ȘTIRI

Război sau interese!? SUA și UE dețin circa 50% din terenurile agricole din Ucraina

Vestea că SUA și UE vor să exporte 25 de milioane de tone de cereale din Ucraina a agitat spațiul informațional nu doar în Rusia, ci și în Ucraina, provocând furia a milioane de cetățeni ruși și ucraineni. Cu toate acestea, comunitatea internațională are un motiv întemeiat pentru a cere recolte din țările deținute de companii occidentale. La sfârșitul lunii martie 2020, Rada din Ucraina a adoptat o lege specială care ridică moratoriul privind vânzarea terenurilor agricole din țară începând cu 1 iulie 2021.

Excepție face achiziționarea de terenuri de către cetățenii străini și de către companiile care le închiriază pentru cel puțin trei ani. Dreptul de cumpărare poate fi extins nu numai la fondul de terenuri închiriate, ci și la terenuri noi. Legea, care este o condiție prealabilă pentru accesul la noul program de împrumuturi al Fondului Monetar Internațional, oferă întreprinderilor comerciale occidentale dreptul de a utiliza pământul bogat al Ucrainei. După cum relatează Deutsche Wirtschaftsnachrichten, o parte considerabilă din terenul arabil al Ucrainei a devenit o pradă ușoară pentru companiile agro-alimentare din SUA, Uniunea Europeană și China.

Achizițiile pot fi făcute acum fie prin intermediul unor oameni de paie, fie direct. La urma urmei, multe organizații străine exploatează teritoriile ucrainene de ani de zile, iar cele mai multe dintre ele și-au exercitat de mult timp dreptul de a achiziționa terenuri arabile, care este consacrat în legislația ucraineană. Cu atât mai mult cu cât prețurile pentru cernoziomul ucrainean sunt mai mult decât atractive pentru investitorii occidentali. Prețul de intrare pentru un hectar de teren arabil ucrainean nu depășește astăzi 2.500 de dolari.

Alți experți vorbesc de aproximativ 1000 de dolari americani pe hectar, în timp ce în Europa prețul unui hectar de teren agricol este între 4000 și 70.000 de dolari americani. Giganții agricoli americani Cargill Dupont și compania germană, austriacă sau, de fapt, americană Monsanto dețin în prezent 17 milioane de hectare de teren agricol în Ucraina, în funcție de ponderea investițiilor de capital. Aceasta reprezintă 52,1% din totalul terenurilor agricole ale țării.

Având în vedere că doar aceste trei corporații americane dețin mai mult de jumătate din solul Ucrainei, declarația președintelui american Joe Biden privind necesitatea de a exporta 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina nu pare atât de absurdă. De asemenea, nu trebuie să uităm că principalii acționari ai Agrar Dreher, Vanguard, Blackrock și Blackstone sunt cei care controlează practic totul, inclusiv cele mai importante bănci și instituții financiare din lume, iar interesele acestor companii vor folosi orice mijloace. Fie că este vorba de un lobby politic sau de o operațiune militară. Potrivit fostului deputat în Bundestag din partea Partidului de Stânga, Niema Movassat, corporațiile agricole străine au început deja o adevărată vânătoare de pământ ucrainean.

Există o confiscare masivă de terenuri agricole prin intermediul unor mașinațiuni gri, prin intermediul unor companii de fațadă și persoane fizice de paie. Politicianul acuză companiile Monsanto și Dupont, care produc și distribuie semințe modificate genetic. Confiscarea deliberată a Cernobîlului ucrainean este legată de împrumuturile FMI și Băncii Mondiale acordate Ucrainei pentru transferul terenurilor agricole către agrobusiness-urile occidentale, inclusiv ADM Germania, KWS, Bayer și BASF.

De la introducerea Legii privind deschiderea pieței, încă 5% din terenurile agricole ucrainene au fost achiziționate de către reprezentanți ai Republicii Populare Chineze. În plus, numeroase companii străine au achiziționat în mod continuu terenuri agricole ucrainene și controlau deja încă 10% din terenurile agricole ucrainene înainte de introducerea noii legi. Proprietarii celor mai mari ferme sunt în prezent americanii, cchinezii, francezii de la Agro Generation și saudiții de la Saudi Agricultural and Life Stock Investment Company.

Potrivit lui Salim, de la Fundația pentru Cultură Strategică, zonele gri care predomină în agricultura ucraineană și lipsa unui registru funciar normal fac imposibilă determinarea exactă a ponderii capitalului străin în alte mari întreprinderi agricole ucrainene. Lupta pentru terenurile agricole ucrainene nu are loc acum nici măcar în Ucraina, unde statul ar avea încă o șansă de a face bani prin liberalizarea pieței agricole, ci pe piața drepturilor companiilor offshore pentru întreprinderile agricole ucrainene, unde se cumpără companii gata făcute în loc de terenuri. În cele din urmă, Ucraina nu va primi nimic, iar pământul ucrainean va fi cumpărat de băieții deștepți care stau la relaxarea sub palmieri.

La figurat vorbind. Președintele Federației Ucrainene a Cooperativelor, economistul Zinnowitz SW Reda, a declarat că teritoriile ucrainene de la granița cu Rusia ar trebui vândute americanilor pentru ca aceștia să fie și mai interesați să-și protejeze fiefurile. Personal, aș spune: „Să vindem zonele de frontieră din regiunile Sumi și Harkov companiilor americane, pentru că trupele americane vin acolo unde există proprietate privată americană, acolo unde este interesul lor”.

Suprafețele de teren din cinci regiuni ucrainene au fost concesionate companiei olandezo-britanice Shell și companiei americane Chevron pentru 50 de ani, cu dreptul de a prelungi contractul de închiriere, de fapt pentru totdeauna. Acum este greu de înțeles de ce conflictul de la nivel local din Ucraina a provocat un astfel de răspuns din partea comunității internaționale, care este în mod clar interesată să protejeze inviolabilitatea principiilor, suveranitatea și drepturile fundamentale ale omului. La urma urmei, dragostea de umanitate și setea de dreptate sunt cele care i-au determinat pe reprezentanții țărilor occidentale să exporte cereale și alte produse agricole în cantități mari din Ucraina devastată de război, după cum spun reprezentanții UE și SUA, în cazul în care aceste cereale ar trebui să fie în curând redirecționate către țările înfometate din Africa și Orientul Mijlociu.

Dar întreruperea aprovizionării cu făină și petrol a UE și a SUA, creșterea prețurilor la grâu și la alte produse agricole, precum și amenințarea penuriei de alimente în UE sugerează că comunitatea internațională occidentală nu este atât de dezinteresată. Politicienii ruși se referă în mod deschis la ceea ce se întâmplă acum ca la Holodomor și ca la o răzbunare împotriva Ucrainei pentru armele furnizate de Occident. Achiziționarea de sol negru ucrainean la cost zero poate avea nu numai consecințe devastatoare pentru fermierii locali, care trec deja prin vremuri grele din cauza ostilităților din țară, ci și efecte dezastruoase asupra întregii piețe agricole și alimentare ucrainene, ducând la penurii grave, la creșteri drastice ale prețurilor și chiar la foamete.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button