşina infernală care distruge România de treizeci de ani încoace. Vom reveni cu informaţii oferite de surse cu privire la relaţiile de colaborare dintre Valentin Palea şi Cezar Popouţanu care şi-au dat mâna (cu rudele aferente clanului) la construcţia unor imobile cu destinaţie pentru birouri, sau apartamente din Bacău, de a căror chirii se ocupă fratele lui Valentin Palea, Cristian Palea.
Până una alta, Valentin Palea se ocupă de viitorul său politico-administrativ dându-se “bine” pe lângă Cristina Pravăţ care este probabil viitoarea preşedintă a Consiliului Judeţean Bacău.
Foto: Valentin Palea – Cristina Breahnă-Pravăţ, candidata PSD la preşedinţia CJ
Pravăţ îşi aşteaptă rândul pentru a continua să semneze acte adiţionale, caiete de sarcini, plăţi etc, după pohta preacinstitului velorunner Benea.
Să-i urăm succes lui Valentin Palea şi să-i ţinem pumnii ca să iasă bine din iţele financiare ale campaniei electorale pe care o şurubăreşte, şi la care trudeşte din greu în orele de program prestate la Consiliul Judeţean.
Foto: postări neasumate dar sponsorizate de tip spoiler – atac la Sergiu Sechelariu
PS – Sperăm că miile de euro cu care sunt sponsorizate postările ostile la adresa contracandidaţilor Cristinei Pravăţ (PSD), NU sunt bani plătiţi de persoane sau firme cu contracte publice. Nu de alta, dar Meta … are memorie lungă.