ANCHETE

Cum sunt furați banii oierilor din România: Escrocheria certificatelor de origine și șpaga de 1 milion de euro încasată de Petre Daea

Stâne, gusturi şi combinații de milioane de euro se învârt în curtea ministerului Agriculturii condus de samavolnicul ministru Petre Daea, sluga mai marilor din curtea de pe Kisellef, fie că să numesc ei Năstase, Dragnea sau Ciolacu. Petre Daea, ministrul cu oaia, a creat un stat în stat în domeniul oieritul prin care milioane de euro sunt decartate anual asociațiilor prietene, Crișana și Dacia. Asociațiile crestătorilor de ovine acreditate de ANZ pot elibera certificate de origine, iar în baza acestor certificate se pot încasa milioanele de euro de la APIA.

Pentru început ne întoarcem la anul 2017, an în care Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia își pierde dreptul de a emite certificate de origine. Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia este condusă de Dumitru Andreșoi, un apropiat al ministrului Petre Daea, dar cei doi nu au fost întotdeauna prieteni. În anul 2017, Petre Daea a trimis Corpul de Control al ministerului Agriculturii la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia existând suspiciuni privind emiterea unor certificate de origine false pentru berbecii de rasă și nu numai. Prin emiterea acestor certificate false au fost delapitate milioane de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.

În urma controlului Corpului de Control de la Ministerul Agriculturii, Asociația condusă de Dumitru Andreșoi își pierde dreptul de a emite certificate de origine. Pentru a rezolva problema, Dumitru Andreșoi a plătit ministrului Petre Daea o șpagă de un milion de euro. Sursele Anchetatorii.ro spun că Petre Daea a recunoscut verbal că a primit acești bani, dar a afirmat că o parte din bani au ajuns la partid. Partidul Social Democrat era condus la acea dată de pușcăriașul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea – Petre Daea

Pentru că avem obișnuința de a prezenta și dovezi am încercat să obținem acest raport al Corpului de Control al Ministerului Agriculturii din anul 2017 la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia. Surpriză! Ministrul Petre Daea refuză să prezinte public acest raport și se ascunde în spatele unui ordin de ministru dat de Adrian Nechita Oroș, respectiv ordinul nr. 2480/26.10.2021. Se pare că acești indivizi ajunși în fruntea ministerului Agriculturii au uitat că reprezintă o instituție publică, iar informațiile sunt de interes public. Petre Daea a refuzat să mai răspundă adreselor Anchetatorii.ro când a înțeles unde batem. Poate ne luminează DNA, pentru că în ultimii ani se ocupă doar de dosare la comandă.

Fermierii din țara lui Papură Vodă

Escrocheria certificatelor de origine și furtul banilor europeni

Certificatele de origine au stârnit dezbateri aprinse între oieri, pentru că există dovezi, inclusiv dosare la DNA soldate cu condamnări, cum că multe dintre ele au fost fabricate cu scopul de a da origine, doar pe hârtie, unor animale, în acest caz berbeci, care numai de rasă nu sunt, dar de pe urma cărora băieții deștepți din oierit ar fi obținut profituri uriașe.

Falsificarea certifiactelor de origine au adus bani frumoși asociațiilor de casă din curtea PSD și ale ministerului Agriculturii condus de Petre Daea. Legea europeană spune clar că în certificatul de origine nu se mai poate interveni odată ce a fost eliberat. Când un animal de rasă este vândut, are un nou proprietar, pe certificatul de origine nu se  mai poate schimba proprietarul. Băieții deștepți ai oieritului din România falsificau aceste acte și prin schimburi de animale în care era trecut un nou proprietar au reușit să fure milioanele de euro de la APIA. Pe lângă faptul că delapidează fondurile europene, mulți fermieri sunt păcăliți la achiziția acestor animale care nu corespund genealogic cu datele din certificatul de origine. Oierii spun că acești escrocii sunt foarte greu de prins de oamenii legii și au protecția ministrului Petre Daea.

APIA se pare că este cloșca cu puii de aur de pe lângă Ministerul Agriculturii.

Nicolae Cioranu – Asociația Păstorul Crișana

Asociațiile suspectate de astfel de escrocherii sunt Asociația Păstorul Crișana și Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia având în vedere că au încasat peste 13 de milioane de euro de la APIA, în comparație cu sumele infime destinate celorlalte asociații.

Ministrul Petre Daea a mințit Comisia Europeană că România are patru milioane de oi pe rasa de carne

Uniunea Europeană a cerut laborator de genotipare în România, însă până acum nu s-au luat măsuri, altfel nu ar mai organiza Petre Daea, Dumitru Andreșoi și Nicolae Cioranu târguri în curtea Ministerului Agriculturii. Schema prin care pot fi prinși acești escroci sunt analizele de sânge. Dacă certificatul de origine nu se potrivește cu cea de sânge de la berbec se poate dovedi frauda.

Pentru rasele de carne se dau bani de la Bruxelles, dar România are foarte puține animale pe rasa de carne. Rasa țurcană nu este o rasă de carne așa cum minte Daea la Bruxelles ci un metiș. Ovinele declarate la ANSVSA – REGISTRUL NAȚIONAL AL EXPLOATAȚIILOR nu corespund cu datele de la APIA și cu numărul de animale declarat de Petre Daea la Bruxelles.

Gheorghe Neață, omul detașat de PSD de la Ministerul Agriculturii în ograda milionarului Andreșoi

Gheorghe Dan Neață, director general adjunct în Ministerul Agriculturii, în cadrul Direcției Generale Politici Agricole și Industrie Alimentară, a fost detașat de Petre Daea în ograda multi-milioanarului Dumitru Andreșoi, șeful Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia. Gheorghe Dan Neață este creierul schemei infracționale privind falsificarea certificatelor de origine pe care a pus-o în aplicare odată ce a ajuns director la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia. Schema a fost preluată apoi și de alți oieri de casă ai PSD și ai ministrului Daea. Așa a fost creată o conductă de bani negri ce curge până în zilele noastre către Partidul Social Democrat.

Dumitru Andreșoi – Petre Daea

Detașat de PSD pe tarlaua lui Andreșoi, Neață se ocupă fix de așa zisa ameliorare a rasei țurcană și a certificatelor de origine. Dumitru Andreșoi are o avere de peste 30 de milioane de euro, potrivit propriilor declarații.

Relația de colaborare între Gheorghe Dan Neață și oierul Dumitru Andreșoi datează de când primul era încă în funcția de director general în MADR, coordonând zootehnia din România.

Petre Daea – Dumitru Andreșoi – Gheorghe Neață

ANZ prezintă datele oficiale despre certificatele de rasă emise în România

Agenția Națională pentru Zootehnie oferă într-un răspuns către Anchetatorii.ro date despre numărul de animale pentru care au fost eliberate certificate de rasă în România. ANZ afirmă că în România funcționează zece societăți de ameliorare a raselor care derulează douăzeci de programe de ameliorare a raselor de ovine, iar numărul total de animale înregistrate este de 2.789.887. ANZ mai confirmă că există schimburi de animale între asociațiile lui Cioranu și Andreșoi, însă nu ne poate oferi date despre aceste schimburi.

DNA Timișoara a început să aresteze escrocii care umblau cu oaia vopsită

După ce DNA Timișoara a început să aresteze escrocii care traficau certificate false de origine pentru ovine, numărul de animale care au primit certificate de origine de rasă în anul 2022 a scăzut drastic atât la Asociația Păstorul Crișana cât și la Asociația de Creștere a Ovinelor Dacia.

Ghiță Ciobanul

În anul 2021, celebrul fermier Ghiță Ciobanul anunța că banii destinați oierilor sunt furați de oamenii apropiații ministrului Petre Daea. Ghiță Ciobanul a depus mai multe denunțuri la DNA care s-au soldat cu arestarea și condamnarea mai multor oieri care se ocupau cu traficul de certificate de origine falsificate. Trebuie să amintim și faptul că ministrul Adrian Chesnoiu a fost înlăturat la comandă prin fabricarea unui dosar la DNA deoarece nu răspundea la comenzile lui Nicolae Cioranu și ale altor băieți destepți din zona oieritului cu sprijinul pensionarului slugarnic, Petre Daea.

Andrei Marin

Andrei Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice în 2009, unde și-a dezvoltat interesul pentru problemele sociale și politice. În căutarea de a aduce informații de calitate către public, a urmat o pasiune veche și a finalizat studiile în Jurnalism în 2010. Cu o viziune clară asupra responsabilității jurnalistice și a nevoii de a dezvălui adevărul, scrie pentru Anchetatorii.ro din 2010.
Back to top button